Ant A. Verygos įpykę Klaipėdos medikai: „Važiuoja buldozeriu per valstybę“

Respublikinės Klaipėdos ligoninės kolektyvas neseniai išplatino kreipimąsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, išrinktąjį prezidentą Gitaną Nausėdą, Seimo kontrolierių ir Vyriausiosios tarnybinės etikos inspektorių prašydami ištirti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos veiksmus, kuriais „pastarasis galimai eilę metų piktnaudžiauja tarnybine padėtimi, viršydamas jam suteiktus įgaliojimus, o kai kuriais atvejais supainiodamas viešuosius ir privačius interesus“.

Laišką pasirašę beveik 50 darbuotojų tikina esantys pasipiktinę A.Verygos organizuoto konkurso į Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus vietą tvarka ir rezultatais. <br>J.Stacevičiaus ir A.Stanevičiaus nuotr.
Laišką pasirašę beveik 50 darbuotojų tikina esantys pasipiktinę A.Verygos organizuoto konkurso į Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus vietą tvarka ir rezultatais. <br>J.Stacevičiaus ir A.Stanevičiaus nuotr.
Laišką pasirašę beveik 50 Respublikinės Klaipėdos ligoninės darbuotojų tikina esantys pasipiktinę konkurso į ligoninės direktoriaus vietą tvarka ir rezultatais.<br>A.Stanevičiaus nuotr.
Laišką pasirašę beveik 50 Respublikinės Klaipėdos ligoninės darbuotojų tikina esantys pasipiktinę konkurso į ligoninės direktoriaus vietą tvarka ir rezultatais.<br>A.Stanevičiaus nuotr.
 R.Danisevičiaus nuotr.
 R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 11, 2019, 4:26 PM, atnaujinta Jul 11, 2019, 7:13 PM

Laišką pasirašę beveik pusė iš tūkstančio įstaigos darbuotojų tikina esantys pasipiktinę konkurso į ligoninės direktoriaus vietą tvarka ir rezultatais. 

Šios ligoninės vadovo konkursą laimėjo Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus. Jis pakeitė Klaipėdos ligoninei beveik 20 metų vadovavusį Romaldą Sakalauską. 

Štai ką rašo pasipiktinę Klaipėdos medikai: „Ligoninė gražėja, modernėja (...) Iš milžiniškų skolų kamuojamos ji virto pažangiausia, moderniausia ir ekonomiškai stabiliausia Vakarų Lietuvos ligonine. To buvo galima pasiekti tik vadovaujant talentingam, profesionalų komandą subūrusiam vadovui (...)

A.Veryga nuo paskyrimo sveikatos apsaugos ministru dienos, t.y., 2016 lapkričio 15 d., taiko dvigubus standartus ministerijai pavaldžių įstaigų ir jų vadovų atžvilgiu.

Su kai kuriais Kauno ir Vilniaus gydymo įstaigų vadovais yra organizuojami periodiniai susitikimai, tačiau Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovo bet koks bandymas susitikti su Sveikatos apsaugos ministru, kaip ligoninės steigėju ir savininku, buvo tendencingai ignoruojami, o į kvietimus atvykti į gydymo įstaigą buvo nereaguojama (...)

Matant tokį požiūrį į žmogų, į sveikatos sistemą bei tai, ką deklaruoja ministras, žodžiai akivaizdžiai prasilenkia su darbais.

Ligoninės vadovas R.Sakalauskas įvairiomis priemonėmis kreipėsi į SAM, prašydamas leidimo ligoninės lėšomis įsigyti pacientams būtiną diagnostinę medicininę įrangą, tačiau nuolat gaudavo neigiamus atsakymus arba prašymai būdavo ignoruojami.

Tačiau tuo metu analogiška įranga SAM lėšomis buvo perkama kitai Klaipėdoje esančiai gydymo įstaigai, pavaldžiai ministerijai.

Paskutinis lašas į medicinos darbuotojų kantrybės taurę buvo ne per seniausiai ministro A.Verygos patvirtinta gydymo įstaigų vadovų konkurso organizavimo tvarka, pagal kurią ministro sudaryta komisija atrenka du geriausiai pasirodžiusius pretendentus, o vėliau ministras vienasmeniškai nusprendžia, kurį kandidatą pasirinkti. 

Tokia konkurso organizavimo tvarka sudaro prielaidas korupcijai, sėja pagrįstas abejones, griauna žmonių pasitikėjimą valstybe (...)

Specialiųjų tyrimų tarnyba įvertino tai ir atsakė – ši tvarka taisytina. Tačiau sveikatos apsaugos ministrui tai nė motais. Jis nesiruošia nieko keisti: iki 2019 m. liepos 12 d. reikia skubos tvarka „susodinti“ galimai iš anksto numatytus savo žmones į postus. Važiuojama buldozeriu per valstybę, kurią kūrėme visi kartu, per žmogų, per įstatymus (...)

