Ką reikia žinoti apie prostatos vėžį?

Jau daugiau nei dešimt metų visame pasaulyje šį mėnesį vyksta „barzdoto lapkričio“ iniciatyva, kurios metu vyrai raginami rūpintis savo sveikata, renkamos aukos prostatos vėžio tyrimams. „Stipriosios“ lyties atstovai visą lapkritį laikosi tradicijos – nesiskusti ūsų, tokiu būdu atkreipiant visuomenės dėmesį į prostatos vėžį, ankstyvą jo diagnostiką ir gydymą, į medicininius, socialinius ir kultūrinius prostatos vėžio aspektus, taip pat į vyrų lytinio gyvenimo ir senėjimo problemas.

 Lietuvoje per metus nustatoma maždaug 3000 naujų prostatos vėžio atvejų.<br> „Cyberknife“ nuotr.  
 Lietuvoje per metus nustatoma maždaug 3000 naujų prostatos vėžio atvejų.<br> „Cyberknife“ nuotr.  
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2019, 4:17 PM, atnaujinta Nov 26, 2019, 4:19 PM

Pirmą kartą ši iniciatyva, angliškai pavadinta „Movember“, arba „ūsų mėnesiu“ („mo“ – taip nenorminėje australiškoje leksikoje vadinami ūsai, o Movember – lapkričio mėnuo), vyko 2003 metais Australijoje. Svarbiausias „Movember“ šūkis: „Pakeisime vyro sveikatos veidą“, kuris ir tapo „barzdoto“ lapkričio ūsų ir barzdos auginimo priežastimi.

Kiekvienais metais vien tik Lietuvoje nustatoma maždaug 3000 naujų prostatos vėžio atvejų, iš kurių daugiau nei 500 baigiasi mirtimi. Pagal šios ligos mirtingumo statistiką mūsų šalis viena pirmaujančiųjų visoje Europoje.

Gydytojai tvirtina, jog būtent ši liga yra viena iš didžiausių vyrų sveikatos problemų. Turint omenyje, kad mūsų šalyje rūpintis savo sveikata dar tik tampa įprastu dalyku, prostatos vėžys dažniausiai diagnozuojamas tik išsivystęs iki vėlyvųjų stadijų, kai gydymas yra ilgalaikis ir brangus.

Kodėl vyrams svarbu rūpintis savo sveikata, kas patenka į prostatos vėžio susirgimų rizikos grupę, kaip apsisaugoti nuo šios ligos, o susirgus – kokybiškai ir efektyviai gydytis, pasakoja vienas garsiausių prostatos vėžio radiochirurgijos specialistų Baltijos šalyse, Siguldos (Latvija) robotinės radiochirurgijos centro „Cyberknife“ ekspertas Maris Mežeckis.

Pagal nerašytą tradiciją lapkritis – vyrų informavimo apie prostatos vėžį mėnuo. Kodėl dabar aktuali būtent ši tema?

Problemos aktualumą nulemia susirgimų šia liga skaičiaus didėjimas visame pasaulyje. Naujas prostatos vėžio atvejis pasaulyje diagnozuojamas kas 41 sekundę, 2018 metais priešinės liaukos vėžys diagnozuotas daugiau kaip 1 milijonui 300 tūkstančių pacientų. Pasaulyje kasmet nuo prostatos vėžio miršta apie 350 tūkstančių vyrų.

Nors iki šiol nėra aiškios tikrosios onkologinių susirgimų skaičiaus didėjimo priežastys, vienas iš pagrindinių susirgimų priešinės liaukos vėžiu didėjimo faktorių yra visame pasaulyje didėjantis pagyvenusių vyrų skaičius : juk didžioji dauguma susirgimų prostatos vėžiu diagnozuojama vyresniems nei 65 metų ligoniams.

Diagnostinių metodų tobulinimas taip pat padeda anksčiau diagnozuoti ligą ir išaiškinti daugiau susirgimų priešinės liaukos vėžiu atvejų.

