Mokslininkai atrado naują mirtinos ligos atmainą

Pirmą kartą per 19 metų mokslininkų komanda atrado naują ŽIV atmainą.

Pirmą kartą per 19 metų mokslininkų komanda atrado naują ŽIV atmainą.<br>123rf nuotr.
Pirmą kartą per 19 metų mokslininkų komanda atrado naują ŽIV atmainą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2019, 7:56 PM

Ši atmaina yra dalis ŽIV-1 M grupės versijos – tos pačios viruso potipių šeimos, dėl kurios kilo pasaulinė ŽIV pandemija, pranešė amerikiečių medicinos priemonės ir sveikatos priežiūros įmonės „Abbott Laboratories“ atstovai, kurie, drauge su Misūrio universiteto Kanzaso Sityje mokslininkais. Apie šį atradimą buvo paskelbta trečiadienį žurnale „Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes“.

ŽIV turi kelius skirtingus potipius arba atmainas. Kaip ir kiti virusai, šis taip pat gali su laiku keistis ir mutuoti.

Tai – pirmoji nauja M grupės ŽIV atmaina, nustatyta nuo tada, kai 2000 metais buvo išleistos potipių klasifikavimo gairės. Kad šios viruso atmainos cirkuliuoja, žinoti svarbu, nes tai leis veiksmingiau aptikti ligą atliekant testus.

„Tai gali būti tikras diagnostikos testų pokytis“, – sakė tyrimo ataskaitos bendraautorė ir „Abbott“ vyriausioji mokslininkė Mary Rodgers.

Kompanija, kuriai ji atstovauja, tiria daugiau nei 60 proc. pasaulio kraujo pavyzdžių ir, pasak mokslininkės, ieško naujų virusų atmainų bei stebi jau cirkuliuojančias, kad galėtų kuo tiksliau aptikti galimus pakitimus.

JAV Nacionalinio alergijų ir užkrečiamųjų ligų instituto direktorius daktaras Anthony Fauci sakė, kad šiuolaikiniai gydymo būdai veiksmingai gydo šios atmainos ir kitus ŽIV. Tačiau, naujos atmainos nustatymas padeda aiškiau suprasti, kaip ŽIV vystosi.

„Nėra jokios priežasties panikuoti ar nors kiek nerimauti. Nedaug žmonių tuo užsikrėtė. Tai – atlikuonis“, – nuramino A.Fauci.

Kad galėtų paskelbti apie šį naują potipį, mokslininkai privalėjo atrasti tris atskirus su juo susijusius atvejus. Pirmi du užsikrėtę asmenys aptikti Kongo demokratinėje respublikoje 1983 ir 1990 metais.

Šios dvi atmainos buvo „labai neįprastos ir neatitiko kitų atmainų“, – sakė M.Rodgers.

Trečiasis pavyzdys buvo aptiktas Konge 2001 metais, tyrimo metu, aiškinantis, ką daryti, kad mama neperduotų viruso vaikui. Pavyzdys buvo mažas, bet atrodė panašus į du ankstesnius pavyzdžius ir mokslininkai norėjo ištirti visą genomą, kad įsitikintų, jog potipis – tas pats. Tuo metu nebuvo technologijos, kuri padėtų nustatyti, ar tai – naujasis potipis.

Taigi „Abbott“ ir Misūrio universiteto mokslininkai sukūrė naujas tyrimų technologijas ir pažymėjo 2001 metų pavyzdį. M.Rodgers sakė, kad tai priminė adatos paiešką šieno kupetoje, pagaliau ištraukiant adatą magnetu.

Mokslininkai galėjo sukurti visą pavyzdžio seką, tai reiškia, visiškai apibūdinti, kas tai, ir nustatyti, kad tai, tiesą sakant yra M grupės L potipis.

Neaišku, kiek kitaip šis viruso variantas gali paveikti organizmą, jeigu tas poveikis apskritai skiriasi. Dabar egzistuojantys ŽIV gydymo būdai gali padėti kovoti su daugybe viruso atmainų ir tikima, kad jie padės kovoti ir su naująja.

„Šis atradimas mums primena, kad norėdami sustabdyti ŽIV pandemiją privalome pergudrauti šį nuolat besikeičiantį virusą ir naudoti naujausius technologijų pasiekimus bei šaltinius, stebėdami jo evoliuciją“, – teigė tyrimo bendraautorė, Misūrio universiteto Kanzaso Sityje oralinių ir kraniofacialinių mokslų skyriaus profesorė daktarė Carole McArthur pranešime.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, visame pasaulyje ŽIV yra užsikrėtę apie 36,7 mln. žmonių. Jungtinių Tautų kovos su AIDS programos UNAIDS apytikriais skaičiavimais, vien 2016 metais ŽIV naujai užsikrėtė apie 1,8 mln. žmonių.

Parengta pagal CNN

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.