„All-on-4“ grąžina visavertį gyvenimą netekusiems dantų

Dantų implantų atradimas ir prieš 54 metus implantais išgydytas pirmasis bedantis pacientas pradėjo naują erą odontologijos istorijoje. Kitas svarbus, revoliucinį perversmą bedančių pacientų gydymo srityje padaręs įvykis – prieš 20 metų sukurta unikali „All-on-4“ gydymo metodika. Šimtams tūkstančių žmonių visame pasaulyje gyvenimo pilnatvę sugrąžinusi metodika sėkmingai taikoma ir Lietuvoje. 

 Prof. P.I.Branemarkas (kairėje) su savo pirmuoju implantais išgydytu pacientu.<br> „Nobel Biocare“ nuotr.
 Prof. P.I.Branemarkas (kairėje) su savo pirmuoju implantais išgydytu pacientu.<br> „Nobel Biocare“ nuotr.
 Prof. P.Malo sukurta „All-on-4“ metodika leidžia visus vieno žandikaulio dantis atkurti tik ant 4 implantų.<br> „Nobel Biocare“ nuotr.
 Prof. P.Malo sukurta „All-on-4“ metodika leidžia visus vieno žandikaulio dantis atkurti tik ant 4 implantų.<br> „Nobel Biocare“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 29, 2019, 11:47 AM

Minimalus gydymo laikas, maksimalus fizinis bei emocinis patogumas pacientui bei jį gydančiam specialistui, sumažėjusios gydymo sąnaudos – taip trumpai pagrindinius „All-on-4“ (išvertus iš anglų k. – „visi ant keturių) metodikos privalumus įvardija ją patentavusios kompanijos „Nobel Biocare“ atstovai.

Pasak jų, tai vienintelė šiuo metu pasaulyje moksliniais tyrimais pagrįsta bedančių gydymo metodika, sėkmingi jos taikymo rezultatai yra moksliškai dokumentuoti ir patvirtinti 20 metų gydymo praktikos. „All-on-4“ gydymo metodika yra dažnai kopijuojama kitų implantų gamintojų, bet nė viena šių kopijų nėra originali“, – pasakoja „Nobel Biocare“ padalinio Lietuvoje vadovas Robertas Jančiauskas.

Šiandien „Nobel Biocare“ priklauso ne tik „All-on-4“ gydymo metodika, bet ir dešimtys kitų revoliucinių inovacijų bei sprendimų, kurie jau yra tapę pasauliniais gydymo standartais.

Pakvietėme „Nobel Biocare“ padalinio Lietuvoje vadovą R.Jančiauską plačiau pakalbėti apie dantų implantus, jų atsiradimo istoriją ir šiuolaikinius bedančių gydymo implantais sprendimus.

– Kaip atsirado šiuolaikiniai dantų implantai ir kada jie pradėti taikyti bedančiams pacientams gydyti?

– Ilgą laiką vienintelis sprendimas bedančiams žmonėms buvo išimamieji dantų protezai. Bet drauge su didžiuoju švedų profesoriaus Pero Ingvaro Branemarko atradimu – oseointegracija – atėjo nauja odontologijos era ir bedančių gydymas tapo kur kas efektyvesnis.

O viskas prasidėjo nuo to, jog 1952 m. prof. P.I.Branemarkas atrado, kad titanas, labai stiprus ir lengvas metalas, įsodintas į natūralų kaulą, greitai ir lengvai prigyja. Šis procesas buvo pavadintas oseointegracija ir vėliau patvirtintas odontologijoje kaip būdas atkurti prarastus dantis.

Tiesa, savo atradimą pritaikyti žmogui profesorius ryžosi tik praėjus 13 metų. 1965-aisiais jis dantų implantais pagydė savo pirmąjį pacientą, kuris neturėjo visų apatinių dantų ir buvo priverstas nešioti išimamąjį protezą. Jaunuoliui tai kėlė didelį diskomfortą, todėl jis sutiko tapti eksperimento dalyviu. Tai ir buvo pirmasis pasaulyje implantais išgydytas bedantis. Džiugu, kad šiam pacientui jo naujieji dantys tarnavo visą gyvenimą.

