Vėžio pasiglemžtų žmonių artimieji prabilo, kas lengvino jų artimųjų kančias

„Tų paskutinių dienų pokalbių su tėčiu galėjo ir nebūti“, „Tai buvo bene vienintelis dalykas, kuris gelbėjo, kai nebepadėjo vaistai“', „Mamos išėjimas buvo orus. Tik paskutinėmis dienomis teko naudoti morfijų“, „Patėvis vėl galėjo dirbti, labai sustiprėjo, gavo daug energijos ir tą laikotarpį, kuris buvo likęs, praleido oriai“, – tokios istorijos sklido iš skirtingų žmonių, kurių artimiesiems smogė vėžys, lūpų.

 Kanabinoidiniai prepartai, vėžiu susirgusių žmonių ir jų artimųjų teigimu, palengvina ligonių kančias, ypač prieš mirtį.<br> 123rf nuotr. 
 Kanabinoidiniai prepartai, vėžiu susirgusių žmonių ir jų artimųjų teigimu, palengvina ligonių kančias, ypač prieš mirtį.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2018, 12:34 PM

Ir nors nė vieno paminėto ligonio jau, deja, nėra tarp gyvųjų, visų jų paskutiniuosius gyvenimo metus ar tik mėnesius palengvino Lietuvoje vis dar neįteisintas, todėl nelegaliai vartotas preparatas – medicininės kanapės.

Skausmingomis istorijomis nuo onkologinių ligų mirusių žmonių artimieji dalijosi ketvirtadienio rytą Seime vykusios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Mykolo Majausko surengtos spaudos konferencijos „Ar užteks valios įteisinti medicinines kanapes Lietuvoje?“ metu. Taip jie siekė paskleisti žinią apie medicininių kanapių teigiamą poveikį sunkiomis onkologinėmis ligomis sergantiems ligoniams ir paspartinti jų įteisinimą mūsų šalyje, kad visiems sunkiai sergantiems žmonėms šis preparatas taptų legaliai prieinamas.

M.Majauskas pabrėžė, kad nekalbama apie rekreacinį kanapių įteisinimą, bet siekiama įteisinti medicinių kanapių vartojimą Lietuvoje. Gydymą medicininėmis kanapėmis yra įteisinusi ne viena šalis, tarp jų – Graikija, Vokietija, Lenkija, Ispanija, Nyderlandai, Čekija ir Slovėnija.

Mirė 2 iš trijų ligonių

Apie būtinybę įteisinti sunkiai sergančių žmonių gyvenimo kokybę gerinančias ir kančias mažinančias medicinines kanapes Seime kalbėta ir lygiai prieš metus.

Tada M.Majauskas Seimui pateikė siūlymą, kad būtų legalizuotas medicininių kanapių vartojimas. Siekiant pagrįsti jų naudą gydant sunkias ligas savo istorijomis ir tuo, kaip šis preparatas gerina gyvenimo kokybę, pernai dalijosi trys onkologiniai ligoniniai.

Deja, dviejų iš trijų anuomet pasisakiusių ligonių – Algimanto ir Janitos – jau nebėra tarp gyvųjų. Tačiau šios spaudos konferencijos metu buvo priminta, ką jie kalbėjo anuomet, paleidus vaizdo įrašą.

Per metus nepasikeitė tik viena – medicininės kanapės vis dar nėra įteisintos Lietuvoje.

Didino apetitą ir kėlė nuotaiką

Šįkart apie teigiamą medicininių kanapių poveikį vėžiu sergantiems žmonėms pasisakė jau Anapilin iškeliavusių onkologinių ligonių artimieji.

Vienas jų – Julius, prieš metus netekęs tėčio, kuris, kaip liūdnai pajuokavo sūnus, susirgęs sunkia onkologine liga pragyveno 2,5 metų viršvažandžių.

„Likus pusei metų iki mirties situacija tapo kritine. Tėtis tapo sunkiu ligoniu tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Medikai siūlė guldyti jį į slaugos ligoninę, bet mes pasirinkom slaugą namuose.

Slaugant namuose medicininės kanapės padėdavo malšinti tėčiui skausmą, keldavo jam apetitą – juk ne paslaptis, kad didelė problema onkologiniams ligoniams – valgymas. Taip pat jos padėjo pakelti nuotaiką.

Tų paskutinių pokalbių su juo be medicininių kanapių galėjo ir nebūti“, – atviravo Julius.

