Moters kančių priežastimi tapo jos vestuvinis žiedas

Viena moteris ilgai nešiojo vestuvių žiedą jo nenusiimdama ir tai, kas dėl to jai nutiko, šokiravo ne vieną.

 Rimtų sveikatos bėdų kartais gali sukelti net ir vestuvinis žiedas. <br> 123rf nuotr. 
 Rimtų sveikatos bėdų kartais gali sukelti net ir vestuvinis žiedas. <br> 123rf nuotr. 
Pirštas, ant kurio buvo nešiojamas vestuvinis žieda, neįtikėtinai ištino.<br>„Reddit“ nuotr.
Pirštas, ant kurio buvo nešiojamas vestuvinis žieda, neįtikėtinai ištino.<br>„Reddit“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2019, 7:20 AM

Reikalas yra tas, kad pirštas, ant kurio buvo žiedas, smarkiai sutino. Toks tinimas dar vadinamas miksedema ir greičiausiai jį sukėlė hipotirozė – skydliaukės funkcijos nepakankamumas, dėl kurio gresia svorio priaugimas, nuovargis ar padidėjęs jautrumas šalčiui.

Taip nutinka, nes skydliaukė pradeda taip lėtai veikti, kad nebepagamina pakankamai organizmui svarbių hormonų.

Atvejis, apie kurį dabar kalbama, nutiko tolimais 2003 metais, bet tik neseniai jis patraukė visų dėmesį, kai socialinio tinklo „Reddit“ vartotojas medicinos studentas, pasivadinęs BinaryPeach, paskelbė šią nuotrauką ir medicininį aprašymą.

Kaip rašoma straipsnyje, iš kurio paimta nuotrauka, publikuotame žurnale „The Medical Journal of Australia“, pacientei, kuriai tada buvo 44 metai, praeityje buvo diagnozuota šizofrenija ir protinė negalia.

Straipsnio autoriai Andrei Catanchinas ir Peteris R Ebelingas, paaiškino, kad nuodugnesni tyrimai atskleidė „klasikinius klinikinius gilaus hipotiroidizmo“ požymius, tarp jų – ir gumbą ant dešiniojo moters piršto.

Vėliau tyrėjai patvirtino savo įtarimus ir pateikė hipotiroidizmo diagnozės, lydimos anemijos ir žemo laipsnio stafilokoko infekcijos įrodymus. Tiek hipotirozė, tiek ir infekcija gali paaiškinti, kodėl moters pirštas taip ištino.

Kaip aiškinama Oksfordo žodyne, miksedema yra „odos ir po ja esančių audinių ištinimas, dėl ko konsistencija pasidaro panaši į vašką, ir būdinga pacientams, kurių skydliaukė neaktyvi“.

Vestuvinis žiedas, kuris šiuo atveju buvo visiškai padengtas minkštaisiais kūno audiniais, turėjo būti pašalintis chirurginiu būdu. Histopatologinė apžiūra parodė granulomą – uždegimą, kilusį dėl imuninės reakcijos į svetimkūnį, šiuo atveju – vestuvinį žiedą, su nedidelio lygio stafilokoko infekcija.

Stafilokoko infekciją sukelia Staphylococcus aureus bakterijos, neretai aptinkamos ant odos ar nosyje. Paprastai šios bakterijos nesukelia daug bėdų ir gali lemti tik geriausiu atveju nežymią odos infekciją. Tačiau taip pat tai gali sukelti ir didesnes, kartais – pavojingas gyvybei sveikatos problemas.

Kadangi stafilokoko infekcija gali pasireikšti labai įvairiais būdais, nėra galutinio jos simptomų sąrašo. Tikėtina, kad moters piršto ištinimą nulėmė ir pūlingas odos ir poodžio uždegimas – pūlynas arba flegmona. Pastarasis nebuvo aprašytas šio atvejo tyrime, bet jam būdinga tai, kas matyti nuotraukose- infekcija, paveikianti gilesnius odos sluoksnius. Flegmona gali sukelti odos paraudimą, odos paviršiaus ištinimą ir kartais opas.

Minėtoji pacientė buvo gydoma tiroksinu – pagrindiniu skydliaukės gaminamu hormonu. Taip pat jai duoti antipsichoziniai vaistai ir ji buvo perkelta į psichiatrijos ligoninę.

Tyrimo studija parodė, kad jos psichikos būklė šiek tiek pagerėjo.

Parengta pagal „IFLScience“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.