Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje – tymų atvejis: susirgo darbuotojas, imtasi priemonių

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM) vienas darbuotojas susirgo tymais. Kitiems kolegoms, dirbusiems tame pačiame aukšte, liepta kreiptis į gydymo įstaigas ir dirbti nuotoliniu būdu iš namų.

 Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM) vienas darbuotojas susirgo tymais.<br> 123rf nuotr.
 Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM) vienas darbuotojas susirgo tymais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2019, 12:35 PM, atnaujinta Apr 10, 2019, 12:42 PM

„Taip, ministerijoje yra vienas darbuotojas, susirgęs tymais. Ar šis darbuotojas buvo pasiskiepijęs vaikystėje ar vėliau, informacijos neturime.

Darbuotojai, kurie turėjo tiesioginį kontaktą su susirgusiu asmeniu nustatytą laiką iki ligos diagnozavimo, buvo nukreipti į gydymo įstaigas pasiskiepyti. Skiepas gali padėti, jeigu pasiskiepijama per 72 val. nuo kontakto. Kaip žinote, asmenys, turėję sąlytį su sergančiuoju tymais, skiepijami nemokamai.

Darbuotojams, kurie dirbo tame pačiame aukšte (kadangi ligos sukėlėjai platinami oro lašeliniu būdu), sudarytos sąlygos inkubacinio periodo laikotarpiu dirbti nuotoliniu būdu iš namų.

Visi skiepytis norintys ministerijos darbuotojai bus skiepijami ministerijos lėšomis balandžio pabaigoje-gegužės pradžioje“, – pranešė ministro patarėja ryšiams su visuomene Eglė Samoškaitė.

Daugiau informacijos apie tymus

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) pirmadienį pranešė, kad savaitgalį tymais užsikrėtė dar 9 žmonės. Pirmadienį užregistruota, kad tymais šiemet Lietuvoje susirgo 415 žmonių, tačiau sergančiųjų skaičius kasdien didėja.

Tymai – per orą plintanti infekcija, sukeliama viruso. Kaip Nacionalinis visuomenės sveikatos centras rašo, liga gali plisti ir per rankas ar kitus aplinkos daiktus, užterštus kvėpavimo takų išskyromis. Dažniausiai susirgimas tymais pasireiškia karščiavimu, akių uždegimu, sloga, bėrimu. Neniežtintis bėrimas prasideda veido srityje, už ausų, vėliau plinta į kitas kūno vietas ir išlieka 4–7 dienas.

Atsižvelgiant į tymų susirgimo riziką ir galimybę platinti tymų virusą, išskiriamos šios rizikos grupės: asmenys su silpna imunine sistema (pvz.: sergantieji ŽIV; ligoniai po transplantacijos, chemoterapijos); imlūs asmenys (nesirgę, neskiepyti, nepilnai skiepyti ar nežinantis savo skiepijimų būklės, ypač nėščiosios ir kūdikiai). Jeigu asmuo yra imlus tymams, užsikrėtimui užtenka 15 minučių artimo sąlyčio su sergančiuoju arba buvimo toje pačioje patalpoje. Tymais sergantis asmuo gali užkrėsti kitus 4–5 dienas iki ir 4 dienas po bėrimo atsiradimo.

Sergantysis turi būti izoliuojamas namuose ar ligoninėje nuo susirgimo pradžios iki ketvirtos dienos po bėrimo atsiradimo. Pacientui turi būti paaiškinta, kad jis šiuo laikotarpiu gali užkrėsti kitus imlius asmenis.

Sąlytį turėję su sergančiuoju tymais skiepyti asmenys stebimi 18 dienų, stebėjimo metu jie nėra izoliuojami.

Neskiepyti ir nesirgę tymais vaikai taip pat stebimi 18 dienų. Jie negali būti kolektyve nuo 7 iki 18 dienų nuo pirmo kontakto.

Bendravę su sergančiuoju tymais ir neskiepyti asmenys skubiai vakcinuojami gyva vakcina. Skiepijama viena MMR vakcinos doze ne vėliau kaip per 72 val. nuo kontakto pradžios.

Jeigu asmuo buvo skiepytas per rekomenduojamas 72 val., jo sveikatos stebėjimas tęsiamas 21 dieną nuo pirmo kontakto.

Stebėjimo laikotarpiu pasireiškus bet kokiems sveikatos sutrikimams, kurie būdingi tymams, būtina nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Asmenys, turėję sąlytį su sergančiuoju tymais, gali pasiskiepyti nemokamai Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis įsigyta MMR vakcina, kreipdamiesi į savo šeimos gydytoją. Suaugusieji skiepijami ta pačia tymų, epideminio parotito ir raudonukės (MMR) vakcina, kuri skirta ir vaikams.

Nesuspėjus pasiskiepyti per nurodytą 72 val. laikotarpį, ir jei nesusergama, galima pasiskiepyti po inkubacinio periodo pabaigos (praėjus 21 d. nuo sąlyčio su ligoniu).

Tymų diagnozę būtina patvirtinti specifiniais metodais. Reikalingi tyrimai atliekami Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje. Tyrimai finansuojami valstybės biudžeto lėšomis tik su gydytojo arba NVSC specialisto siuntimu.

Siekiant sustabdyti tymų infekcijos plitimą, prašome asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistų neprarasti budrumo, laiku įtarti ir diagnozuoti tymus bei laiku perduoti informaciją apie įtariamą tymų atvejį NVSC Vilniaus departamentui tel. 8 618 0316 45 (darbo laiku) ir 8 677 377 29 (ne darbo laiku).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.