Kovotoją prieš narkotikus gelbėjo kanapės

Domo tėtį taip pat pasiglemžė onkologinė liga. Skrandžio vėžys vyrui buvo diagnozuotas jau 4 stadijoje, o metastazės buvo persimetusios į kepenis ir plaučius.

Domas prisiminė, kad tėtis gavo išties geriausią įmanomą gydymą, bet vienas labiausiai lengvinusių kančias buvo kanapių aliejus.

„Iš pradžių nieko apie jį nežinojome, nors internete yra pilna informacijos apie tai.

Tačiau Lietuvoje negalėjome jo įsigyti legaliai ir nežinojome, kur gauti. Galvojome pasigaminti. Bet sužinojau, kad mažai dozei aliejaus reikia 40 kilogramų kanapių! Tai sustabdė.

Pagaliau to aliejaus tėtis pats susiveikė ir tai buvo bene vienintelis dalykas, kuris gelbėjo, kai nebepadėjo vaistai“, – teigė Domas.

Anot vyro, jo tėtis visada griežtai žiūrėjo į bet kokias narkotines medžiagas ir draudė sūnui svaigintis. O kartą, pagavęs rūkant „žolę“, labai supykęs.

„Ironiška, bet gyvenimo pabaigoje, kai nepadėjo kiti vaistai, jam padėjo kanapės“, – liūdnai šyptelėjo sūnus.

Jautėsi tarsi nusikaltėliai

Ieva su medicininėmis kanapėmis susidūrė, kai prieš dvejus metus labai staigiai progresuojančiu kiaušidžių vėžiu susirgo jos mama. Nustatę diagnozę gydytojai moteriai nežadėjo nieko gero – siūlė tik paliatyviąją pagalbą.

Moteriai buvo taikoma chemoterapija, po kurios organizmas labai išseko ir artimieji ėmė ieškoti alternatyvių gydymo būdų. Taip atrado kanapes.

Tiesa, kadangi kanapės Lietuvoje nėra įteisintos, Ieva, kuri pati yra medikė, prisipažino, kad gavę jų aliejaus artimieji jautėsi tarsi nusikaltėliai. Bet tai tapo nebesvarbu, nes medicininės kanapės padėjo.

„Mamos išėjimas buvo orus. Tik paskutinėmis dienomis teko naudoti morfijų. Bet iki paskutinio mama buvo sąmoninga“, – prisiminė Ieva.

Moteris įsitikinusi, kad medicinines kanapes reikėtų legalizuoti. Nes slapta gaudami neregistruotą preparatą artimieji ne tik rizikuoja būti nubausti už disponavimą draudžiamomis medžiagomis, bet ir nėra tikri, kokia tiksliai yra jo sudėtis. O tai žinoti yra svarbu.

Paskutinę dieną – paskutinis šaukštas

Kaip minėta, prieš metus Seimo nario M.Majausko organizuotoje spaudos konferencijoje dalyvavo Algimantas, susirgęs, kaip pats pasakojo, „bjauria kraujo liga – limfoma“.

Susirgęs vyras gavo 10 chemoterapijos kursų, įvairų kitokį gydymą. Tačiau, kaip pats prieš metus teigė, jo savijautą labiausiai pagerindavo kanapių aliejus.

Algimantas pasakojo, kad tų onkologinių ligonių, kurie aliejų vartoja ir kurie nevartoja, savijauta būna visiškai kitokia. Esą pavartojus kanapių aliejaus atsiranda apetitas, pakyla nuotaika.

„Šių preparatų poveikis yra teigiamas. Juos reikia įvesti ne kaip alternatyvą, o kaip privalomą priemonę, kad onkologiniai ligoniai tuos preparatus vartotų, nes jie tikrai veikia ir šitas poveikis labai geras. Galiu tai paliudyti“, – kalbėjo Algimantas.

Deja, šiemet į spaudos konferenciją Algimantas jau nebeatvyko. Anapilin išėjusiam Algimantui atstovavo jo podukra Goda, dvejus metus padėjusi mamai slaugyti sunkiai sergantį patėvį.

Goda prisiminė, kad apie medicinines kanapes Algimantas sužinojo iš Juliaus tėčio. Ir jos tikrai vyrą veikė teigiamai: vyras vėl galėjo dirbti, grįžo apetitas, dėl ko labai sustiprėjo ir įgavo daug energijos.

„Tą laikotarpį, kuris jam buvo likęs, jis praleido oriai“, – neabejojo Goda.

Moteriai labiausiai įsiminė paskutinė patėvio savaitė šioje žemėje. Nebegalėdamas pakelti šalutinio poveikio ir pykinimo jis atsisakė daugelio vaistų, bet pasiliko medicininių kanapių aliejų.

