LR Seime – naujas pasiūlymas apie skiepijimą

Parlamentarė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė siūlo iš užsieniečių, kurie atvyksta iš užkrečiamosios ligos protrūkio zonų, reikalauti pasiskiepijimo įrodymo.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė siūlo nepriimti į darželius neskiepytų vaikų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė siūlo nepriimti į darželius neskiepytų vaikų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS inf.

Mar 30, 2019, 10:04 PM

Jeigu atvykėlis duomenų nepateiks, siūloma atsisakyti juos įleisti į Lietuvos teritoriją.

Šis projektas parengtas Lietuvoje kilus tymų protrūkiui.

Anot autorės, įstatymo projektu siekiama sudaryti paskatas atstatyti skiepijimo aprėptis Lietuvoje iki rekomenduojamo 95 proc. lygio bei padidinti apsaugą nuo įvežtinių tymų.

Taip pat, parlamentarė siūlo į darželius ir kitas ikimokyklinio ugdymo įstaigas priimti tik paskiepytus vaikus, numatyti net ir privalomos suaugusiųjų imunoprofilaktikos atvejus.

„Dėl gerokai sumažėjusių skiepijimo aprėpčių kyla pavojus visuomenės sveikatai – bendrajam viešajam interesui, kurį turi užtikrinti valstybė“, – sakoma Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pakeitimo projekte.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2018 metais Lietuvoje užregistruoti penki įvežtiniai tymų atvejai, po vieną atvejį iš Juodkalnijos, Lenkijos, Indijos, du atvejai iš Ukrainos.

Naujausiais duomenimis, šiemet iš viso Lietuvoje užregistruoti per 280 tymų atvejai. Daugumos susirgusių suaugusių asmenų skiepijimo būklė nežinoma. Daugiau nei 90 proc. susirgusiųjų vaikų – neskiepyti.

Šią savaitę Seimas nesutiko svarstyti socialdemokratų parengto projekto, kuriuo siūlyta įpareigoti tėvus užtikrinti, kad vaikai iki 16 metų, nesant kontraindikacijų, būtų paskiepyti poliomelito, tymų, raudonukės. Apie tėvų atsisakymą skiepyti vaikus medikai būtų turėję pranešti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui ir vietiniam vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos skyriui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.