Lietuvoje plinta mirtinai pavojingas virusas: įtariama, kad užsikrėtė ir medikai

Visagine lapkričio pabaigoje netikėtai kilo didžiulis tymų protrūkis.

 Tymų infekcija kilo Visagine.<br> 123rf ir V.Ščiavinsko nuotr. 
 Tymų infekcija kilo Visagine.<br> 123rf ir V.Ščiavinsko nuotr. 
Visagino merė Dalia Štraupaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Visagino merė Dalia Štraupaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vienas iš tymų infekcijos požymių yra bėrimas.<br> 123rf nuotr. 
Vienas iš tymų infekcijos požymių yra bėrimas.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-12-18 21:09, atnaujinta 2018-12-19 13:04

Iš pradžių įtarta, kad šia liga užsikrėtė devyni asmenys. O šiuo metu jau patvirtinta, kad tymais užsikrėtė net 22 žmonės. Užsikrėtusiųjų gali būti ir daugiau.

Maža to, spėjama, kad pavojingu virusu užsikrėtė ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, kurie užkratą gali paskleisti ir tarp pacientų. Tai portalui lrytas.lt patvirtino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai.

Viskas prasidėjo po atostogų Ukrainoje

Primename, kad tymų protrūkis kilo Visagine esančioje siuvimo įmonėje „Visatex“, kurioje dirba 590 žmonių, iš jų 116 – Šri Lankos piliečių.

Įtariama, kad užkratą viena įmonės darbuotoja galėjo atsivežti iš Ukrainos, kur atostogavo, nes jai grįžus užfiksuoti pirmieji ligos atvejai.

„Iš pradžių tymai nebuvo diagnozuoti, ji gydyta nuo kitos ligos. Vėliau, atlikus tyrimus, liga nustatyta. Bet susirgo šalia dirbusios šrilankietės“, – naujienų agentūrai BNS kiek anksčiau sakė Visagino merė Dalia Štraupaitė.

Įtariama, kad Šri Lankos pilietės galėjo užsikrėsti tymais, nes nebuvo nuo jų skiepytos.

Užkratas pasklido tolyn

Lapkričio pabaigoje D.Štraupaitė naujienų agentūrai BNS sakė, kad miestas nepanikuoja, bet bijo. Tada merė žadėjo, kad situacija valdoma: gamykla dezinfekuota, darbuotojams išdalintos kaukės, patalpos vėdinamos.

NVSC taip pat tvirtino, kad imtasi visų reikiamų priemonių pavojingos infekcijos protrūkiui suvaldyti. Raminta, kad ligos išplitimo tikimybė maža, nes tymų skiepijimų apimtys mūsų šalyje yra gana aukštos.

Vis dėlto portalas lrytas.lt gavo žinių, kad virusas išplito toliau, o tarp užsikrėtusiųjų gali būti ir susirgusius asmenis gydžiusių medikų.

NVSC Užkrečiamųjų ligų skyriaus vyriausioji specialistė Ginreta Valinčiūtė patvirtino, kad gruodžio 19 dienos duomenimis, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Utenos departamente iš viso registruota jau 22 patvirtinti tymų atvejai, o įtariamų atvejų yra šiek tiek daugiau.

Didžioji dalis susirgusiųjų – suaugę asmenys, kurių imuninis atsakas galimai susilpnėjęs, arba nežinantys savo skiepijimo būklės.

Taip pat tymai įtariami dviem vaikams, kurie nuo tymų neskiepyti. Primename, kad pagrindinė tymų infekcijos valdymo ir profilaktikos priemonė – vakcinacija“, – atkreipė dėmesį G.Valinčiūtė.

Kelia riziką pacientams

NVSC specialistė nepaneigė, kad tarp galimai užsikrėtusiųjų gali būti ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

„Tarp įtariamų atvejų buvo registruoti ir asmens sveikatos priežiūros specialistai, tačiau vienam iš jų tymų diagnozė atmesta – įtarimas nepasitvirtino, o kitų rezultatų dar laukiama“, – komentavo G.Valinčiūtė.

