Medikus šiurpina sveikatos politikų užmojai naikinti ULAC: kaltinimus vadina neatsakingais

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai viešoje erdvėje išgirdę sveikatos politikų argumentus, kad dėl antivakcininių judėjimų ir tymų protrūkio reikia naikinti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrą – sunerimę.

Laboratorija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laboratorija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Oct 15, 2019, 11:43 AM

Pažymime, kad dvejones dėl skiepų Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) vadina vienu rimčiausių 2019 m. iššūkių pasaulio sveikatai ir tai, neabejotinai, yra iššūkis ne tik visai Lietuvos visuomenei. Todėl Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai atsakingai pareiškia, kad kai kurių sveikatos politikų įvardinti ULAC naikinimo argumentai – antivakcininis judėjimas ir iš Europos atėjusi tymų epidemija – negalėtų būti argumentais naikinti gerąją patirtį turinčią įstaigą – Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrą.

Siekiant vakcinomis valdomų ligų prevencijos, Pasaulio sveikatos organizacija šalims rekomenduoja išlaikyti ne mažesnes kaip 90 – 95 procentų vaikų skiepijimo apimtis. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje skiepijimų apimtys atitinka šių rekomendacijų intervalus, o tuberkuliozės (BCG) ir hepatito B skiepijimo apimtys net viršija 95 proc. Visgi, būtina įvertinti tą aplinkybę, kad žmogus ir mikroorganizmai yra veikiami tiek vidinės, tiek išorinės aplinkos, todėl sergamumas užkrečiamosiomis ligomis nuolat kinta.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai ir prieš dešimt metų, ir šiandien primena, kad būtina skiepytis ne tik nuo tymų, bet ir nuo kitų infekcijų, kurios sugrįžta dėl visoje Europoje mažėjančių skiepijimų apimčių ir deda visas pastangas, kad kuo išsamesnę informaciją gautų tiek specialistai, tiek visa visuomenė. Pažymime, kad antivakcinininkų judėjimas skaičiuoja tiek pat metų, kiek ir pirmosios išrastos vakcinos.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai pažymi, kad šiuo metu, kai visoje Europoje atgijo užkrečiamos ligos, pasireiškiančios protrūkiais bei aktyvėja priešininkų prieš skiepus judėjimai ir tuo pačiu auga visuomenės švietimo poreikiai yra ypač aktualu ne mažinti, o plėtoti gerąją praktiką ir patirtį užkrečiamųjų ligų srityse. Todėl tikslinga ne naikinti, o stiprinti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrą ir jame sukoncentruotas kompetencijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.