Susirgę neskubėkite važiuoti į „Sodrą“, viską galima sutvarkyti ir iš namų

Atėjus žiemai prasideda ir ligų sezonas. Prikibus virusui pirmas rūpestis – kaip kuo greičiau gauti „taloną“ pas gydytoją, kaip švelniau darbdaviui ar užsakovui pranešti, kad artimiausias dienas nedirbsi ir kaip neprarasti pajamų, kurių taip reikia vaistams – taigi, greitai gauti ligos išmoką iš „Sodros“.

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2018, 11:25 AM, atnaujinta Dec 13, 2018, 9:43 AM

O dar sergant mažiausiai norisi kišti nosį iš namų. Bet iki gydytojo kabineto vis tiek reikės nueiti, vadovui ar klientui galima ir paskambinti.

O ką daryti su „Sodra“? Juk norint gauti ligos išmoką, reikia pateikti prašymą ir esu girdėjusi, kad tą prašymą pateikia ne visi, o jeigu nepateikia – išmokos negauna.

Dar svarbu pabrėžti, kad aš dirbu savarankiškai. Turiu individualios veiklos pažymą. Ir čia svarbus momentas – jeigu nueinate pas gydytoją ir jis išrašo nedarbingumo pažymą, tai ir dirbant savarankiškai mokama ligos išmoka. Taigi, sirgdamas – sirk.

Taigi apie viską iš pradžių. Kai pastarąjį kartą savaitę pragulėjau ligos patale, širdį nudiegė nerimas dėl finansų – kaip čia greičiau ir paprasčiau gauti tą ligos išmoką.

Bėda ta, kad paprastai gydytojai biuletenį „uždaro“ vos tik aprimsta ligos simptomai. Jeigu po ligos vis dar silpna, ar kur nors maudžia – niekam neįdomu. Bet per ligą susikaupia daug reikalų, dėl to žygis į „Sodrą“ atidedamas bent kelioms savaitėms, kol atsiranda laiko. Jeigu, aišku, nepamiršit.

Paskambinau į „Sodrą“ – į kurį skyrių atvažiuoti, kokius dokumentus atvežti, per kiek laiko?

Pasirodo, niekur važiuoti nereikia. Internetas visagalis ir „Sodra“ jame visa išmani ir viską galima padaryti tiesiog išmaniuoju telefonu turint e. parašą ar internetinę bankininkystę.

Taigi, pabandom, kaip tai veikia

Pirmiausia, žinoma, reikia prisijungti prie tos asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui. „Sodros“ interneto puslapyje viršutiniame dešiniajame kampe yra toks mėlynas mygtukas „Prisijungti“. Paspaudus atsiveria pasirinkimas ir, žinoma, renkamės gyventojas.

Toliau – elektroninė bankininkystė ir atsidaro asmeninės paskyros puslapis. Jeigu nepateikėte savo elektroninio pašto adreso, tai pirmiausia Jūsų paprašys tai padaryti. Verta, nes aš, pavyzdžiui, vėliau gavau pranešimą apie ligos išmoką elektroniniu paštu. Nereikėjo skambinti ir klausinėti.

Paskyroje iš meniu pasirenkame „Prašymai“, spaudžiame„Susirgau arba slaugau šeimos narį“, pasirenkame GPS1 Prašymas skirti ligos išmoką (įskaitant slaugą) (neterminuotas)“ ir spaudžiame mygtuką „Tęsti“.

Labai svarbus momentas – rinkitės būtent neterminuotą prašymą – vieną visiems laikams. Tuomet daugiau prašymų ligos išmokai gauti pildyti nereikės.

Išvydę preliminarią formą būtinai patikrinkite, ar apie jus pateikti duomenys yra teisingi. Skiltyje „Mano nustatymai“ įveskite sąskaitos, į kurią pageidaujate gauti ligos išmoką, numerį. Šioje skiltyje galima įvesti bei koreguoti ir kitus asmeninius duomenis. Visi šie duomenys iš nustatymų skilties automatiškai įkeliami į prašymo formą.

Belieka spausti mygtuką „Tikrinti“ ir, jei nėra klaidų, „Pateikti“ prašymą, o jo būseną – priimtas ar ne – galėsite stebėti prisijungę prie gyventojo paskyros.

Užsisakius informavimo el. paštu paslaugą, visa jums aktuali informacija bus atsiųsta elektroniniu paštu.

Prie kompiuterio užtruksite tik 10 ar 15 minučių ir viskas, daugiau niekada nieko nereikės daryti, tik susirgus nueiti pas gydytoją. Jokių popierių, nieko.

Beje, puslapyje pamačiau savo senatvės pensijos stažą ir taškus, taigi, žinau, kokios pensijos galiu tikėtis, o „Sodra“ aiškina, kad ir apie visą pensijų kaupimą – fondą, įmokas ir kitus dalykus, kurie keičiasi nuo Naujųjų, informaciją sudės būtent čia, o popierinių laiškų, bent jau sausį, nebesiųs.

Ką dar reikia žinoti apie ligos išmokas?

Pasirodo, maždaug kas dešimtas sirgęs kasmet taip ir neatranda laiko kreiptis į „Sodrą“ dėl ligos ar šeimos nario slaugos išmokos, nors tai galima padaryti netgi per metus.

Todėl, teikiant šį prašymą internetu, sistema automatiškai parenka metais ankstesnę datą – tam, kad gautume visas priklausiusias ligos išmokas už pastarųjų 12 mėnesių laikotarpį, jei dėl jų dar nespėjome kreiptis.

Pateikęs neterminuotą prašymą skirti ligos išmoką žmogus gali būti ramus – jeigu išmokos jam priklauso, jos bus mokamos automatiškai.

Sprendimas dėl ligos išmokos skyrimo priimamas per 10 darbo dienų po to, kai buvo gauti visi reikalingi duomenys ir dokumentai.

Ligos išmoka išmokama per 7 darbo dienas nuo sprendimo priėmimo. Nurodyti terminai – ilgiausi galimi, todėl gali būti, kad priklausančią ligos išmoką žmogus gaus greičiau nei per tris savaites.

Kokio dydžio išmokos laukti?

Susirgus už pirmąsias 2 ligos dienas 80–100 proc. uždarbio dydžio ligos išmoką moka darbdavys. Nuo 3 nedarbingumo dienos „Sodra“ moka 80 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio ligos išmoką. Tai jeigu uždirbate 1000 eurų į rankas, tai išmoka bus apie 50 eurų už vieną ligos dieną. Aišku, jeigu uždirbi mažiau, ir išmoka mažesnė.

Beje, susirgus vaikui nuo pirmos ligos dienos išmoką moka „Sodra“ ir ji sudaro 85 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Ligos išmoka negali būti mažesnė ar didesnė, nei nustatytos ribos:

Minimalus priskaičiuotas vienos dienos ligos išmokos dydis yra 6,02 Eur.

Maksimalus priskaičiuotas vienos dienos ligos išmokos dydis: 64,21 Eur, o slaugant vaiką – 68,22 Eur.

Paskaičiuoti išmokos dydį galite „Sodros“ skaičiuoklėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.