Neleidus atlikti aborto kūdikis gimė be kaukolės ir smegenų

Kai kuriose šalyse nesutariama, ar dekriminalizuoti abortus etiška. Pasisakantys už abortus teigia, kad gimę neįgalūs vaikai ne tik riboja motinų laisvę, bet ir „atima“ iš jų gyvenimą.

Pasaulyje verda aršios diskusijos: leisti daryti abortus, ar ne.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Pasaulyje verda aršios diskusijos: leisti daryti abortus, ar ne.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2019, 12:22 PM

Vienas gydytojas išspausdino anoniminį esė pavadinimu „Pasirinkimo mitas“ žurnale „Annals of Internal Medicine“.

Jis pasakoja apie moterį, kuri turėjo gimdyti kūdikį, nukentėjusį nuo anencepalijos. Vaisius neturėjo nei kaukolės, nei smegenų. Tokia mirtina diagnozė JAV nustatoma 1206 kūdikių per metus.

Gydytojas, parašęs esė, prisimena susitikimą su besilaukiančia moterimi. Tai buvo jos pirmasis apsilankymas. Dėl susiklosčiusių aplinkybių ir JAV sveikatos priežiūros sistemos ji negalėjo atvykti anksčiau. Tuomet gydytojas nustatė lemtingą diagnozę.

„Jūs laukiate, kol pacientas nutrauks tylą, stebite vaiko širdies plakimą per monitorių. Motinos akys maldauja jūsų užbaigti tai – atlikti abortą. Bet niekas to nedarys. Ne šioje ligoninėje. Motina eina namo nepakelianti sielvarto“, – rašė gydytojas. 

Motina grįžo po kelių dienų, prasidėjus persileidimui. Medicinos personalas padėjo jai nueiti į palatą. Kūdikis gimė be kaukolės ir smegenų. „Groteskas“ – taip apie šią situaciją atsiliepė gydytojas. Kūdikis gimė per anksti, miręs, deformuotas.

„Kai kurios slaugytojos vis tiek turi vilties išgelbėti kūdikį. Jūs joms primenate, kad jis gimė per anksti, neturi smegenų ir negali išgyventi. Tai nėra ta diagnozė, kai galima tikėtis išsaugoti gyvybę“, – teigė medikas.

Skausmas, išsekimas, jai buvo sunku vaikščioti – taip gydytojas apibūdina emocinius ir fizinius pokyčius, kuriuos patyrė mama po vaiko gimimo. 

„Jūs rūpinatės moterimis, kurių norus suvaržė politika. Jie paskyrė milijonus dolerių kūdikių sveikatos priežiūrai, kurie, dar prieš ateinant į šį pasaulį, mirs“, – rašoma esė.

Istorija buvo parašyta siekiant parodyti, kad tai tik vienas iš tūkstančių atvejų, galinčių atsitikti moterims, nesinaudojančioms abortų paslaugomis.

Daug žmonių susirūpinę dėl to, kad sveikatos priežiūros ir šeimos planavimo paslaugas teikiančios institucijos, pasitelkdamos gydytojus, lems beprasmę daugelio moterų mirtį.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.