Paskutinę dieną, likus parai iki mirties, žmonos paprašė duoti šaukštelį šio aliejaus. Ironiška, bet kaip tik tas šaukštelis buteliuke ir buvo paskutinis – aliejus pasibaigė.

„Algimantas mamai pasakė: „Būk gerutė, nupirk kanapių aliejaus rytoj, nes baigėsi, o man padeda“. Bet jo taip ir nebeprireikė“, – prisiminė Goda.

Pripratimo nesukelia

Šiųmetės spaudos konferencijos metu buvo leistas ir pernai pasisakiusios Janitos vaizdo įrašas. Šios moters taip pat nebėra tarp gyvųjų.

„Mano liga progresavo į kaulus, prasidėjo stiprūs skausmai. Vartojant stiprius nuskausminamuosius kalba apie visavertį gyvenimą nevyksta. Šalutinis poveikis didelis.

Pakeitusi vaistus kanapėmis, valdau ir skausmą. Kai vaistų nevartoju, tais periodais, pripratimo jausmas yra. Kanapės jokio pripratimo tikrai nesukelia“, – teigė Janita.

Moteris tada teigė, kad kanapių aliejus tikrai nėra tapatus narkotikams, o vartojant saugias jo dozes savijauta smarkiai pagerėdavo.

Klastingą ligą paveldėjo iš tėčio

Lietuvoje vėžiu serga 100 tūkst. žmonių, tai yra, apie 3 proc. šalies gyventojų.

Kaip sakė Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos viceprezidentas Gediminas Žižys, kasmet nustatoma 18 tūkst. naujų vėžinių susirgimų. Apie 60 proc. diagnozuojamų vėžio atvejų būna jau 3-4 stadijos.

Anot G.Žižio, 3-4 stadijos vėžiu sergantiems žmonėms kanabinoidinių vaistų poreikis yra tikrai didelis. Tad reikia visuomenės palaikymo, kad tokie preparatai būtų įteisinti.

G.Žižys su onkologinėmis ligomis yra taip pat susidūręs asmeniškai. Jis pats serga vėžiu. Nuo vėžio mirė ir abu jo tėvai.

„Mama turėjo kasos vėžį, tėvas – prostatos, kurį perdavė ir man, nes tai paveldima.

Prieš 40 metų gydymo nebuvo, net chemoterapijos. Vienintelis vaistas buvo morfijus“, – prisiminė savo onkologinėmis ligomis sergančius tėvus slaugęs G.Žižys, įspėjęs, kad tokios ligos gresia kiekvienam mūsų ar mūsų artimiesiems. Tad nė vienas neturėtų būti joms abejingas.

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija deda visas pastabgas, kad kanabinoidiniai vaistai, palengvinantys ligonių kančias, būtų pagaliau įteisinti. Deja, per metus nebuvo ženklaus postūmio.

Tiria, ar kanabinoidai veikia vėžio ląsteles

Nacionalinio vėžio instituto chemoterapijos skyriaus vedėja dr. Birutė Brasiūnienė pasakojo, kad pastarąjį dešimtmetį smarkiai daugėja informacijos apie medicinines kanapes ir jų produktus kanabinoidus.

„Apie nuskausminamąjį kanabinoidų poveikį žinoma jau seniai. Jie mažina ligoniams pykinimą, vėmimą, ypač chemoterapijų metu, gerina nuotaiką didina apetitą.

Kanabinoidai pasižymi ir priežudegiminiu poveikiu, veikdami specifinius receptorius“, – kalbėjo daktarė.

Anot medikės, gal netolimoje ateityje bus naujienų ir kaip kanabnoidai veikia vėžines ląsteles, ne tik mažina skausmą ar lengvina ligonių kančias. Siekiant tai išsiaiškinti atliekama nemažai tyrimų. Pirmieji jų buvo atlikti tiriant kanapių prodduktų poveikį glioblastomai – neoperuojamam agresyviam smegenų vėžiui.

Kanabinoidinių medžiagų poveikį vėžinėms ląstelėms ketina panagrinėti ir Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai Lietuvoje.

Tad jau netolimoje ateityje bus dar daugiau ir patikimesnių žinių apie medicinių kanapių poveikį vėžiu sergantiems žmonėms. Ir galbūt pagaliau medicininės kanapės bus įteisintos ir Lietuvoje. Pasak G.Žižio, šio klausimo svarstymas jau įtrauktas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto darbotvarkę spalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.