Respublikinės Klaipėdos ligoninės kolektyvas yra sunerimęs dėl ligoninės ateities ir, remdamasis aukščiau išdėstytais faktais, abejoja konkurso tvarkos skaidrumu bei paskelbtų rezultatų nešališkumu“. 

Atrankų tvarka – kaip ir kitose įstaigose

Ministro atstovės spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė portalui lrytas.lt tvirtino, kad SAM konkursų tvarka yra analogiška atrankai į biudžetinių įstaigų vadovus (kurie yra karjeros valstybės tarnautojai). 

„Tokia atranka/konkursai yra reglamentuojami ir Valstybės tarnybos įstatyme. Tad SAM, siekdama geriausio įstaigų vadovų atrankos modelio, pritaikė naują valstybės tarnautojų (vadovų) atrankos modelį gydymo įstaigų vadovų konkursams.

Mūsų žiniomis, analogiška tvarka atrinkti vadovai į Tautinių mažumų departamento, Nacionalinės teismų administracijos, Regioninės plėtros departamento, „Sodros“ Vilniaus skyriaus vadovus.

Šiuo metu kaip tik vyksta konkursas pagal šią tvarką ir ieškomas vadovas vienai svarbiausių ŽŪM sričiai  pavaldžių įstaigų, t. y. Nacionaliniai mokėjimo agentūrai prie ŽŪM. VTD atriks du geriausiai pasirodžiusius ir pateiks ministrui pasirinkti pokalbio metu.

Beje, galiojanti valstybės tarnybos tvarka nenumato, kad pokalbis turi būti protokoluojamas, tačiau SAM, siekdama kuo didesnio skaidrumo, antrojo etapo pokalbį yra reglamentavusi netgi griežčiau, t.y. daromas garso įrašas, rašomas protokolas“, – rašoma L.Bušinskaitės-Šriubėnės atsakyme.

Atsakydama į klaipėdiečių priekaištus, kodėl ministras nerado laiko susitikti su įstaigos vadovu, L.Bušinskaitė-Šriubėnė pareiškė: „Ministras visada pagal galimybes, kai tik gali, mielai priima pavaldžių įstaigų vadovus, o jei tuo metu galimybių nėra – priima viceministrai.“

Į ligoninės darbuotojų priekaištus dėl neleistos įsigyti medicinos įrangos atsakė SAM Valstybės turto valdymo skyriaus patarėja Neringa Gerasimovičienė: „SAM 2018 m. balandžio mėn. raštu pritarė dėl  kompiuterinio tomografo (iki 1000 000 Eur) įstaigos lėšomis įsigijimo, nes turimas tomografas buvo senas (11 metų), naudojamas mažu intensyvumu.

SAM 2018 m. birželio raštu pritarė dėl  rentgeno diagnostikos aparato (iki 252 367 Eur), ultragarsinės diagnostikos aparato (50 055 Eur) ir dezinfekavimo kameros (iki 150 750 Eur) įsigijimo iš ES fondo lėšų.“

Ministerija pradėjo vidinį tyrimą

Reaguodama į išplatintą Klaipėdos ligoninės darbuotojų kreipimąsi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketvirtadienį pranešė, kad pradėjo vidinį tyrimą dėl galimo kanclerės Odetos Vitkūnienės interesų konflikto, šiai vykdžius atranką į Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovus. 

Prieš kelias savaites vykusią atranką laimėjo Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus.  Laikinoji ministerijos kanclerė O. Vitkūnienė buvo atrankos komisijos vadovė, nors jos motina dirba Šilutės ligoninėje. 

„Ministras gavęs įtartinos abejonių keliančios informacijos, skubiai pavedė teisės ir korupcijos prevencijos specialistams atlikti vidinį tyrimą dėl susidariusios situacijos. Jam pasibaigus, bus priimti konkretūs sprendimai“, – BNS sakė sveikatos apsaugos ministro A.Verygos atstovė L.Bušinskaitė-Šriubėnė. 

„Nepotizmas ir atvejai, kurie kelia abejonių ar sėja nepasitikėjimą sveikatos sistema, nebus toleruojami“, – pridūrė ji. 

Atstovė teigė, kad kanclerės motina Šilutės ligoninėje užima ūkio pobūdžio pareigas ir planuoja ten nebedirbti nuo kito mėnesio. 

„Visgi siekiant išvengti galimo interesų konflikto, O.Vitkūnienė turėjo informuoti ministrą A. Verygą ir nusišalinti. Tuomet būtų buvęs paskirtas kitas žmogus į komisijos pirmininkus“, – kalbėjo L.Bušinskaitė-Šriubėnė. 

Su laikinąja ministerijos kanclere BNS ketvirtadienį nepavyko susisiekti, ji atostogauja. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.