Lietuvių pamėgtas produktas gali labai padidinti insulto ir silpnaprotystės riziką

Turbūt visus mus gąsdina perspektyva patirti insultą ar senatvėje susirgti silpnaprotyste. Tačiau šių ligų galima ir išvengti tinkamai maitinantis, nes, pasirodo, tarp smegenų ir mūsų virškinimo sistemos yra glaudus ryšys.

 Insulto ar silpnaprotystės riziką didina ir piktnaudžiavimas druska. <br> 123rf nuotr. 
 Insulto ar silpnaprotystės riziką didina ir piktnaudžiavimas druska. <br> 123rf nuotr. 
 Insulto ar silpnaprotystės riziką didina ir piktnaudžiavimas druska. <br> 123rf nuotr. 
 Insulto ar silpnaprotystės riziką didina ir piktnaudžiavimas druska. <br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-12-07 06:29

Sumažinti insulto ir silpnaprotystės riziką, pasirodo, galima ir apribojus druskos suvartojimą.

Deja, lietuviai ypač mėgsta druską. Tyrimai rodo, kad mūsų šalies gyventojai durskas suvartoja 40 proc. daugiau nei rekomenduoja PSO. Į šią problemą ne kartą atkreipė dėmesį įvairūs gydytojai.

Paprastai medikai siūlo nepiktnaudžiauti druska, nes ji kenkia širdies ir kraujagyslių sistemai. Bet dabar paaiškėjo, kad mūsų smegenims druskos perteklius taip pat yra žalingas.

Atrodytų, savaime suprantama, kad taip yra, nes druska didina kraujo spaudimą. Bet paaiškėjo, kad ne viskas taip paprasta. Anot tyrėjų, yra dar vienas ryšys tarp mūsų virškinimo sistemos ir smegenų.

Šių metų sausį tyrėjai iš Feilų šeimos smegenų ir minčių tyrimų instituto Niujorke tyrė laboratorines peles, ieškodami biocheminio ryšio, kodėl per didelis druskos suvartojimas didina silpnaprotystės ir insulto riziką, rašoma interneto naujienų portale „Science Alert“.

Jau kelerius metus žinoma, kad vartojant daug druskos padidėja rizika susirgti cerebrine angiopatija. Po šiuo terminu slepiasi visos anomalijos, apimančios bendrą smegenų kapiliarų suvaržymą, dėl ko gali padidėti tokių ligų, kaip insultas arba silpnaprotystė, rizika.

Atrodytų, nieko stebėtino, kad per didelio druskos suvartojimas turi neigiamą poveikį smegenų kraujagyslėms. Juk druskos jonai pritraukia vandenį į kraujagysles ir sukelia kraujo spaudimą.

Bet moksle net ir pačios elementariausios prielaidos turi būti patikrintos. Tokio patikrinimo metu paaiškėjo, kad druska insulto ar silpnaprotystės riziką didina ne tik sukeldama aukštesnį kraujo spaudimą.

Pasirodo, druska taip pat gali sužadinti autoimuninę ligą, privesdama tam tikrus baltuosius kraujo kūnelius tapti blogais.

Šie T limfocitai dideliais kiekiais gamina uždegimą skatinančią cheminę medžiagą interleukiną-17, kuris žinomas dėl savo poveikio sveikatai. Taigi tyrėjams kilo klausimas, ar tai gali būti dar viena priežastis, kodėl druska susijusi su cerebrine angiopatija.

Ieškodami atsakymo mokslininkai laboratorinėms pelėms su maistu pradėjo duoti daug druskos ir paaiškėjo, kad tai susilpnino gyvūnų pažinimo funkciją ir paveikė kraujotaką.

Mokslininkai tyrė tiek normaliais peles, tiek ir gyvūnus su pakeistais genais, dėl ko jų organizmas gamino daugiau interleukino-17 net ir vartojant palyginti mažai druskos.

Paaiškėjo, kad vartojant daug druskos virškinamojo trakto imuninė sistema siunčia signalą, paveikiantį kraujagysles pagrindinėse mūsų smegenų dalyse, daugiausia – hipokampe ir žievėje.

Svarbiausia, kad kraujagyslės būdavo paveikiamos virškinamojo trakto imuninės sistemos siunčiamo signalo net ir tada, kai kraujo spaudimas nebuvo aukštas. Tai reiškia, kad net jeigu druska nesukels hipertenzijos, i vis tiek padidins riziką susirgti insultu ar demencija.

Taip pat paaiškėjo, kad suardžius šį imunologinį ryšį pavyko sumažinti pažintinės funkcijos suprastėjimo požymius. Padėti gali ir paprasčiausiai suvartojamos druskos kiekio sumažinimas.

Taigi, jeigu norite sumažinti insulto ar silpnaprotystės riziką, kiek tik įmanoma apribokite druskos suvartojimą, geriausia – iki ne daugiau kaip 5 gramų per dieną.

Šis tyrimas atskleidė ir dar vieną dalyką – mūsų virškinimo traktas ir nervų sistema yra labai glaudžiai susiję.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.