Šis tris aukso medalius pelnęs vaikinas garsina Lietuvą, tik daug kas to dar nežino

Iš Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Abu Dabyje, kovo 21 d. pasibaigusių XV specialiosios olimpiados vasaros žaidynių Adomas Bužinskas (17 m.) parsivežė net tris aukso medalius. Taip, šis berniukas gimė su papildoma chromosoma, kuri lėmė Dauno sindromo išsivystymą, tačiau jis yra tikras Lietuvos čempionas.

 Adomas ir trenerė Asta Misiūnaitė.<br> Asm. archyvo nuotr.
 Adomas ir trenerė Asta Misiūnaitė.<br> Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
Adomas ir brolis Benas.<br> Asm. archyvo nuotr.
Adomas ir brolis Benas.<br> Asm. archyvo nuotr.
 Adomas su šeima.<br> Asm. archyvo nuotr.
 Adomas su šeima.<br> Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Adomas su šeima.<br> Asm. archyvo nuotr.
 Adomas su šeima.<br> Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Asm. archyvo nuotr.
 Adomas su šeima.<br> Asm. archyvo nuotr.
 Adomas su šeima.<br> Asm. archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (17)

Lrytas.lt

Mar 24, 2019, 8:50 PM, atnaujinta Mar 21, 2022, 12:01 PM

„Tai buvo žmonių, turinčių intelekto problemų, olimpiada. Pats pavadinimas jau pasako, kas tai per varžybos ir kokios ten vyravo emocijos, bet reikia pabūti ten pačiam, kad suprasti viską. Žaidynėse dalyvavo daugiau negu 109 šalys, virš 7,5 tūkst. dalyvių ir 20 tūkst. savanorių. Lietuva ten puikiai pasirodė ir mes laimėjome daug medalių. Tikrai labai smagu ir vien tik geriausi įspūdžiai.

Adomas jau daug metų pas trenerę Astą Misiūnaitę užsiima plaukimu ir pirmą kartą tokių žaidynių istorijoje 4 Lietuvos plaukikai, tarp jų ir Adomas, tapo čempionais 4 po 25 laisvojo stiliaus rungtyje.

Kiti du medaliai buvo pelnyti už plaukimą 50 m ir 100 m. Tokio masto varžybos mums tikriausiai buvo pirmos ir paskutinės. Tai buvo Adomo olimpinio sporto viršūnė. Jis ne tik pralenkė mūsų lūkesčius, bet ir pasiekė rezultatą, kokio Lietuvoje dar nebuvo“, – su pasidižiavimu pasakojo berniuko tėtis Gintautas.

Vyras pasakojo, kad Adomui plaukiant taip sukilo adrenalinas, kad net reikėjo stabdyti, jog neviršytų nustatytų normų.

Plaukti išmoko iš brolių

Adomas pagal eilę yra trečias vaikas šeimoje, jis turi du vyresnius brolius ir vieną jaunesnį. Vyresni broliai ir išmokė jį plaukti.

„Viskas prasidėjo turbūt nuo to, kai vyresni broliai išmokė jį plaukti. Jis išmoko taip plaukti, kad net broliai žiūrėjo išsižioję. Plaukime Adomėlis yra tikra torpeda.

Kiek vėliau, matant tokį potencialą, mama nuvedė jį pas plaukimo trenerę. Turime 4 vaikus ir ji visur spėja domėtis ir žinoti kiekvieno vaiko pomėgius. Turiu tikrai superinę žmoną. Žinoma, mes niekada nesame išskyrę, kad čia kažkas yra vienam sūnui, o kažkas kita tik Adomui. Visi esame kartu“, – neslėpė džiaugsmo Gintautas.

Buvo sunkumų, tačiau viskas įveikiama

Berniuko tėtis atskleidė, kad pačioje pradžioje buvo nemažai ir sunkumų, teko praeiti daug įvairių etapų.

„Kai gimė Adomas, buvo didžiulis šokas tiek man, tiek žmonai. Tačiau jau 17 metų kiekvieną dieną nenustoju stebėtis sūnumi. Dauno sindromu sergantys asmenys yra puikūs žmonės, tiesiog jiems reikalinga investicija kiek didesnė negu į kitus vaikus, bet tiek, kiek investuoji, grįžta atgal dvigubai“, – atviravo Gintautas.

