Iš „Klaipėdos hospiso“ – dar daugiau skandalingų žinių: verčia dirbti po 5-6 paras, vadovė nesileidžia į kalbas

„Klaipėdos hospise“ susiklostė ypatinga padėtis, kuomet koronavirusu COVID-19 užsikrėtė kone visi 38 jame slaugyti ligoniai, iš kurių du jau mirė, o taip pat 11 personalo darbuotojų.

Klaipėdos hospisas prieš metus įsikūrė moderniame pastate Jūros gatvėje.
Klaipėdos hospisas prieš metus įsikūrė moderniame pastate Jūros gatvėje.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Klaipėdos hospisas prieš metus įsikūrė moderniame pastate Jūros gatvėje.
Klaipėdos hospisas prieš metus įsikūrė moderniame pastate Jūros gatvėje.
Klaipėdos hospisas prieš metus įsikūrė moderniame pastate Jūros gatvėje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos hospisas prieš metus įsikūrė moderniame pastate Jūros gatvėje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos hospisas prieš metus įsikūrė moderniame pastate Jūros gatvėje.<br>Lrytas.lt montažas
Klaipėdos hospisas prieš metus įsikūrė moderniame pastate Jūros gatvėje.<br>Lrytas.lt montažas
Hospisuose slaugomi sunkiai sergantys ligoniai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Hospisuose slaugomi sunkiai sergantys ligoniai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Hospisuose slaugomi sunkiai sergantys ligoniai. 
Hospisuose slaugomi sunkiai sergantys ligoniai. 
Hospisuose slaugomi sunkiai sergantys ligoniai. <br>V.Balkūno nuotr.
Hospisuose slaugomi sunkiai sergantys ligoniai. <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 21, 2020, 5:34 PM, atnaujinta Apr 22, 2020, 6:04 AM

Todėl uostamiestyje jau trečiąsyk per tris dienas sušaukiamas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis.

Antradienį skubus Ekstremalių situacijų komisijos posėdis dėl „Klaipėdos hospiso“ suorganizuotas, gavus tokį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento prašymą.

Vadovė: „Nauji darbuotojai nesiorientuoja situacijoje“

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas pastebėjo, kad „Klaipėdos hospise“ jau kelintą parą po to, kai jame buvo nustatytas koronavirusas, dirba ta pati darbuotojų komanda.

„Neaišku, kaip planuojama juos keisti, kiek yra surinkta žmonių, kurie ateis dirbti naujai, koks bus jų darbo grafikas ir kaip bus organizuotas šitas darbas.

Taip tęstis negali, kad tie patys žmonės dirbtų kelias paras.

Taip pat jie turi saviizoliuotis, kadangi kontaktavo su darbuotojais, kuriems nustatytas virusas. Taigi norėtųsi išgirsti konkrečius skaičius ir grafikus, kaip ir kas bus daroma, kiek žmonių ten yra“, – sakė R.Grigaliūnas, pabrėžęs, kad svarbiausia dabar yra užtikrinti hospise gulinčių žmonių slaugą.

UAB „Klaipėdos hospiso“ ir po tuo pačiu stogu besiglaudžiančios viešosios įstaigos „Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centro“ vadovė Rasa Dagienė teigė, kad hospise šiuo metu dirba 12 naujų darbuotojų, dar yra likę 6 seni darbuotojai.

„Nauji darbuotojai nesiorientuoja situacijoje, tai seni darbuotojai po 2 pasilieka, kad apmokytų naują brigadą, supažindintų juos su situacija ir darbo pobūdžiu. O trys brigados yra pilnai suformuotos“, – patikino R.Dagienė.

„Tai netoleruotina!“

Paprašyta patikslinti, ar tai yra trys vien naujų darbuotojų brigados, ar jose yra ir senieji darbuotojai, kurie dirbs kartu 5–6 parą, R.Dagienė sakė: „Dirba po 5 naujus žmones ir po 2 senus. Taip bus, kol [seni darbuotojai] paruoš naujus ir jie sekančią pamainą galės dirbti vieni patys“.

R.Grigaliūnas, gavęs tokį atsakymą, įstaigos administraciją įspėjo, kad kontaktavę su infekuotais žmonėmis senieji darbuotojai taip pat gali susirgti.

„Jūs tų žmonių sveikatą statote ant rizikingo laiptelio. Tai netoleruotina!“ – piktinosi R.Grigaliūnas.

R.Dagienė sakė tai suvokianti, bet ji priminė, kad hospise šiuo metu guli 35 labai sunkios būklės pacientai, kuriems būtina kokybiška priežiūra.

