Už sveikatos, maisto ir žaliavų sektoriaus inovacijas įvertinti ir lietuviai

Rygoje vykusiame „Digital Freedom“ festivalyje buvo paskelbti „EIT Jumpstarter“ didžiojo finalo nugalėtojai, kur startuolių komandoms išdalintas 70 000 Eur prizinis fondas.

Sveikatos kategorijos 2-oji vieta skirta „Ligence“ inovacijai.
Sveikatos kategorijos 2-oji vieta skirta „Ligence“ inovacijai.
„EIT Jumpstarter“ didžiojo finalo akimirka.
„EIT Jumpstarter“ didžiojo finalo akimirka.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 18, 2019, 12:40 PM

Konkurse 18 komandų iš 10 šalių pristatė novatoriškus sveikatos priežiūros, maisto pramonės ir žaliavų sektoriaus sprendimus. Pirmoji Sveikatos kategorijos vieta atiteko „iLoF“, pristačiusiai sprendimą Alzheimerio ligos klinikiniams tyrimams. Tai dirbtinio intelekto ir fotonikos technologijomis pagrįstas nebrangus nešiojamasis įrenginys, keičiantis vaistų kūrimo praktikas ir leidžiantis efektyviau atrinkti pacientus. Pirmoji maisto kategorijos vieta skirta „2BNanoFood“, pristačiusiai maisto pramonei skirtus biologiškai skaidžius sprendimus. Žaliavų kategorijoje pirmąją vietą pelnė „UP Catalyst“ pristatytas novatoriškas sintentinio grafeno gamybos sprendimas.

Europos konkurso finale dalyvavo ir dvi komandos iš Lietuvos. Sveikatos kategorijos 2-oji vieta skirta „Ligence“ inovacijai. Dirbtinio intelekto technologija pagrįsta priemonė leidžia automatizuoti širdies tyrimus ultragarsu, todėl procedūra atliekama greičiau, aptarnaujama daugiau pacientų. Komandai iš Lietuvos įteiktas 7000 eurų prizas projekto plėtotei.

Antroji komanda iš Lietuvos – „Emplastrum“ – pristatė pleistrus, skirtus psoriazei gydyti.

„EIT Jumpstarter“ yra unikali, visai Europai skirta programa, padedanti atrinkti talentus, kurie turi daugiausiai žadančių, inovatyvių idėjų. Šiems talentams mes siūlome visapusius verslo mokymus ir pagalbą. Mūsų atliktos apklausos duomenimis, 70 proc. programos dalyvių nėra turėję ankstesnės verslo patirties. Mes jiems suteikėme galimybę dalyvauti intensyviuose mokymuose, kuriuos vedė geriausi skirtingų pramonės šakų ekspertai. Šie mokymai dalyviams padėjo suplanuoti savo verslo veiklas ir žengti pirmąjį žingsnį. O gautas finansavimas – dar viena paskata, vyšnaitė ant torto.“ – sakė Dora Marosvolgyi, „EIT Jumpstarter“ programos vadovė.

Viename didžiausiame Europos startuolių konkurse nugalėtojomis iš viso paskelbtos devynios komandos. Kiekvienoje kategorijoje už trečiąją vietą skirta 5000 eurų, už antrąją – 7000 eurų, už pirmąją – 10000 eurų. Be to, kiekvienoje kategorijoje buvo skirti ir specialūs prizai: už geriausią skirtingus sektorius apimančią verslo idėją buvo įvertinta „Baltic Freva“, publikos prizą pelnė „Odd.Bot“, o sėkmingiausios RIS pradedančiosios įmonės apdovanojimas 1 atiteko „ZeroSbatti“. Kiekvienam laimėtojui skirta 5000 eurų.

Tarptautinis inovacijų kūrėjų susitikimas Rygoje

Sveikatos kategorijos „EIT Health“ finalininkai atvyko iš Italijos (trys komandos), Lietuvos (dvi komandos) ir Portugalijos (viena komanda). Maisto kategorijos finale dalyvavo dvi komandos iš Nyderlandų ir po vieną iš Ispanijos, Rumunijos, Portugalijos ir Lietuvos. Žaliavų kategorijos finale varžėsi dvi komandos iš Estijos ir po vieną iš Vokietijos, Italijos, Danijos bei Suomijos.

