Dauguma lietuvių vengia aukoti kraujo dėl gana paprastos priežasties

Vasarą Nacionalinis kraujo centras tendencingai sulaukia kur kas mažiau kraujo donorų, kadangi netenka pagrindinės aukotojų auditorijos – asmenų nuo 18 iki 32 metų amžiaus, daugiausia – studentų, kurie išvyksta iš miesto.

 „Žmogui, norinčiam būti donoru tereikia prieš procedūrą būti pavalgius, išgėrus daugiau skysčių ir – svarbiausia – gero nusiteikimo“, – pažymėjo I. Pimpičkaitė.<br> 123rf nuotr.
 „Žmogui, norinčiam būti donoru tereikia prieš procedūrą būti pavalgius, išgėrus daugiau skysčių ir – svarbiausia – gero nusiteikimo“, – pažymėjo I. Pimpičkaitė.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2019, 11:02 AM, atnaujinta Feb 25, 2020, 7:11 AM

Lietuvoje kraujo duoda tik apie 3 proc. populiacijos – tai nedžiuginanti statistika. Pasaulio sveikatos organizacija nurodė, kad donorų šalyje turėtų būti bent iki 6 proc. 

Viena iš priežasčių, dėl kurių nebandę būti donorais žmonės bijo duoti kraujo – jiems šiurpsta oda nuo adatų. Klaidingai galvojama, kad tai skausmingas procesas, kad bus naudojama didelė adata, kad tai gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai. 

„Mes stengiamės šiuos mitus paneigti. Procedūra tikrai nėra skausminga, juo labiau – neilga – iki 7–10 min. 

Dėl prasidėjusių atostogų meto donorų ženkliai sumažėjo ir mes svarstome, kokių priemonių imtis, kad galėtume patenkinti ligonių poreikį. Idant pritrauktume naujų donorų, darome viešus renginius, savo palapines statome ten, kur esama didelio žmonių srauto“, – sakė VŠĮ Nacionalinio kraujo centro vadybininkė Irma Pimpičkaitė.

I. Pimpičkaitė teigė, kad dabar toks metas, kai ligoniams reikia daug ir visų kraujo grupių kraujo, jo poreikis nemažėja, o donorų kai kur sulaukiama itin mažai. Vis dėlto reikalingiausias tų grupių kraujas, kurias turinčių žmonių daugiausia – pirmos ir antros.

„Žmogui, norinčiam tapti donoru, tereikia prieš procedūrą būti pavalgius, išgėrus daugiau skysčių ir – svarbiausia – gero nusiteikimo“, – pažymėjo I. Pimpičkaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.