„Šiandien man yra aktualiausia, kad mano pacientai būtų sužiūrėti. Jeigu juos paliksiu naujai, neapmokytai komandai jie mano pacientų nesužiūrės. Ir tai nėra diskusijos klausimas“, – nukirto R.Dagienė.

Įvardijo ir didžiausią pažeidimą

R.Grigaliūnas pasakojo, kad patikrino metu NVSC darbuotojai apžiūrėjo „Klaipėdos hospiso“ patalpas ir įvertino įstaigos veiklą.

„Vertinimas išdėstytas patikrinimo akte, kurį šiandien gavo direktorė. Pateikti 8 nurodymų punktai, kuriuos turi įgyvendinti per pakankamai trumpą laiką“, – kalbėjo R.Grigaliūnas.

Terminas nurodymams įgyvendinti yra tik iki trečiadienio darbo dienos pabaigos.

Tarp nurodymų, kuriuos būtina įgyvendinti, yra ir tam tikrų dokumentų, būtinų epidemiologinei analizei atlikti, pateikimas.

Paprašytas sukonkretinti, kokie per patikrinimą nustatyti esminiai trūkumai, R.Grigaliūnas sakė, kad visų pirma „Klaipėdos hospisas“ veiklą turėtų vykdyti tik tose patalpose, kurioms išduotas Higienos pasas, tai yra tik vienoje palatoje.

Tai, kad paslaugos vykdomos ne vienoje palatoje, NVSC Klaipėdos departamento vadovo teigimu, yra didelis pažeidimas.

„Šiuo atveju, atsižvelgiant į pacientų būklę, ligas, buvo prašymas sužinoti iš įstaigos administracijos pirmų lūpų, kaip jie toliau planuoja vykdyti įstaigos veiklą.

Kažkokį atsakymą jau gavome, tik norim patikslinti, kada tų [naujų] darbuotojų, kurie jau dirba, bus paskutinė apmokymų diena ir nauja komanda pradės dirbti pilnai“, – teiravosi R.Grigaliūnas.

R.Dagienė atsakė, kad jau trečiadienį bus apmokyta dirbti trečioji nauja brigada. Taigi ketvirtadienį bus galima palikti dirbti jau tik naujus žmones.

Hospiso vadovė: „Raskite, kur dedam kitus pacientus“

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas stebėjosi, kad Higienos pasas teikti paliatyvios slaugos paslaugas buvo gautas vos vienai palatai, o kaip hospisas veikė visas pastatas.

Į tai neslėpdama susierzinimo R.Dagienė atsakė: „Manau, kad šitas klausimas nėra esmnis. Dabar svarbiausias dalykas, kurį reikia sutvarkyti, yra pacientų būklė.

Aš galiu palikti vieną palatą ir vieną pacientą šioje krizinėje situacijoje. Tada kur dedame kitus pacientus? Raskite, kur dedam kitus pacientus ir viskas“.

Reikalavo pratęsti licenciją

R.Dagienė sakė, kad visus reikalavimus įgyvendinti gali, išskyrus punktą dėl licencijos.

„Arba pratęsiate higenos pasą, duodate mums licenciją visam pastatui ir leidžiate mums dirbti, arba pereisime prie „B“ plano“, – ultimatumą iškėlė hospiso vadovė.

R.Dagienė pridūrė: „Mums veiklą vykdyti reikia, pacientus prižiūrėti reikia. Ar mes galime bent gauti leidimą dirbti iki karantino pabaigos? O kai baigsis karantinas, ekstermali situacija, spręsime, kaip savo veiklą toliau vykdyti.

Mes turim sunkius pacientus ir mums reikia gauti leidimus dirbti. Aš negaliu kiekvieną dieną galvoti, ar mes dirbsim, ar nedirbsim.

Žmonės klausia, kas bus su jų artimaisiais ir aš kiekvieną dieną sakau: „Nežinau, kaip bus“.

Į tai R.Grigaliūnas sakė, kad dėl leidimo NVSC net negavo jokios paraiškos.

„Mes norėsim labai išsamaus atsakymo, kaip jūs tą veiklą planuojate, esant tokiai situacijai, toliau vykdyti. Aišku, reikia vadovautis ir protingumo kriterijumi, nes dabar tų žmonių kažkur išvežioti ar draskyti negalim“, – kalbėjo NVSC Klaipėdos departamento vadovas.

