Vaistinėse sumaištį sukėlęs Aurelijus Veryga nepaklūstančius jo tvarkai registruoja į juodąjį sąrašą

Dar vienas sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos planas vaistinėse sukėlė tikrą sumaištį – tįsta žmonių eilės, o nepaklūstantys Verygos planui – registruojami specialiame sąraše. Dėl savo plano žmones versti pirkti pigiausius kompensuojamus vaistus A.Veryga atsidūrė teisme, tačiau tvarkos atšaukti neketina.

 A.Veryga nenori girdėti argumentų ir kartoja tą patį.<br> J.Stacevičiaus ir M.Patašiaus nuotr.
 A.Veryga nenori girdėti argumentų ir kartoja tą patį.<br> J.Stacevičiaus ir M.Patašiaus nuotr.
 Atsisakančius pirkti pigiausius vaistus vaistinės turi registruoti.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
 Atsisakančius pirkti pigiausius vaistus vaistinės turi registruoti.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
 A.Veryga turės atsakyti teismui.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 A.Veryga turės atsakyti teismui.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 9, 2019, 4:40 PM, atnaujinta Mar 12, 2019, 12:38 PM

„O nuo cholesterolio jums čia pirmą kartą paskyrė, ar esat vartoję?“ – vyresnio amžiaus moters klausia vaistininkė. Nuo kovo toks klausimas vaistinėse privalomas.

„Aš norėčiau, kad būtų geresnis. Esu alergiška, kad neturėčiau problemų“, – atsako moteris.

O tokie pasirinkimai perkant kompensuojamus vaistus – apriboti. Nuo kovo žmonės, kuriems kompensuojamas vaistas išrašytas pirmą kartą ar po ilgesnės nei pusmečio pertraukos, vaistinėse galės nusipirkti tik pigiausią kompensuojamą vaistą.

Anot vaistinių, nauja tvarka sukėlė chaosą, formuojasi eilės.

„Vieną receptą aptarnauti su konsultacija atėjusiam pacientui anksčiau užtrukdavo apie 3 minutes, dabar iki 10 minučių. Nelygu, ar tai vyresnio amžiaus žmogus, kuriam sunkiau susigaudyti, ar jaunesnis. Ar jis turi vieną receptą su pirmu paskyrimu, ar daugiau receptų išrašyta. Tai savaime užtrunka“, – sakė Vaistinių asociacijos pirmininkė Dangutė Mikutienė.

Nesutinkantys pirkti pigiausių vaistų, savo pasirinkimą patvirtina parašu. O kitą norimą vaistą jau perka už visą kainą.

Žmonės tokia tvarka nepatenkinti. „Man nepatinka tokia tvarka. Juo labiau ir vaistinėse problemos. Ateini, paskiria tau vieną vaistą – o jo nėra, tiekimo problemos. Čia daugybė klausimėlių yra“, – piktinosi vyras.

„Aš norėčiau, kad būtų galimybė pasirinkti. Nes suprantu, jei rinksiuosi brangesnius, tada jau nekompensuos. Man tas nelabai patinka“, – kalbėjo moteris.

„Pasitaiko tokių žmonių, kurie sako: aš nepažįstu to vaisto, labiau girdėtas kitas pavadinimas. Arba originalo nori, tada jie perka vaistą už savo pinigus“, – aiškino vaistinės vedėja Birutė Jančiauskaitė-Laurinavičienė.

Atsisakančius pirkti pigiausius vaistus vaistinės turi registruoti.

„Vienas dalykas – duomenų apsaugos reikalai mums kelia didelį nerimą. Kitas dalykas – koks kieno reikalas, ką žmogus perka už savo lėšas. Negana to, kad pacientui apribota teisė pasirinkti – dar turi ir suregistruoti, kas ką pirko“, – sakė D.Mikutienė.

Sveikatos apsaugos ministerija tvirtina, kad registruodama nepaklūstančius naujai tvarkai duomenų apsaugos nepažeidžia.

Jautriausiai į naują tvarką reaguoja sergantys širdies ligomis, epilepsija, diabetu.

„Paprastai sergantys diabetu ar kita liga turi daugybę kitų gretutinių ligų, ir kartais paskyrus netinkamą vaistą gali sugriūti visa gydymo eiga, – sakė Pacientų organizacijų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

Kalbintas vyras sakė atsirinkęs, kokie vaistai jam labiau tinka, ir nauja tvarka bus itin skausminga pensininkams: „Nesinori tų vaistų kaitalioti. Pačiam teko atsirinkti, kas tinka. Jeigu aš noriu kito vaisto, reikia mokėti visą kainą. Pensininkams čia yra labai sunku“.

A.Veryga nenori girdėti argumentų ir kartoja tą patį: „Tai yra tapatūs vaistai, ir gydo tikrai ne kažkoks gamintojas, pakuotė, bet veiklioji medžiaga, kurią gydytojai yra mokomi išrašyti, jie ją ir išrašo“.

Tačiau dėl nurodymo žmonėms parduoti tik pigiausius vaistus A.Verygai teks aiškinti teisme. Į jį kreipėsi keli Seimo nariai, išsiaiškinti, ar A.Veryga neviršijo savo įgaliojimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.