Moteris ryžosi sudėtingai operacijai: dar negimęs kūdikis buvo išimtas iš gimdos gydymui

Būsima mama, sužinojusi, kad jos kūdikiui gresia pavojus, pasiryžo rizikingai operacijai. Sudėtingos procedūros metu dar negimęs kūdikis buvo paimtas iš motinos gimdos gydymui ir vėl po sėkmingos operacijos sugrąžintas atgal.

 Būsima mama, sužinojusi, kad jos kūdikiui gresia pavojus, pasiryžo rizikingai operacijai.<br> 123rf nuotr.
 Būsima mama, sužinojusi, kad jos kūdikiui gresia pavojus, pasiryžo rizikingai operacijai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2019, 3:23 PM

26-erių metų slaugytoja Bethan Simpson iš Esekso, Jungtinės Karalystės, po kelių tyrimų sužinojo, kad jos dukra serga spina bifida, iš lotynų kalbos išvertus reiškia „įskilas stuburas“.

Bethan yra ketvirtoji moteris, kuriai buvo atlikta tokia operacija. Ją atliko Britanijos ir Belgijos chirurgų komanda.

20-ąją nėštumo savaitę ultragarsinio tyrimo metu paaiškėjo, kad mergaitės galva neatitinka įprastų išmatavimų ir jai nustatyta įskilo stuburo diagnozė. Tai reiškia, kad kūdikio nugaros smegenys motinos įsčiose nėra iki galo išsivysčiusios.

„Mūsų akušerė paskyrė vizitą Londone, tad po 48 val. jau buvome ten. Mums atliko mergaitės nugaros ir galvos rentgeno tyrimą“, – pasakojo besilaukianti mama.

Pasak jos, gydytojai pasiūlė tęsti nėštumą, jį nutraukti arba pasirinkti sudėtingą procedūrą – atlikti dar negimusiam kūdikiui operaciją.

„Mes privalėjome tai padaryti. Gyvenimas pastarosiomis svaitėmis prilygo amerikietiškiems kalneliams“, – pabrėžė ji.

Operacija buvo atlikta 24-ąją Bethan nėštumo savaitę. 

„Procedūrą atliko Britanijos ir Belgijos chirurgai, kurie pasaulyje žinomi kaip vieni iš geriausių. Mums pasisekė, kad jos pažeidimas buvo nedidelis ir ji puikiai viską įveikė. Aš esu trapi ir jaučiu skausmą, bet mums terūpi, kad tik ji būtų sveika“, – pridūrė Bethan.

Deja, net 80 proc. Jungtinėje Karalystėje gyvenančių šeimų nutraukia nėštumą, kai sužino, kad jų vaikas turi įskilą stuburą.

„Tai nėra mirties nuosprendis. Kaip ir kiekvienas iš mūsų, ji turi tokį patį potencialą. Taip, rizika yra, kad ne viskas gerai klostysis. Tačiau gera jausti, kaip mano kūdikis viduje juda ar spardosi. Ji yra ypatinga, ji yra dalis mūsų istorijos, ji yra mūsų dukra ir ji nusipelnė gyventi“, – sakė moteris.

Įskilas stuburas

Anot Mayo klinikos, įskilas stuburas „patenka į platesnę nervinių vamzdelių defektų kategoriją. Nervinis vamzdelis – tai embrioninė struktūra, kuri galiausiai išsivysto į kūdikio galvos ir nugaros smegenis bei jas supantį audinį“.

„Įprastai nervinis vamzdelis susidaro ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu ir užsidaro iki 28-osios dienos po pastojimo. Kūdikiams, turintiems įskilą stuburą, dalis nervinio vamzdelio nesugeba tinkamai išsivystyti ar užsidaryti, sukeliant defektų atsiradimą nugaros smegenyse ir kauluose“, – rašoma organizacijos internetiniame puslapyje.

Gydytojai nėra tikri, kas sukelia defekto atsiradimą, bet kai kurie spėja, kad kaltas gali būti folio rūgšties, dar žinomos kaip vitamino b9, trūkumas. Dar viena priežastis gali būti tam tikrų vaistų vartojimas.

Be to, moterys, turinčios antsvorio arba sergančios diabetu, taip pat atsiduria rizikos grupėje.

Parengta pagal „The Epoch Times“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.