Lietuvoje dėl koronaviruso grėsmės stebi daugiau kaip 5 tūkst. žmonių: pradėti tirti 6 ėminiai Kovo 10 d. 13 val. 30 min duomenys

2020 kovo 10 d. 13.30 val. duomenimis naujų koronaviruso (COVID-19) atvejų nėra.

Gali būti, kad vaistai, galintys sutrukdyti koronavirusui patekti į organizmą, jau egzistuoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gali būti, kad vaistai, galintys sutrukdyti koronavirusui patekti į organizmą, jau egzistuoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Užsikrėtusiųjų rasta visuose Italijos regionuose.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Užsikrėtusiųjų rasta visuose Italijos regionuose.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 10, 2020, 3:38 PM

Pranešta, kad antradienį popiet pradėti tirti 6 mėginiai. Jų rezultatai paaiškės vakarop.

Per pirmadienį dėl koronaviruso buvo ištirta 15 ėminių. Tarp jų – ir koronavirusu užsikrėtusios šiaulietės.

Deja, pakartotinas tyrimas parodė, kad moteris tebėra užsikrėtusi, tad jai dar kurį laiką teks praleisti karantine.

Šiuo metu 39-erių šiaulietė tebėra karantinuojama Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

Lietuvoje dėl koronaviruso grėsmės stebimi daugiau 5567 asmenys, kurie grįžo iš viruso labiausiai paveiktų teritorijų užsienyje.

Pasaulyje nuo kiniško koronaviruso jau registruota daugiau nei 4 tūkst. mirčių, iš viso užfiksuota beveik 116 tūkst. atvejų.

Primename, kad koronavirusas, vėliau gavęs pavadinimą SARS-CoV-2, sukeliantis ligą COVID-19, prasidėjo Uhane 2019 metų gruodžio pabaigoje. Vėliau jis išplito į Aziją, JAV, pasiekė Prancūziją ir apėmė kitas šalis.

Virusas gali būti perduotas ir besimptomiu laikotarpiu

Inkubacinis koronaviruso laikotarpis gali trukti iki 2 savaičių, o kai kuriais atvejais tęstis net ir iki mėnesio.

Koronavirusas gali būti perduotas ir besimptominiu periodu, tai yra žmogus, nežinodamas, kad užsikrėtė, gali virusą platinti kitiems.

Koronaviruso simptomai yra tokie pat, kaip paprasto gripo, įskaitant sausą kosulį, karščiavimą ir apsunkintą kvėpavimą.

Šiuo metu žinoma, kad pirmose ligos stadijose koronavirusas daugiau randamas nosiaryklėje, o vėlesnėse stadijose nosiaryklėje jo gali nebebūti, bet jis gali būti randamas išmatose. Tai yra, toliau pažeidžiamas žarnynas ir virusas dauginasi ten.

Vaistų nuo koronaviruso nėra

Kaip sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius profesorius Saulius Čaplinskas, efektyvių antivirusinių vaistų prieš koronavirusą kol kas nėra. Vis dar nesukurti ir skiepai.

„Dabar gydytojai padeda ligoniui tik pačiam pasveikti“, – lankydamasis „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Reporteris“ kalbėjo S.Čaplinskas.

Profesorius pridūrė, kad sunkiausiai šiuo virusu serga ir miršta silpniausi – senjorai ir turintys lėtinių bei chroninių ligų. Jiems ši liga ypač pavojinga.

Norint apsisaugoti nuo koronaviruso, ypač keliaujant po šalis, kuriose ši liga ypač išplitusi, reikėtų neužmiršti elementarių saugumo taisyklių: pirmiausia vengti lankytis ten, kur gali būti sergantys žmonės.

Taip pat reikėtų vengti būti arti gyvūnų, valgyti tik gerai termiškai apdorotą maistą, paisyti kosulio ir čiaudulio etiketo ir laikytis rankų higienos – stengtis jas kuo dažniau plauti, geriausiai – ūkišku muilu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.