Per Naujuosius metus 58-erių vilnietė gavo didžiausią dovaną: viskas atrodė kaip kino filme

Praėjus beveik trims savaitėms po operacijos vilnietė Klaudija (58 m.) vadina prigijusį inkstą naujametine dovana. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikose sveikstanti ligonė tikisi greit grįžti į darbą.

Donoro inkstas buvo atskraidintas kariniu sraigtasparniu.<br>lrytas.lt koliažas
Donoro inkstas buvo atskraidintas kariniu sraigtasparniu.<br>lrytas.lt koliažas
Donoro inkstas buvo atskraidintas kariniu sraigtasparniu.<br>D.Umbraso nuotr.
Donoro inkstas buvo atskraidintas kariniu sraigtasparniu.<br>D.Umbraso nuotr.
Inkstą atskraidinuis komanda.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
Inkstą atskraidinuis komanda.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
Kauno klinikų transplantacijų vyriausiasis koordinatorius Andrejus Bura neslėpė, kad organizuojant tokias operacijas nervinė įtampa būna nuolatinė palydovė.<br> Kauno klinikų nuotr. 
Kauno klinikų transplantacijų vyriausiasis koordinatorius Andrejus Bura neslėpė, kad organizuojant tokias operacijas nervinė įtampa būna nuolatinė palydovė.<br> Kauno klinikų nuotr. 
 Operacija.<br> Kauno klinikų nuotr. 
 Operacija.<br> Kauno klinikų nuotr. 
Povilas Aniulis ir Greta Pečiulytė operacinėje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Povilas Aniulis ir Greta Pečiulytė operacinėje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 17, 2020, 7:30 PM, atnaujinta Jan 17, 2020, 9:41 PM

Viename sostinės vaikų darželyje dirbanti moteris neabejojo, kad jai labai pasisekė. Telefono skambutis iš Kauno klinikų jai buvo toks netikėtas, kad viskas atrodė kaip kino filme.

2020-ųjų sausio 1-ąją, 15 valandą, ji atsidūrė palatoje, išsamūs tyrimai rodė, kad atgabentas iš Liepojos į Kauną donoro inkstas yra tinkamas.

Vos prieš mėnesį skubiai įtraukta į pacientų eilę, kuriems būtina persodinti inkstą, Klaudija nespėjo prisijaukinti minties apie būsimą operaciją.

„Nebuvo jokio nerimo ar baimės, kad gali kažkas nepasisekti“, – pasakojo moteris.

Ji tik prisiminė, kad vyko į operacinę jau sutemus, o kai pabudo, buvo šviesu už lango.

Klaudija džiaugėsi, kad dabar turės daugiau laisvo laiko, jai nereikės dializės, kuri buvo atliekama triskart per savaitę, o viena procedūra trukdavo iki keturių valandų.

Tokiu ritmu moteris gyveno pastarąjį pusmetį. Apie tai, kad sutriko inkstų veikla, išdavė aukštas kraujospūdis, o vienintelė galimybė pasveikti buvo persodinti donoro inkstą.

Liepoją pasiekė kariniu sraigtasparniu

Naujųjų metų nakties įvykius prisiminė ir Kauno klinikų gydytojai.

Gruodžio 31-ąją budėjo urologijos klinikos gydytojas urologas Povilas Aniulis. Apie 11 valandą jis gavo žinią apie potencialų donorą iš Liepojos. Tokiais atvejais sprendimai priimami greitai. Vos 6 valandos – per tiek laiko turi būti atlikta donoro inksto paėmimo operacija, o atstumas nuo Kauno iki Liepojos nėra mažas.

Tokiais atvejais Nacionalinis transplantacijos biuras prašo pagalbos, nes skrydžiams gali būti naudojamas Valstybės sienos apsaugos tarnybos ar Lietuvos karinėms oro pajėgoms priklausantis sraigtasparnis.

P.Aniuliui su kolegomis laiku pasiekti Liepoją padėjo kariškiai. Apie 19 val. sraigtasparnis nusileido šiame mieste, o Liepojos ligoninės operacinėje inksto išėmimo operacija truko dar tris valandas.

Likus kelioms minutėms iki 2020-ųjų, lietuvių medikai jau sėdėjo atgal į Kauną skrendančiame kariniame sraigtasparnyje, kuris gabeno vertingą krovinį – du donoro inkstus, o šventinius fejerverkus matė ties Telšiais. Tokio įvykio Kauno ligoninės istorijoje dar nėra buvę.

„Mums dar nėra tekę patiems skristi į kitą šalį išsiimti inkstų. Tai unikali patirtis ne tik mūsų komandai, bet ir Kauno klinikoms“, – pasakojo P.Aniulis.

Su telefonu nesiskiria net per šventes

Kauno klinikų transplantacijų vyriausiasis koordinatorius Andrejus Bura neslėpė, kad organizuojant tokias operacijas nervinė įtampa būna nuolatinė palydovė.

„Mums pasisekė, viską suplanavome, todėl nereikėjo per naktį vykti automobiliu į Liepoją, mūsų komanda buvo pasiruošusi, kai atskrido sraigtasparnis, abu atgabenti inkstai sėkmingai prigijo“, – pasakojo A.Bura.

Pirmosios transplantacijos, kurias teko koordinuoti, A.Burai buvo sudėtingos, nes trūko patirties ir įgūdžių. Vėliau veiksmų seka pasidarė kur kas aiškesnė.

Tačiau vyriausiasis transplantacijų koordinatorius nesiskiria su darbiniu telefonu nei savaitgalį, nei per šventes, net per atostogas jis padeda savo kolegoms.

Jam maloniausia akimirka darbe būna tada, kai pasveikęs ligonis grįžta iš palatos į namus ir gali užmiršti, kas yra dializė.

Iš trijų pakaitinės terapijos būdų, kurie skiriami, kai dėl įvairių ligų nustoja veikti inkstai, fiziologiškiausias yra donoro inksto persodinimas.

Tuo tarpu kiti du metodai (dializė ir peritoninė dializė) sukelia daug nepatogumų.

Tik persodinus donoro inkstą pagerėja paciento gyvenimo kokybė: jis gali planuoti išvykas, keliauti, jam nereikia būti prijungtam prie aparato, kuris pavaduoja neveikiantį inkstą.

Pernai labiausiai parėmė latviai

Gavus žinią apie potencialų donorą, kuriam nustatyta smegenų mirtis, įmanoma padėti dar 8-9 pacientams.

Transplantacijos medicina suteikia tokias galimybes, jei bus persodinti abu donoro inkstai, kepenys, širdis, plaučiai, abi ragenos, kaulinis audinys.

Pernai metais Lietuvoje atliktos 96 (po 48 Kauno ir Santaros klinikose) iš mirusio donoro paimtų inkstų transplantacijos.

Iš gyvo donoro paimtų inkstų transplantacijų Kauno klinikose buvo atlikta viena, o Santaros klinikose – 5.

Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, 2019 -aisiais Lietuva gavo iš užsienio 6 donoro organus – širdį ir 5 inkstus. Visi jie atkeliavo iš Latvijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.