Pirmoji „Sveikatos“ kategorijos vieta atiteko „iLoF“ komandai iš Portugalijos, kuri pristatė Alzheimerio ligos klinikiniams tyrimams skirtą sprendimą. Tai dirbtinio intelekto ir fotonikos technologijomis paremtas nebrangus nešiojamas įrenginys, keičiantis vaistų kūrimo praktikas ir leidžiantis efektyviau atrinkti pacientus. „Šis prizas nepaprastai nudžiugino. Glaudžiai dirbame su farmacijos įmonėmis, tad gauti pinigai padės produktą nedelsiant pristatyti rinkai ir užtikrinti, kad mūsų sprendimai pacientams taptų prieinami kuo greičiau“, sakė Luis Valente iš „ILoF“.

2-oji vieta Sveikatos kategorijoje skirta „Ligence“ komandos iš Lietuvos inovacijai. Dirbtinio intelekto technologija pagrįsta priemonė leidžia automatizuoti širdies tyrimus ultragarsu, todėl procedūra atliekama greičiau, aptarnaujama daugiau pacientų.

Pirmoji Maisto kategorijos „EIT Food“ vieta atiteko „2BNanoFood“ komandai iš Portugalijos. Ji rengiasi gaminti ir rinkai siūlyti individualiai pritaikytus sprendimus, kurių pagrindas – biotechnologiniai ir biologiškai skaidūs produktai, skirti pakeisti maisto pramonėje naudojamas sintetines medžiagas išlaikant tą patį kokybės ir saugos lygį. „Galime paminėti daugybę „EIT Jumpstarter“ privalumų. Mums pavyko įgyvendinti įvairius tikslus, užmegzti daugybę kontaktų. Mokymai ir konsultacijos, kuriose dalyvavome per kelis pastaruosius mėnesius, buvo neįkainojami. O piniginis prizas padės mums judėti toliau,“ – sakė „2BNanoFood“ komandos atstovas.

Pirmoji Žaliavų kategorijos „EIT Raw Materials“ vieta atiteko komandai iš Estijos „UP Catalyst“ , pristačiusiai naujovišką, nebrangią ir tvarią technologiją, skirtą iš antrinių žaliavų gaminti sintetinį grafitą, grafeną ir įvairius katalizatorius.

Ivar Krusenber iš Estijos komandos, užėmusios pirmąją vietą „EIT Raw Materials“ kategorijoje: „Žinia apie laimėjimą tikrai pradžiugino. „EIT Jumpstarter“ – puiki programa, kuriuos dalyvius konsultuoja geriausi specialistai. Tai išties unikali galimybė, nes žaliavų segmentui nėra skirta daug finansavimo priemonių. Šis prizas taps pirmąją mūsų investicija į infrastruktūrą.“

„EIT Jumpstarter“ – vienas garsiausių Europoje rengiamų konkursų, skirtų inovacijoms, esančioms pradiniame plėtros etape. Pats renginys 2019 m. pelnė „Best European Association Training Initiative“ titulą. Šią programą bendradarbiaudamos sukūrė trys organizacijos: „EIT Health“, „EIT Raw Materials“ ir „EIT Food“. Paramą joms suteikė Europos Sąjungos institucija – Europos inovacijų ir technologijų institutas (EITI). Programos tikslas – pritraukti, atrinkti ir suteikti paramą geriausioms idėjoms, kurias pristato studentai, doktorantai, technologijų entuziastai ir tyrėjai bei specialistai. Pasiūlytos idėjos vertinamos pagal potencialų jų poveikį sveikatos priežiūrai, maisto sektoriui ir žaliavų vertės grandinei.

Per trejus „EIT Jumpstarter“ veiklos metus dviejose intensyviose mokymosi sesijose jau sudalyvavo 90 komandų iš 13 Europos šalių. Pavasarį pagal šią programą rengiami verslo planavimo pradmenų seminarai, o rudenį – tolesnės verslo įgūdžių ugdymo, mokymų ir konsultacijų sesijos. Atvykti į didįjį finalą, pirmą kartą surengtą Latvijoje, buvo pakviesta tik po šešias stipriausias komandas iš kiekvienos kategorijos (Maisto, Sveikatos ir Žaliavų). Geriausios komandos buvo apdovanotos piniginiais prizais, kurių bendra vertė siekė 70 000 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.