Onkologinių susirgimų registro duomenimis, 2011-2015 metais Lietuvoje vidutiniškai per metus būdavo nustatoma 3 180 vyrų susirgimų prostatos vėžiu atvejų, o nuo prostatos vėžio kasmet mirdavo apie 530 vyrų.

Tai – įspūdingi skaičiai. Kodėl pastaruoju metu jie auga? Jie didesni už pasaulinius rodiklius ar panašūs į juos?

Europos Sąjungoje priešinės liaukos vėžys pirmauja tarp vyrams dažniausiai diagnozuojamų onkologinių susirgimų. Tačiau skirtingose Europos Sąjungos šalyse susirgimų rodikliai skiriasi. Pavyzdžiui, 2001 metais Švedijoje, Suomijoje, 100 tūkstančių gyventojų sergamumas prostatos vėžiu buvo atitinkamai 153,9 ir 154,9, o mirtingumas nuo prostatos vėžio šiose šalyse siekė atitinkamai 36,6 ir 28,5 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Lietuvoje tais metais 100 tūkstančių gyventojų sergamumas siekė 105,8, o mirtingumas – 31,0 atvejų.

Tačiau 2008 metais Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija pradėjo ankstyvosios priešinės liaukos vėžio diagnostikos programą, kurios metu visi 50-75 metų amžiaus vyrai, taip pat rizikos grupei priklausantys vyresni nei 45 metų amžiaus vyrai turėjo galimybę kasmet išsitirti dėl priešinės liaukos vėžio.

Tai ir padidino 2011-2015 metais diagnozuotų priešinės liaukos vėžio atvejų skaičių iki 203,4, nors mirtingumas nuo prostatos vėžio išlieka toks pat – 31,1 atvejis 100 tūkstančių gyventojų.

Mums žinoma situacija Lietuvoje, nes pacientai, sergantys recidyviniu arba oligometastaziniu prostatos vėžiu, gana dažnai tiriami ir gydomi pas mus Latvijoje, Siguldos stereotaksinės radiochirurgijos centre, pačia moderniausia radiochirurgine „Cyberknife“ sistema.

Kas priklauso rizikos grupei? Kokio amžiaus vyrams rizika susirgti prostatos vėžiu didžiausia?

Amerikos urologų asociacija rekomenduoja visiems vyrams nuo 55 iki 69 metų amžiaus aptarti su savo gydytoju būtinybę išsitirti dėl prostatos vėžio. Juk paciento amžius – vienas iš pagrindinių rizikos faktorių ir,ilgėjant vyrų gyvenimo trukmei, didėja prostatos vėžio atsiradimo tikimybė. Daugiau kaip 75 proc. atvejų prostatos vėžys diagnozuojamas vyresniems nei 65 metų amžiaus vyrams. Tai susiję su amžiaus poveikiu hormonų fonui ir didesne onkologinio prostatos ląstelių išsigimimo tikimybe.

Rizikos faktoriais taip pat laikomi paveldimumas, mitybos ypatumai (pavyzdžiui, vyrai, vartojantys daug riebaus maisto, rizikuoja susirgti prostatos vėžiu 2 kartus labiau nei asmenys, vartojantys subalansuotą maistą), aplinkos poveikis ir kenksmingos darbo sąlygos (pavyzdžiui, darbas su kadmiu gumos pramonėje).

Ar pasitaiko atvejų, kai suserga jauni vyrai? Jei vyras įtaria ar nuogąstauja dėl susirgimo, nuo ko pradėti tyrimus?

Priešinės liaukos vėžys – pirmiausia pagyvenusių vyrų liga. Tik 7 % suserga jaunesni nei 60 metų. Tačiau piktybinių prostatos auglių pasitaiko ir 40-45 metų amžiaus vyrams, ypač jei šia liga serga artimiausi giminės – tėvas, broliai.

