A. Veryga pasisakė apie raginimus per Kalėdas nedovanoti vaikams saldainių

Kilus triukšmui po to, kai Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) darbuotojai išsiuntė tėvams raginimus per Kalėdas nedovanoti saldumynų, savo nuomonę apie tai pasakė ir pats sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

 Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo pavaldinio raginimus per Kalėdas nedovanoti vaikams saldainių įvertino kaip neatsakingus. <br> T.Bauro nuotr. 
 Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo pavaldinio raginimus per Kalėdas nedovanoti vaikams saldainių įvertino kaip neatsakingus. <br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-26 22:11

Ministras pasmerkė raginimus išsiuntusio savo pavaldinio žingsnį, kaip neatsakingą ir be reikalo sukėlusį nerimą tėveliams ir vaikams.

Primename, kad portalas lrytas.lt lapkričio 16 dieną rašė, kaip tėvai sutriko, gavę štai tokį Sveikatos apsaugos ministerijos atstovo laišką dėl saldainių vartojimo Kalėdų metu: „Norima atkreipti dėmesį, kad artėja Kalėdos ir vaikų ugdymo įstaigose padidėja saldainių vartojimas, norima priminti, kad į ugdymo įstaigą nedera nešti saldainių. Nes Lietuvos vaikai ir taip suvartoja cukraus vidutiniškai 4 kartus daugiau nei rekomenduoja PSO. Atitinkamai turi būti apgalvotos ir Kalėdų Senelio dovanos“.

Tokiu laišku pasidalijo vieno moksleivio mama socialiniame tinkle „Facebook“.

SAM Spaudos tarnybos patarėja, laikinai vykdanti vedėjo funkcijas Alina Žilinaitė portalui lrytas.lt patvirtino, kad toks laiškas iš tiesų buvo siųstas mokykloms.

„Iš tiesų SAM mitybos ekspertai kreipėsi į Visuomenės sveikatos biurus prašydami priminti darželinukų ir moksleivių tėveliams, kad sveika vaikų mityba yra itin svarbu. Artėjančios didžiosios metų šventės yra tas laikas, kai tiek vaikai, tiek suaugusieji suvartoja daugiau saldumynų nei įprastai.

Tradiciškai žmonės yra linkę parodyti dėmesį kitiems, tačiau retai susimąsto, kad dovanoti saldainius nėra labai sveika, o ypač, jeigu tokių dovanų žmogus gauna daug.

Tad kviečiame prieš šventes dėmesį parodyti kiek kitaip ir vietoje įprastų saldainių dovanoti sveikesnius skanėstus. Na, o Kalėdų senelis vaikams taip pat galėtų dovanoti ne šokoladus, o pavyzdžiui, sveikuoliškus sausainius, džiovintus vaisius ar panašiai. Tai būtų daug sveikesnė ir labai skani alternatyva“, – paaiškino A.Žilinaitė.

Vėliau tą patį A.Žilinaitė patvirtino ir LRT televizijai.

Visa tai sukėlė didelį sąmyšį ir visuomenės pasipiktinimą. Tėvai pyko, kad SAM valdininkai bando nurodinėti, ką reikėtų dovanoti vaikams per Kalėdas.

Kilus audrai internete sveikatos apsaugos ministras A.Veryga socialiniam tinkle „Facebook“ parašė, ką galvoja apie visą šį nesusipratimą.

„Labai gaila, kad dėl vieno neatsakingo ministerijos darbuotojo žingsnio keliamas nerimas tėveliams ir vaikams! Nei aš asmeniškai, nei juo labiau Sveikatos apsaugos ministerija tokių rekomendacijų neteikė. Tai yra vieno ministerijos specialisto išplatinta asmeninė nuomonė, kuri su niekuo nebuvo derinta – nei su jo tiesioginiu vadovu, nei su ministerijos vadovybe. Todėl asmeninė specialisto nuomonė negali ir neturi būti vertinama, kaip ministerijos ar mano pozicija.

Labai gerai, kad diskutuojama apie sveiką vaikų mitybą. Tik šiuo atveju nereikia nerimauti, nes niekas neplanuoja drausti ar kažkaip kitaip riboti saldainių. Tai yra kiekvieno asmeninis pasirinkimas, ką ir kiek valgyti, o tėvelių rūpestis – pasirūpinti vaikų tinkama vaikų mityba. Žinoma, skatiname maitintis kuo sveikiau! Taigi nėra jokio pagrindo gadintis šventinės nuotaikos!“ – rašė A.Veryga, gale įrašo pridėjęs šypsenėlę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.