Embrionų donorystės programoje verslas liko nuošalyje

Vyriausybei patvirtinus Embrionų donorystės programą ir jai skiriamas lėšas – 0,5 mln. eurų – nebuvo atsižvelgta į privačių gydymo įstaigų interesus, kurios pagalbinio apvaisinimo ir lytinių ląstelių banko paslaugas jau teikia daugelį metų ir iki šiol kai kurių pacientų embrionus turėjo saugoti savo lėšomis, nepaisant to, kad investicijos į šią sritį siekia milijonus.

Teigiama, kad už programos vykdymui skiriamus pinigus bus įsigyta įranga embrionų pervežimui ir saugojimui, dalis lėšų numatyta specialistų kvalifikacijos tobulinimui, visuomenės informavimui, paskaitų apie embrionų donorystę organizavimui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teigiama, kad už programos vykdymui skiriamus pinigus bus įsigyta įranga embrionų pervežimui ir saugojimui, dalis lėšų numatyta specialistų kvalifikacijos tobulinimui, visuomenės informavimui, paskaitų apie embrionų donorystę organizavimui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2019, 7:38 AM

„Mūsų įsitikinimu Embrionų donorystės programos lėšų skyrimas vien tik valstybinėms ligoninėms yra neteisingas ir pažeidžiantis sąžiningos konkurencijos sąlygas. Mes, kaip privati ligoninė, keliame klausimą, kodėl tvirtinat šią programą nebuvo įtraukti ir privačių gydymo įstaigų atstovai bei atsižvelgta į tai, kad privati medicina Lietuvoje jau yra investavusi didžiules sumas į pagalbinio apvaisinimo technologijas, specialistų parengimą ir tobulinimą,“ – teigia „Baltijos ir Amerikos klinikos“ generalinė direktorė Vilma Bružienė.

Teigiama, kad už programos vykdymui skiriamus pinigus bus įsigyta įranga embrionų pervežimui ir saugojimui, dalis lėšų numatyta specialistų kvalifikacijos tobulinimui, visuomenės informavimui, paskaitų apie embrionų donorystę organizavimui.

„Ketiname kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją prašydami išaiškinti, kodėl embrionų donorystės programą įgyvendinti pavesta tik valstybinėms klinikoms, nors licenciją teikti pagalbinio apvaisinimo ir lytinių ląstelių banko paslaugas šiuo metu turi aštuonios Lietuvos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kurių sąraše yra ir mūsų klinika“, – sako V. Bružienė.

Anot V.Bružienės, privačios gydymo įstaigos buvo nevaisingumo gydymo pradininkės Lietuvoje, pagalbą nevaisingos poroms pradėjusios teikti dar 1993 metais. Per visą tą laiką investuota didelės sumos pinigų į technologijas, specialistų apmokymus, informacijos sklaidą, o svarbiausia prisidėta prie šalies gimstamumo skatinimo – dėka pagalbinio apvaisinimo per 26-ius metus Lietuvoje daugybė šeimų susilaukė atžalų. Tuo tarpu valstybės palaikymo privačiai medicinai nebūta jokio. Ir šiuo metu privati medicina taip pat paliekama nuošalyje be jokio finansavimo.

Baltijos ir Amerikos klinika“ pagalbinio apvaisinimo ir lytinių ląstelių banko paslaugas jau teikia 15 metų. Per visą veiklą klinika į Vaisingumo centro vystymą ir plėtrą investavo apie 1 mln. eurų. Skaičiuojama, kad vien per 2018 -uosius metus Lietuvoje dėka pagalbinio apvaisinimo gimė 242 vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.