Įtariant prostatos vėžį, pirmiausia atliekama urologo konsultacija ir apžiūra, siekiant įvertinti priešinės liaukos susirgimams būdingus nusiskundimus ir simptomus. Tuomet atliekamas rektalinis tyrimas, kurio metu nustatoma priešinės liaukos anomali forma arba storis. Galiausiai seka kraujo tyrimas prostatos specifiniam antigenui (PSA) nustatyti ir transrektalinis ultragarsinis prostatos tyrimas.

Visiems vyresniems nei 55 metai vyrams, taip pat rizikos grupėje esantiems 40-45 metų vyrams rekomenduojama kiekvienais metais atlikti PSA kraujo tyrimą ir nuolat stebėti tyrimų rodiklius, net jei nėra jokių nusiskundimų dėl šlapimo sistemos.

Siguldos stereotaksinės radiochirurgijos centro specialistai gali atlikti pačią pažangiausią „impulso biopsiją“ teisingai diagnozei ir pažeistai organo sričiai nustatyti.

Įtariant metastazes, atliekama kompiuterinė tomografija ir skeleto kaulų osteoscintigrafija, taip pat šiuolaikinis radioizotopų tyrimas. Tyrimas leidžia nustatyti mažiausius ligos išplitimo požymius bei klasifikuoti lokalųjį arba metastazinį priešinės liaukos vėžį.

Jei tyrimas patvirtino susirgimą, kokie yra gydymo variantai?

Diagnozavus prostatos vėžį, nustačius ligos stadiją ir išplitimo laipsnį, gydytojas parenka atitinkamą gydymo kursą.

Esant lokalioms prostatos vėžio formoms (I-II stadijos, be metastazių) gali būti taikomas chirurginis priešinės liaukos pašalinimas (radikali prostatektomija šalinant kartu sėklos pūsleles, tausojanti laparoskopinė robotizuota prostatektomija), spindulinis gydymas (distancinė spindulinė terapija, brachiterapija, stereotaksinė radioterapija, radiochirurgija naudojant „Cyberknife“ sistemą), abliacinis gydymas (ultragarsinė auglio abliacija fokusuotu didelio intensyvumo ultragarsu, krioabliacija – lokalus pažeisto prostatos audinio užšaldymas). Abliaciniai metodai paprastai naudojami gydant ankstyvųjų stadijų prostatos vėžį, kai piktybinio proceso išplitimo už priešinės liaukos ribų rizika nedidelė.

Naudodami chirurginę intervenciją gydytojai visiškai pašalina priešinę liauką ir dalį aplinkinių audinių. Šiuo atveju svarbu operacijos metu išsaugoti erekciją kontroliuojančius nervus. Esama keleto operacinio gydymo būdų: atvira radikali prostatektomija ir laparoskopinė operacija, o pastaruoju metu – ir robotizuota chirurgija.

Dar vienas metodas – hormonų terapija. Vyriški hormonai, arba androgenai, dažniausiai skatina prostatos vėžio ląstelių augimą. Hormonų terapijos tikslas – sumažinti šių specifinių hormonų išsiskyrimą ir taip kontroliuoti vėžinių prostatos ląstelių augimą. Paprastai hormonų terapija skiriama kombinuojant ją su kitais gydymo metodais, taip pat su spinduline terapija, brachiterapija, arba prieš operaciją, norint sumažinti auglio dydį. Hormonų terapijos šalutinis poveikis pasireiškia libido sumažėjimu, impotencija, prakaitavimu, osteoporoze ir skausmo pojūčiu krūtinėje.

Kas yra „Cyberknife“ radiochirurgija? Koks jos vaidmuo gydant priešinės liaukos vėžį?

Vienas iš šiuolaikinių prostatos vėžio gydymo metodų yra stereotaksinė radiochirurgija, atliekama „virtualiuoju peiliu“ – „Cyberknife“. Siguldos stereotaksinės radiochirurgijos centre Latvijoje toks gydymas vykdomas naudojant pažangiausią JAV firmos „Accuray“ gamybos „Cyberknife M6“ sistemą, kuri leidžia sunaikinti prostatos vėžį jo pradinėje stadijoje.

