Po 25 metų chalatą vėl apsivilkęs medikas įvertino korupcijos mastus tada ir dabar

Kauno miesto poliklinika – didžiausia ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaiga Lietuvoje. Šiuo metu čia dirba daugiau kaip 1700 darbuotojų, kurie rūpinasi apie 180 tūkst. gyventojų sveikata. Ši sveikatos priežiūros įstaiga buvo įsteigta praėjusių metų pradžioje, sujungus Kaune įsikūrusias Dainavos, Šilainių, Centro, Kalniečių ir Šančių poliklinikas. Koks buvo reorganizacijos tikslas? Kokią naudą davė toks sprendimas?

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 Kauno miesto poliklinikos vadovas, gydytojas otorinolaringologas Paulius Kibiša.
 Kauno miesto poliklinikos vadovas, gydytojas otorinolaringologas Paulius Kibiša.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 1, 2019, 8:21 AM

Sujungus 5 poliklinikas ne medicinos personalo sumažėjo daugiau kaip 50 proc., o valdymo išlaidos sumažėjo daugiau kaip 5 kartus. Dėl sutaupytų lėšų buvo galima didinti darbo užmokestį: per 2017–2018 metus gydytojų algos išaugo 30 procentų, slaugytojų – 32 procentais. Iš sutaupytų lėšų 2018 metų pabaigoje visam poliklinikos medicinos personalui išmokėtos premijos.

Kovojant su korupcija reikia kuo daugiau viešumo

Kauno miesto poliklinikos vadovas, gydytojas otorinolaringologas Paulius Kibiša sako, kad algų poliklinikos medikams padidinimas yra ir tam tikra antikorupcinė priemonė. Didesnes algas gaunantys medikai pacientams nekelia gailesčio ir neverčia galvoti, kad medikus reikia paremti piniginėmis ar kitokiomis dovanomis.

„Siekdami visiškai išgyvendinti bet kokias korupcijos apraiškas mūsų poliklinikoje esame sudarę Korupcijos prevencijos programą ir jos įgyvendinimo priemonių planą. Manome, kad šioje srityje reikia kuo daugiau viešumo ir kuo geriau informuoti pacientus bei medikus, – teigia P. Kibiša. – Reguliariai rengiame pacientų apklausas, atliekame korupcijos indekso vertinimą, teikiame pacientams informaciją, kaip elgtis susidūrus su korupcijos apraiškomis ir užtikriname pranešančių apie tai pacientų anonimiškumą, rengiame šviečiamąsias akcijas tiek medikams, tiek pacientams. Esame priėmę Darbuotojų elgesio kodeksą, kurio laikomės, ir jį skelbiame viešai, pacientams matomose vietose, norėdami parodyti, kokiais etikos principais vadovaujasi mūsų darbuotojai, ir kad kyšininkavimas pas mus netoleruojamas“.

Informacijos antikorupcine tematika sklaidai Kauno miesto poliklinika aktyviai naudoja ir visuose poliklinikos filialuose turimus vaizdo ekranus, intranetą, interneto puslapį. Prie kasų, kur pacientai susimoka už mokamas paslaugas, pakabinti skelbimai, primenantys, kad pacientai gali mokėti tik į kasą ir jokie kitokie pinigų ar kitų dovanų davimai yra nelegalūs ir pažeidžia įstatymus.

Pasak P. Kibišos, poliklinika, vykdydama Korupcijos prevencijos programą, aktyviai bendradarbiauja su antikorupcinio judėjimo aktyvistais Lietuvoje: „Transparency International“ Lietuvos skyriumi, Jaunųjų gydytojų asociacija, Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA).

Per ketvirtį amžiaus – ženklūs pokyčiai

„Aktyviai veikiame korupcijos prevencijos kryptimi ir manau, kad ta ilgametė veikla jau davė gerų rezultatų. Nemažai metų pradirbęs versle, po 25 metų grįžau dirbti į tą pačią polikliniką, tą patį skyrių, kaip ir prieš ketvirtį amžiaus. Pamačiau, kad reikalai su kyšininkavimu labai pasikeitę, situacija skiriasi kaip diena ir naktis. Ir tikrai nereikia užsiiminėti saviplaka, sutirštinant spalvas sakant, kad medicinos sektorius Lietuvoje yra labiausiai korumpuotas. Visuomenės nuomonės apklausose klausiama, ar davėte kyšį, ar girdėjote apie tai iš savo aplinkos, kam davėte – medikams, politikams, teisėjams. Žmonės su medikais bendrauja žymiai dažniau negu su politikais ar teisėjais. Todėl ir atsako, kad gydytojui daviau, o politikui ar teisėjui nedaviau. Taip atsako, nes su jokiu politiku ar teisėju jis tiesiog nėra susidūręs, nieko apie juos nežino. Štai jums ir apklausų rezultatai. Manau, kad jie atspindi iškreiptą vaizdą“, – įsitikinęs poliklinikos vadovas.

P. Kibiša apgailestauja, kad vis tik dar negalime pasidžiaugti visiškai išgyvendinę kyšininkavimą Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose. Tas neigiamas kultūrinis reiškinys užsilikęs iš sovietinių laikų. Apsižvalgę aplinkui pamatysime, kad Europos Sąjungos šalyse apie jokius vokelius gydytojams nėra net kalbos, čia toks reiškinys tiesiog neegzistuoja.

„Bet turėtume atsiminti, kad Europos Sąjungoje yra tik 3 šalys iš buvusios Sovietų Sąjungos, tarp jų ir Lietuva. Jos kaip palikimą yra atsinešusios kai kurias to laikmečio tradicijas. Tačiau tai jau nueinantis, nykstantis reiškinys ir prie to labai prisideda jaunosios kartos – tiek medikų, tiek pacientų – nepakantumas korupcijai“, – sako P. Kibiša.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.