Kovojant su korupcija svarbu ir kūrybiškumas

Po truputį, nors gal ne taip greitai, kaip norėtųsi, kyšis medikui mūsų šalyje tampa atgyvena. Viešojoje erdvėje apie tai kalbama vis daugiau, tačiau svarbiausia, kad tai daro pačios gydymo įstaigos. Ir ne bet kaip, o kūrybingai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2019, 9:00 AM, atnaujinta Dec 3, 2019, 9:35 AM

„Stengiamės diegti ne formalias, bet kūrybingas ir proaktyvias mūsų poliklinikos pacientus ir darbuotojus įtraukiančias antikorupcines priemones, kad korupcijos apraiškų mažėtų ne teoriškai, o faktiškai. Viena tokių – poliklinikos darbuotojams skirtas leidinys „Bendravimo standartas“, – pozityviu pavyzdžiu dalijasi Vilniaus Karoliniškių poliklinikos rinkodaros specialistė Lina Jurkevičienė.

Pirmieji Vilniuje

Nors bendrąsias tendencijas ir antikorupcinę politiką gydymo įstaigose nustato Sveikatos apsaugos ministerija, tačiau pačių ligoninių ar poliklinikų iniciatyvos ne mažiau svarbios. O ypač tos, kurios dažnu atveju ne tik kūrybingos, bet ir efektyvios.

„Leidinyje „Bendravimo standartas“ paprastai, su konkrečiais pavyzdžiais aptariami mūsų poliklinikos darbuotojų bendri elgesio principai bei nuostatos, mūsų garbės kodeksas ir susitarimas jo laikytis. Siekiame, kad šis leidinys mūsų darbuotojams būtų nuolatinis palydovas bendraujant su kolegomis ir pacientais, padėtų visiems mums vienodai suprasti tikslus ir dirbti ta pačia kryptimi. Tai labai svarbu – turėti vienkryptę viziją ir kartu ja dalintis su kolegomis“, – tikina specialistė.

Be to, poliklinikos leidinyje yra aptariama daugybė situacijų – nuo elementaraus bendravimo telefonu, konfliktinių situacijų sprendimo ir daugeliui pažįstamos situacijos, kai darbuotojui žmogiškai norėtųsi pacientui suteikti informaciją, tačiau norminiai teisės aktai tai griežtai draudžia. Šiomis temomis darbuotojams periodiškai rengiami ir mokymai.

Svarbu ir kūrybiškumas

Anot L. Jurkevičienės, pasitikėjimas ar jo stoka yra labai jautri ir aktuali tema visose sveikatos priežiūros įstaigose. Vilniaus Karoliniškių poliklinika, savo ruožtu, stengiasi kurti kūrybiškas antikorupcines idėjas, kurios skatintų dialogą tarp gydytojų ir pacientų.

„Pavyzdžiui, rengėme vaikų piešinių konkursą, kuriuos planuojame paversti virtualiais atvirukais gydytojams. Šiuos atvirukus pacientai galės nusiųsti kaip padėką gydytojams. Taip pat su gydytojais nuolat kalbame apie pasitikėjimą ir elementarų gerumą, siekiame, kad paciento ir gydytojo susitikimo metu gydytojas mokėtų elgtis ir bendrauti taip, kad pacientas pasitikėtų medikų, negautų dviprasmiškų užuominų ir suprastų, kad žmogiško ir nuoširdaus ačiū gydytojui tikrai pakanka“, – pasakoja L. Jurkevičienė.

Užtenka padėkoti

Vilniaus Karoliniškių poliklinika pirmiausia orientuojasi į tai, kad pacientai suprastų – medikui užtenka ir žodinės padėkos. Ir jokiu būdu nereikia kišti vokelio ar saldainių dėžutės.

„Kad nekiltų nesusipratimų, o parama nebūtų traktuojama, kaip jos reikalavimas, orientuojamės į nematerialius padėkos būdus – atvirukus, galų gale, kviečiame pacientus paprasčiausiai nuoširdžiai nusišypsoti gydytojui. Šis mažas padėkos gestas turi didžiulę galią ir gali atlikti puikiausios padėkos funkciją. O duodantis kyšį daro didžiulę žalą visai sveikatos apsaugos sistemai bei jos tvarumui“, – įsitikinusi pašnekovė.

Specialistės nuomone, žmogaus sveikata neturi priklausyti nuo to, kiek žmogus gali už ją sumokėti. Priešingai, sveikata yra neįkainojamas žmogaus turtas, todėl ir situacija, kai pacientas duoda kyšį, ir kai gydytojas jį paima, yra neetiška ir netoleruotina, žeminanti ir gydytojo vardą, ir konkrečia suma įkainojanti neįkainojamą vertybę.

Na o tie, kurie tikrai nori atsidėkoti medikams materialiai, kasmet deklaruodami savo pajamas gali skirti 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio ir tokiu būdu paremti Vilniaus Karoliniškių polikliniką bei jos medicininę pažangą.

Informacija parengta LR sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.