Šio metodo privalumai pirmiausiai yra tie, kad nepaisant terminologijos – radiochirurgija, prietaiso pavadinimo – „virtualusis peilis“ – gydoma neoperuojant, tai yra neperpjaunant minkštųjų audinių, gydymas ilgai netrunka – nuo 1 iki 5 seansų.

Procedūros metu į auglį milimetro tikslumu nukreipiama jonizuojančios spinduliuotės dozė. Tokiu būdu sunaikinamos auglio ląstelės ir sustabdomas jų augimas. „Cyberknife“ sistema yra ir labai veiksminga, ir saugi, nes yra išsaugomi šalia esantys sveiki audiniai ir organai.

97 % gydytų su „Cyberknife“ sistema pacientų, sirgusių lokaliniu prostatos vėžiu, penkerių metų laikotarpiu nepatyrė vėžio recidyvų, o po radiochirurginio gydymo nepasitaikė atvirai chirurgijai būdingų komplikacijų.

Ar „Cyberknife“ radiochirurgija yra savarankiškas gydymo metodas?

Ne visuomet. „Cyberknife“ radiochirurgija, kaip vienintelis gydymo metodas, dažniau naudojamas gydant pacientus su ankstyvomis prostatos vėžio stadijomis. Pacientams, kuriems po chirurginio ar radioterapinio gydymo pasireiškė recidyvas, taip pat pasireiškus oligometastazėms, kurias patvirtina PSMA PET/KT tyrimas, ši sistema gali būti taikoma kartu su kitais gydymo metodais.

Vadinasi, „Cyberknife“ gydymo sistema gali būti taikoma ir esant vėlyvoms ligos stadijoms?

Taip, tačiau tik esant kai kuriems recidyvų atvejams po chirurginio ar spindulinio gydymo arba esant oligometastazių atvejams.

„Cyberknife“ radiochirurgija leidžia efektyviai kontroliuoti susirgimo plitimą, o daliai sergančių metastaziniu prostatos vėžiu pacientų, pasižyminčių hormoninių ir antiandrogeninių preparatų netoleravimu, leidžia atidėti chemoterapijos taikymą.

Daugybinių prostatos vėžio metastazių atvejais kartu su Rygos radiologinės medicinos centru pacientus gydome, naudodami specifinį liutecijaus-177PSMA radioizotopą.

Taigi, Siguldoje galima šiuolaikiniais metodais diagnozuoti ir gydyti bet kurios stadijos prostatos vėžį?

Taip, Siguldos stereotaksinės radiochirurgijos centras kartu su partneriais vykdo invazinę ir neinvazinę prostatos vėžio diagnostiką. Gydytojai esant reikalui taiko chirurgines ir abliacines gydymo metodikas. Siguldos stereotaksinės radiochirurgijos centre greitai ir efektyviai gydomas lokalizuotas priešinės liaukos vėžys ir jo recidyvai po chirurginio ir spindulinio gydymo, taip pat ir esant oligometastazinei būsenai, naudojant radiochirurginį kompleksą „Cyberknife M6“.

Ko palinkėtumėte vyrams šį, tokį jiems svarbų mėnesį?

Pirmiausiai aš norėčiau palinkėti didesnio dėmesio savo sveikatai – ir ne tik lapkritį, bet ir visus metus.

Jauniems žmonėms tai reiškia aktyvų gyvenimo būdą, subalansuotą mitybą, žalingų įpročių ribojimą – šie būdai padės išvengti daugumos onkologinių susirgimų. Tai svarbu ir vyresnio amžiaus vyrams, taip pat tiems vyrams, kurie priklauso susirgimų prostatos vėžiu rizikos grupei.

Dėmesys savijautai, reguliarus lankymasis pas gydytoją padės nustatyti onkologinį susirgimą ankstyviausioje stadijoje. Tuomet yra didesnės galimybės efektyviai ir greitai jį gydyti, nors vėžio diagnozė ir yra rūsti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.