Be to, vaikystėje Adomas sirgo obstrukciniu bronchitu, astma, bet išaugo. Dabar jis yra sveikas ir stiprus, gali pakelti net savo tėtį. Vis dėlto čempionas domisi ne tik sportu, kartais Adomas mėgsta pabūti ir vienas.

„Grįžęs namo po žaidynių Adomas sakė, jog pavargo nuo dėmesio ir nori pabūti vienas. Jis suprato apdovanojimų reikšmę ir svarbą, tačiau kartais jam reikia pabūti ramybėje ir skirti laiko savo veiklai. Niekada neribojam jam šitos galimybės, o būdamas vienas jis irgi nesėdi ir nežiūri į vieną tašką.

Adomas labai mėgsta žiūrėti lietuviškus serialus, būti prie kompiuterio, jis labai padeda buityje, turi tokių įsipareigojimų kaip šuns pavedžiojimas, patinka ir keliauti. Kartu aplankėme daug šalių, tad Adomas puikiai žino, kaip elgtis lėktuve.

Jis yra nuostabus vaikas, kuris labai myli visus šeimos narius. Vyriausias brolis jau turi savo vaikų ir Adomas juos taip pat be galo myli“, – kalbėjo apie Adomo užsiėmimus ir pomėgius tėtis.

Taip pat Gintautas padėkojo Dovilei Petkevičiūtei, kuri buvo tame pačiame lėktuve ir aprašė jų susitikimą, kai Adomas dar visai neseniai pasidabino visais 3 aukso medaliais: „Ji yra tikra šaunuolė. Labai smagu, kad turime tokių gražių, aktyvių, pilietiškų žmonių, matau puikią mūsų šalies ateitį“.

Jos „Facebook“ paskyroje įrašas pasirodė dar vakar, bet „Patinka“ mygtuką jau paspaudė daugiau kaip 13 tūkst. žmonių, o pasidalino virš 3,7 tūkst.

Brolis davė pažadą visą gyvenimą nesiskirti su Adomu

Iš visų brolių tarp Beno (21 m.) ir Adomo yra mažiausias amžiaus skirtumas. Nuo pat vaikystės jie visada buvo kartu ir yra tarsi geriausi draugai. Benas net pažadėjo tėčiui, kad niekada nepaliks vieno Adomo.

„Mes visą laiką buvome ir esame kartu. Šis vaikas buvo mano vienintelis pažadas, kurį gyvenime esu davęs. Kokių 6-7 metų pažadėjau tėčiui, kad Adomas visą gyvenimą bus su manimi, kad kai kraustysiuosi kur nors atskirai gyventi, šis vaikas visada bus su manimi, nes visada kartu augom, tai kartu ir gyvensim.

Visada rinkausi žmones, kurie priėmė jį. Mūsų visuomenė truputį kitokia ir labai sunku stebėti žmonių veidus, kai jie pamato brolį. Jis man padėjo padaryti tokią natūralią atranką. Ta mergina, kuri vakar parašė apie jį pranešimą, padarė sprogimą visame šiame pasaulyje. Ji padarė be galo didelį žygdarbį ir esu be galo jai dėkingas“, – dėkojo Benas.

Pasidarė tatuiruotę ir mainais paprašė medalio

Kai šeima vyko kartu su Adomu į varžybas, Benas privalėjo dirbti. Jis yra didžiausias brolio fanas, todėl nusprendė įrodyti Adomui, koks jis yra svarbus jam.

„Man tai buvo skausmingiausias dalykas, kad negalėjau vykti kartu ir jo palaikyti gyvai. Mes su juo ilgą laiką kalbėjomės, sakiau, kad esu didžiausias fanas, plauk dėl manęs, esu kartu ir aš viską apie tave žinosiu. Galvojau ką galėčiau tokio padaryti, kad jis suprastų, kiek man sveria jo visas šitas turnyras. Tą, ką jis laimėjo yra tas pats, kas man būtų laimėti olimpiadoje tris medalius. Tai yra aukščiausias jo pasiekimas.