Licencijos neturėjo, higienos pasas – vienai lovai

Nors „Klaipėdos hospiso“ vadovybė nuo žurnalistų atsitvėrė tylos siena, vienas po kito į viešumą kyla skandalingi faktai apie šią gydymo įstaigą.

Pirmadienį NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė sakė, kad, kaip parodė hospise atlikta epidemiologinė analizė, infekcijos šaknys buvo kur kas giliau ir tokio užkrato išplitimo reikėjo tikėtis: „Balandžio 19 d. buvo dar kartą atlikta pagilinta „Klaipėdos hospiso“ kontrolė. Aiškiai matosi, kad be sisteminių infekcijų kontrolės reikalavimų ignoravimo tokia padėtis negalėjo būti.“

Dar daugiau – Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis antradienį pranešė, kad „Klaipėdos hospisas“ nebuvo prašęs socialinės globos įstaigos licencijos.

„Apie jo, kaip socialinės globos įstaigos, egzistavimą, net nežinojome. Socialinės globos paslaugų „Klaipėdos hospisas“ negalėjo teikti“, – neabejojo jis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga „Klaipėdos hospise“ susiklosčiusią situaciją, kuomet dirbta turint Higienos pasą tik vienai hospiso lovai, įvertino kaip „mažų mažiausiai skandalinga“ ir neslėpė matantis pagrindą dėl to kreiptis į teisėsaugą.

„Iš to, ką matome, panašu, kad gali būti pagrindas kreiptis į teisėsaugą. Tai iš tikrųjų yra kriminalas, jeigu žmonės taip neatsakingai elgėsi“, – rėžė jis.

Kreipėsi į prokuratūrą

Klaipėdos meras V.Grubliauskas išsiuntė raštą Klaipėdos apygardos vyriausiajai prokurorei Daliai Pocienei, prašydamas pradėti tyrimą dėl hospiso veiklos ir nustatyti galimai kaltus asmenis.

Dėl koronaviruso prireikė skubiai rasti, kas pakeistų hospiso kolektyvą, tačiau naujų darbuotojų paieška sekėsi vangiai. Klaipėdos regione nepavyko surasti penkių darbuotojų, kurie be dar devynių, surastų paties hospsiso, eitų dirbti į koronaviruso židiniu tapusią įstaigą.

Tai papiktino ministrą A.Verygą.

„Nuoširdžiai nesuprantu, kaip negalima visame Klaipėdos regione rasti kelių darbuotojų. Nė viename regione tokių problemų nekildavo“, – stebėjosi ministras.

Papiktino gautos apsaugos priemonės

R.Grigaliūnas stebėjosi ir tuo, kad, hospiso vadovybė patikrinimo metu nesiskundė asmens apsaugos priemonių trūkumu, o šį antradienį paaiškėjo, kad jų visgi nepakanka.

Šiuo metu, anot mero, situacija jau išspręsta. Iš valstybės rezervo buvo gauti vienkartiniai kombinezonai, antbačiai, akiniai, savivaldybė suteikė ir apsaugines kaukes, pirštines.

Visgi R.Dagienė piktinosi, kad gautos apsaugos priemonės dirbantiems su COVID-19 pacientais hospiso darbuotojams yra nepakankamos.

„Kur mums reikia trečio lygio apsaugos, mes gavom paprastas plastikines „maskutes“. Kur man jas panaudoti?“ – klausė hospiso vadovė.

Tačiau į tai Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis atsakė, kad apsirūpinti asmens apsaugos priemonėmis buvo pačios įstaigos pareiga. Savivaldybė padėjo todėl, kad iškilo ekstremali situacija.

Dirba keliose įstaigose

Po vienu stogu veikiančių dviejų įstaigų UAB „Klaipėdos hospiso“ ir viešosios įstaigos „Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centro“ vadovė R.Dagienė oficialiai dirba ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, vadovauja Brachiterapijos skyriui.

UAB „Klaipėdos hospiso“ bei viešosios įstaigos „Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centro“ steigėjas Viljaras Reigas dirba ir Klaipėdos medicininės slaugos ligoninėje, kurios steigėjas yra Klaipėdos savivaldybė, taip pat Klaipėdos miesto greitosios pagalbos stotyje.

V.Reigas taip pat buvo paskirtas Klaipėdos regiono slaugos koordinatoriumi, kurio užduotis yra padėti regiono slaugos įstaigoms vykdyti bendrus tikslus ir koordinuoti pacientų srautus. 

Galutinį sprendimą dėl „Klaipėdos hospiso“ veiklos Klaipėdos VSC priims šį trečiadienį ar ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.