Gera psichologinė savijauta padeda geriau jaustis fiziškai

Europos krūties vėžio koalicija EUROPA DONNA birželį surengė antrąją konferenciją, skirtą moterims, sergančioms metastazavusiu krūties vėžiu (MKV). Milane (Italija) vykusio renginio tikslas – dalintis žiniomis ir patirtimi, kaip geriausiai padėti su šia liga gyvenančioms moterims. Konferencijoje dalyvavo 35 atstovės iš skirtingų Europos šalių.

 Bendra konferencijos dalyvių nuotrauka.
 Bendra konferencijos dalyvių nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-28 13:21

„Buvimas sergančiųjų metastazavusio krūties vėžiu advokatėmis – tai darbas su sergančiosiomis ir darbas vardan jų. Mes turime daryti įtaką formuojant sveikatos politiką, priimant teisės aktus ir keičiant požiūrį, kad sergančiosioms būtų prieinamos kokybiškos joms reikalingos paslaugos bei gydymas“, – sakė Susan Knox, EUROPA DONNA vykdomoji direktorė.

Psichologinė būsena labai svarbi gydymo rezultatams

Ypač daug dėmesio šiemetiniame renginyje skirta psichosocialinei pagalbai. Dr. Luzia Travado, Lisabonos „Champalimaud“ klinikinio centro psichoonkologijos vadovės pranešimas „Psichosocialinė pagalba. Ko reikia MKV sergančioms moterims“ tapo šiemetinio renginio centrine ąšimi. Pagrindinė jo žinia – sergant metastazavusiu krūties vėžiu kovoti su liga reikia ne tik medikamentais, bet ir rūpinantis gera psichologine pacienčių savijauta.

„Stresas turi tiesioginės įtakos metastazavusio krūties vėžio gydymo rezultatams. Psichologiškai stiprios, pozityviai nusiteikusios moterys ir fiziškai jaučiasi daug geriau. Paaiškinti tai nesudėtinga: tyrimais įrodyta, kad gera psichologinė savijauta teigiamai veikia endokrininę bei imuninę sistemas, tad stipresnis tokių pacienčių imunitetas. Ir atvirkščiai – nuolatinis stresas labai apsunkina sveikimo procesą“, – kalbėjo dr. L. Travado.

Psichologinė pagalba gali kokybiškai pratęsti sergančiųjų metastazavusiu krūties vėžiu gyvenimą, o partnerių pagalba labai svarbi palaikant pacienčių emocinę gerovę.

Depresija yra dažna metastazavusiu krūties vėžiu sergančių moterų palydovė, nuo jos kenčia beveik pusė pacienčių. Išgirdus diagnozę moterį apima didžiulė baimė, nes pirmoji reakcija – užklupo liga, kuri yra mirties nuosprendis“, – pasakojo viešnia iš Portugalijos.

Pasak pranešėjos, naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog veiksmingas depresijos gydymas gali pailginti pacienčių gyvenimą.

„Anksčiau žmonės manė, kad psichosocialinė, onkopsichologinė priežiūra yra prabanga, bet dabar žinome, kad ji reikalinga, nes užtikrina geresnius klinikinio gydymo rezultatus“, – teigė pranešėja.

Todėl moterys, sergančios metastazavusiu krūties vėžiu, turėtų gauti profesionalią psichologinę pagalbą, pavyzdžiui, grupinę ar porų terapiją, kad galėtų įvertinti ar persvarstyti savo lūkesčius, susigyventi su diagnoze. Ši idėja paskatino sukurti Tarptautinę psichologijos draugiją, kurios prezidentė yra dr. L. Travado. Tačiau iki šiol tik dešimt iš trisdešimties Europos šalių, kurių situaciją analizavo portugalė, įtraukia tokią priežiūrą į savo nacionalinius sergančiųjų vėžiu priežiūros biudžetus.

Liga – tik dalis gyvenimo

Apie tai, kad sergantiems onkologinėmis ligomis labai svarbus artimųjų, visuomenės palaikymas pasakoja ir Santaros klinikų onkopsichologė Marija Turlinskienė.

„Sirgdamas žmogus iškrenta iš savo įprasto gyvenimo ritmo. O jei dar artimieji, saugodami jį nuo negandų, slepia informaciją, bijo pasidalinti neigiamomis žiniomis, žmogus pradeda jaustis atsidūręs „už borto“, – kalbėdama apie visuomenės, artimųjų pagalbos svarbą pašnekovė pataria nepersistengti ir neversti ligonio atsiriboti nuo pasaulio, dienų dienas leisti lovoje. Tokia savijauta tik pablogintų sergančiojo situaciją, stumtų jį į depresiją.

Pasak M. Turlinskienės, šiais laikais jos pacientės tarp chemoterapijų, jei jaučiasi pakankamai gerai, vaikšto į darbą, laiko egzaminus universitete, keliauja, gyvena visavertį gyvenimą.

„Liga – tik dalis gyvenimo. Sergantysis neturi nustoti gyventi“, – įsitikinusi M. Turlinskienė, Santaros klinikose konsultuojanti ir sergančiuosius onkologinėmis ligomis, ir jų artimuosius.

Skirtingose šalyse sergančių moterų situacija labai skiriasi

EUROPA DONNA organizuotoje konferencijoje vyko ir „World Café“ renginys, kuriame dalyvės diskutavo ne tik apie psichologinės pagalbos teikimą, bet ir apie tai, kaip pagalbos sergančiosioms klausimai sprendžiami jų šalyse, pateikė idėjų, kaip galima siekti savo tikslų. Pasak konferencijoje dalyvavusios sergančiuosius onkologinėmis ligomis vienijančios asociacijos Onkologija.lt narės Ievos Kašauskaitės – Petrauskienės, skirtingose šalyse gyvenančių pacienčių gydymo ir priežiūros sąlygos labai skirtingos. Daugelyje šalių metastazavusiu krūties vėžiu sergančioms moterims nemokamai prieinami visi naujausi vaistai, psichologinė ir socialinė pagalba. Pasak pašnekovės, kolegėms iš užsienio šalių sunku buvo paaiškinti prasmę pernai vykusios ir šiemet tęsiamos akcijos „Kiekviena diena brangi“, kurios tikslas – siekti, kad sergančiosioms metastazavusiu krūties vėžiu būtų prieinamas joms reikalingas efektyvus gydymas. Ispanės, olandės, daugelio kitų šalių moterys, jau kalbančios apie metastazavusiu krūties vėžiu sergančių moterų psichologinį ir socialinį gerbūvį, negalėjo patikėti, kad kažkur Europoje dar tenka spręsti tokias problemas kaip inovatyvių vaistų prieinamumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.