Aš pasidariau tatuiruotę, kurioje vaizduojamas niekada neužsidarantis apskritimas. Tai yra apskritimas, tačiau kitoks negu mes esame įpratę matyti, tai lygiai man toks yra ir Adomas. Aš jį visada mačiau kaip žmogų, bet niekada nežiūrėjau į jį kaip į neįgalų. Dažniausiai broliai žaidžia kompiuterinius žaidimus, mes irgi žaisdavom, irgi mušdavomės, tiesiog reikėjo kiek daugiau laiko viso to jį išmokyti“, – pasakojo apie savo santykius su broliu Benas.

Kaip jis teigia, dėl Adomo visam gyvenimui pasidarė ant kūno žymę ir kaip didžiausias fanas paprašė, kad atsidėkodamas brolis parvežtų medalį.

„Visada tikėjau juo, žinojau, kad jis laimės. Man tai buvo svajonė, tarsi filmo siužetas, kad jam pavyko iškovoti net tris aukso medalius.

Paskambinus Adomas sakė, kad tai padarė dėl manęs, kad prisiminė mūsų pokalbį ir kad buvo pažadėjęs. Man tai buvo didžiausia gyvenimo dovana“, – negalėjo atsidžiaugti Adomo pasiekimais jis.

Mėgstamiausia veikla – stand up komedijos

Adomui labai patinka žiūrėti stand up komedijas, ypatingai Manto Stonkaus. Benas juokiasi sakydamas, kad Manto Stonkaus balsą per kompiuterį girdi turbūt dažniau nei tėčio ar mamos.

„Buvau darbe ir atėjo Mantas Stonkus, mes pradėjome kalbėtis, mat jį pasiekė visa ši informacija. Jis sakė, kad labai didžiuojasi mano broliu. Grįžęs pas Adomą nieko nelaukdamas papasakojau jam, kad jį sveikina Stonkai.

Dėl mūsų visuomenėje susiformavusių stereotipų jis niekada nesijautė pilnavertis. Ilgą laiką bijojo kalbėti prie draugų, klausdavau, kodėl nešneki, atsakydavo, kad jie manęs nesupranta. Jis kiek kitaip kalba, bet suprantamai.

Jis visada bijojo didžiuotis savo pasiekimais, bet dar šiandien ryte parodžiau kiek žmonių paspaudė „Patinka“ ant nuotraukų, sakau tu esi dabar kaip Mantas Stonkus, „sprogai“ internete. Turbūt dar niekada nemačiau jo tokio laimingo“, – susijaudinęs sakė Adomo brolis.

Abu broliai kartu eina į kiną, stebi sporto renginius. Adomas daug nusimano apie sportą, bet vis vien jo mėgstamiausia veikla tikriausiai yra muzika ir komedijos.

„Jis viską supranta, juokiasi. Mano akimis jis visada buvo normalus vaikis. Mano draugai yra jo draugai. Visiems jis yra čempionų čempionas, visi jį apsikabina ir tikrai dar niekada jo tokio laimingo nemačiau.

Be to, jis turi šiek tiek antsvorio, tad reikia prižiūrėti mitybą. Tačiau jam yra didžiausia laimė, kad ir kokioje kavinėje, restorane bedirbčiau, ateiti pas mane su didžiausia palaima ir kirsti kokius šonkaulius, desertus. Tada jo dietos nepaisomos, jam tai yra geriausias laisvalaikio praleidimas“, – juokėsi Benas.

Vaikinas pridūrė, kad pamačius gatvėje kokį nors žmogų su negalia, nereikia į jį piktai žiūrėti ar keistai reaguoti. Jo teigimu, mes kartais bijome tokių žmonių, o jie be galo draugiški. Jiems tereikia bendravimo, jie nesupranta materialių dalykų, pinigų. Tai jiems yra tuštybė, o vertingiausias ir reikalingiausias dalykas – dėmesys.

„Todėl pamačius vaiką su negalia reikia niekada nebijoti prieiti apsikabinti. Jie atsimena tokius dalykus, tai suteikia daug laimės. Visi turime laiko ir galimybių pasisveikinti ir paklausti, kaip sekasi, nusišypsoti, pamerkti akį, nupirkti saldainį, visuomenė nuo to tik bus geresnė“, – atkreipė dėmesį Benas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.