Reikia pripažinti, kad žymiojo mokslininko veiklos pradžia nebuvo lengva. Savo atradimą jis turėjo įrodyti gausybe pavyzdžių ir mokslinių tyrimų, kurie truko net 30 metų, kol atradimas sulaukė tarptautinio pripažinimo.

Šiandien galime tvirtai pasakyti, kad dantų implantai – vienas pažangiausių dantų atkūrimo sprendimų. Skirtingai nei kiti dantų atkūrimo būdai, jis leidžia atkurti ne tik danties karūnėlę, bet ir jo šaknį, nepažeidžiant greta esančių sveikų dantų. Svarbu ir tai, kad implantai užkerta kelią žandikaulio nykimui.

Gydymas implantais ypač aktualus daugumą ar visus dantis praradusiems žmonėms. Todėl ir prof. P.I.Branemarkas savo darbą odontologijos srityje pirmiausia skyrė bedančiams pacientams gydyti. Jis teigė: „Kai jūs suteikiate bedančiam žmogui galimybę turėti naujus tvirtus dantis, atkuriate ne tik jo šypseną, galimybę tinkamai kramtyti ar kalbėti. Svarbiausia, kad jūs sugrąžinate žmogui orumą. Nė vienas nenusipelnėme mirti su dantimis stiklinėje.“

Didžiojo mokslininko garbei jo sukurta ir „Nobel Biocare“ gaminama implantavimo sistema pavadinta „Branemark System“. Šiuo metu „Nobel Biocare“ gamina apie 3000 implantavimui skirtų priemonių. Visos jos sukurtos atsižvelgiant į galimus individualius pacientų poreikius, siekiant kuo geresnio, greitesnio ir patogesnio gydymo. Savo gaminamiems implantams „Nobel Biocare“ teikia viso gyvenimo garantiją visame pasaulyje. Kompanijos sukurti produktai parduodami daugiau nei 70 šalių, tarp jų ir Lietuvoje.

– Papasakokite plačiau, kuo unikali „All-on-4“ gydymo metodika?

– „All-on-4“ gydymo metodiką daugiau kaip prieš 20 metų sukūrė žinomas portugalų profesorius Paulo Malo. Jo tikslas buvo surasti gydymo sprendimą bedančiams žmonėms, kuriems iki tol gydymas dantų implantais buvo iš viso neįmanomas.

Implantavimui tinkamo kaulo trūkumas yra didžiausia bedančių pacientų bėda, trukdanti atlikti gydymą implantais. Jiems įprastai rekomenduojamas žandikaulio kaulo priauginimas. Noriu pabrėžti, kad taikant „All-on-4“ gydymo metodiką niekada nereikia šios skausmingos ir ilgai trunkančios procedūros. Metodikos pagrindą sudaro tai, kad visiems vieno žandikaulio dantims atkurti yra naudojami tik 4 implantai. Todėl net ir turintiems gerokai sunykusį žandikaulį galima rasti tinkamo kaulo tokiam skaičiui implantų įsriegti.

Pasitaiko atvejų, kai pacientų viršutinis žandikaulis yra sunykęs, kad nepakanka kaulo įprastiems implantams įsriegti, tada naudojami specialiai šiems atvejams sukurti ilgieji „NobelZygoma“ implantai, jie sriegiami ne į žandikaulį, bet į skruostikaulį.

Gydymui planuoti ir atlikti pasitelkiama speciali kompiuterinė programa, kuri leidžia parinkti implantavimui tinkamiausias kaulo vietas ir numatyti geriausią implantų sriegimo kryptį bei padėtį žandikaulyje. Per vieną vizitą, jei reikia, pašalinami beviltiškai sugedę savi dantys, sriegiami 4 implantai, ant kurių iš karto ar po dienos tvirtinami natūraliai atrodantys laikinieji dantys. Taigi pacientas iš karto po procedūros gali turėti nenuimamus dantis ir gyventi visavertį gyvenimą.