NVSC specialistė pridūrė: „Atkreipiame dėmesį, kad sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai įvardijami kaip darbuotojai, kuriems darbe yra rizika turėti ekspoziciją tymų virusu. Be to, jei sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojai yra imlūs tymams, jie labai dažnai tampa tymų viruso užkrato platintojais, ir tuo kelia riziką pacientų bei gyventojų sveikatai.

Darbuotojų skiepijimais turi pasirūpinti darbdavys, atsižvelgdamas į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. spalio 14 d. įsakymą Nr. V-716 „Dėl Darbuotojų, kurie skiepijami darbdavio lėšomis, profesijų ir pareigybių sąrašo patvirtinimo“.

Prasideda karščiavimu, vėliau išberia

Kaip skelbia Užkrečiamų ligų ir AIDS centras, tymai yra ūminė itin užkrečiama sisteminė odos bėrimą sukelianti infekcija, kuri plinta oro lašeliu būdu.

Ji prasideda karščiavimu, viršutinių kvėpavimo takų, akių junginės uždegimu.

Po to atsiranda bėrimas: išberia veidą, vėliau – visą kūną. Gali kilti plaučių, pūlingas ausies uždegimas, sinusitas, laringitas, smegenų uždegimas (encefalitas), žarnyno uždegimas (enterokolitas).

Tymų komplikacijos – plaučių uždegimas, ausų skausmas, traukuliai ir kt.

Tymų infekcijos šaltinis – sergantis žmogus. Iš užsikrėtusio asmens tymų virusas išsiskiria per kvėpavimo takus nuo pirmųjų ligos dienų (iš viso 4–7 dienas).

Tymų infekcija yra pavojinga gyvybei. 2017 m. visame pasaulyje nuo tymų infekcijos mirė 110 tūkst. žmonių. Didžiausias mirštamumas registruojamas jaunesnių nei 5 metų amžiaus vaikų grupėje.

Veiksmingiausia apsauga – skiepai

Veiksmingiausias apsaugos nuo šios ligos būdas yra skiepai. Lietuvoje dviejų dozių tymų-epideminio parotito-raudonukės (MMR) vakcina vaikai skiepijami pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Pagal 2017 m. statistinius duomenis, Lietuvoje vaikų iki 2 metų amžiaus tymų, epideminio parotito, raudonukės skiepijimo aprėptys buvo 93,5 proc., o tarp 6-7 metų vaikų – 92,3 proc.

Jeigu abejojate, ar esate skiepyti, arba esate skiepyti tik viena MMR vakcinos doze, rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją ir pasiskiepyti.

Skiepai apsaugo ne tik patį asmenį nuo pavojingų infekcinių ligų, bet ir padeda sudaryti kolektyvinį imunitetą, kuris sukuriamas tada, kai paskiepijama pakankama dalis gyventojų ir taip visuomenė apsaugoma nuo infekcijos plitimo nuo žmogus.

Vienas didžiausių protrūkių Lietuvoje

Anot G.Valičniūtės, šiemet kilęs tymų protrūkis yra vienas didžiausių, kuris pastaruoju metu buvo Lietuvoje.

Pastarieji tymų protrūkiai Lietuvoje registruoti 2013 m. ir 2015 m. tymų protrūkio metu 2013 m. susirgo 35 asmenys, 2015 m. – 50 asmenų (tai buvo didžiausias per 10 metų registruotas tymų protrūkis). Pernai Lietuvoje tymais susirgo du pavieniai asmenys.

Visame Europos regione sergamumas tymais didėja. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, šiemet sausio – rugsėjo mėnesiais Europos regione tymais susirgo 54 339 asmenys.

Daugiausia tymų atvejų Europos regione užfiksuota Ukrainoje, Serbijoje, Rusijoje, Rumunijoje, Italijoje, Sakartvele, Graikijoje, Prancūzijoje ir kt. šalyse.

Pagal susirgusiųjų tymais amžių didžiausias sergamumas registruotas iki 19 metų amžiaus asmenų grupėje. Dauguma susirgusiųjų – neskiepyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.