Po kurio laiko laikinieji dantys pakeičiami nuolatiniais. Jie atrodo ir tarnauja visai kaip tikri. Ir prižiūrėti, rūpintis jais būtina kaip savo tikrais: reguliariai valyti, porą kartų per metus atlikti burnos higienos procedūras. Tuomet naujieji dantys ant implantų tarnauja žmogui visą gyvenimą.

– „All-on-4“ sėkmingai taikoma ir Lietuvoje. Kaip ji buvo pas mus sutikta?

– „Nobel Biocare“ sukurtų unikalių metodikų, tarp jų „All-on-4“, pripažinimas Lietuvoje, kaip profesoriaus P.I.Branemarko atradimo pripažinimas pasaulyje, nebuvo greitas ir paprastas. Tai tik dar kartą įrodo, kad visuomenei kartais reikia laiko, kol ji supranta ir priima inovacijas.

Pirmasis Lietuvoje „All-on-4“ gydymo metodiką daugiau kaip prieš 15 metų pristatė ir savo darbo praktikoje pritaikė žinomas Lietuvos gydytojas odontologas, buvęs „Nobel Biocare“ lektorius Bronius Sidaravičius. Deja, šio puikaus profesionalo ir ypatingo žmogaus jau nėra tarp mūsų, bet esame jam be galo dėkingi už nuveiktą milžinišką švietėjišką, mokomąjį darbą bei įkvepiantį asmeninio darbo pavyzdį.

B.Sidaravičiaus pristatomi gydymo sprendimai tuomet supurtė Lietuvos odontologiją, kai kas tuo netikėjo, kritikavo, bet laikas parodė, kad mes buvome teisūs. Džiugu, kad šiandien „All-on-4“ gydymo metodika vis plačiau pripažįstama Lietuvoje ir tai skatina mūsų šalies odontologus pakeisti standartinius gydymo planus į novatorišką, žmogui nepalyginamai patogesnį gydymo metodą.

Deja, kartais susiduriame su faktu, kad pristatydami savo paslaugas kai kurie Lietuvos odontologai neteisėtai teigia taikantys „visi ant keturių“ ar panašiai pavadintą bedančių gydymo sprendimą. Norėčiau pabrėžti, kad „All-on-4“ gydymo metodika gali būti garantuotai ir patikimai taikoma tik su „Nobel Biocare“ dantų implantais ir laikantis specialiai šiai metodikai sukurto gydymo protokolo. Todėl pacientus, kuriems bus rekomenduojama metodika „visi ant keturių“, kviečiu daugiau pasidomėti, su kokiais implantais bus taikomas šis gydymas.

– Ar Lietuvoje vis dar trūksta žinių apie dantų atkūrimo ant implantų galimybes?

– Kad galėtų tinkamai pasirinkti, žmonės turėtų daugiau žinoti, turiu omenyje tiek pacientus, tiek juos gydančius specialistus. Todėl svarbi mūsų kompanijos veiklos dalis yra odontologijos specialistams skirti mokymai bei seminarai, kuriuos veda geriausi savo srities pasaulio odontologijos specialistai. Kviečiame juose dalyvauti naujovėmis, pažanga ir ateities gydymo sprendimais besidominčius Lietuvos odontologus. Taip pat nuolat organizuojame ir pacientams skirtus nemokamus seminarus. P.I.Branemarkas, bendraudamas su savo kolegomis odontologais, nuolat ragino juos dalytis. Dalytis ne tik sėkme, bet ir informacija. Kvietė bendrauti, stebėti, mokytis ir mokyti, tirti ir eiti toliau. Stengiamės tęsti šią jo iniciatyvą.

– Ačiū už pokalbį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.