Sieks pagerinti onkologinių pacientų gyvenimo kokybę

Kovodami dėl savo sveikatos ir gyvybės, vėžiu sergantys pacientai susiduria su daugybe problemų. Dėl ilgo ir sunkaus gydymo proceso onkologiniai pacientai rizikuoja iškristi iš darbo rinkos ir socialinio gyvenimo. Išauga pavojus patirti socialinę atskirtį, skurdą. Todėl Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų specialistai nuolat ieško būdų, kaip šiuos rizikos veiksnius ligoniams sumažinti. Pasitelkdami naujas technologijas, jie siekia pagerinti gydymo efektyvumą, o kartu ir bendrą pacientų gyvenimo kokybę.

 Urologijos srities Laparoskopinė operacija VULSK.
 Urologijos srities Laparoskopinė operacija VULSK.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2020, 9:24 AM

Siekdamos šio tikslo, Santaros klinikos kartu su partneriais iš Baltarusijos – Gardino universitetine ligonine  dalyvauja projekte „Onkologinėmis ligomis sergančių asmenų socialinės atskirties mažinimas bei gyvenimo kokybės gerinimas Vilniaus ir Gardino regionuose“. Įgyvendinant projektą bus siekiama saugiai padidinti minimaliai invazinių chirurginių procedūrų prieinamumą urologijos, abdominalinės chirurgijos ir akušerijos-ginekologijos sričių pacientams, stiprinti onkologinius ligonius vienijančias ar jiems padedančias nevyriausybines organizacijas.

Pagal sergamumą įvairiomis onkologinėmis ligomis Lietuva vis dar lenkia Europos Sąjungos vidurkius. Tai pasakytina apie šlapimo pūslės, inkstų, gimdos kaklelio, gimdos, viršutinių šlapimo takų, kiaušidžių, prostatos ir gaubtinės žarnos vėžius. Būtent šioms vėžio rūšims gydyti Santaros klinikos įsigijo naujos kartos įrangą, kurią pasitelkiant vietoje atviro pjūvio chirurginių operacijų dažniau bus taikomos minimaliai invazinės procedūros. Šios investicijos Santaros klinikų specialistams leis ne tik efektyviau diagnozuoti ir gydyti onkologines ligas, bet ir prisidėti prie greitesnio ir sklandesnio pacientų grįžimo į įprastą socialinį gyvenimą.

Minimaliai invazinių procedūrų pranašumas palyginti su įprastomis atvirų pjūvių chirurginėmis operacijomis remiasi moksliškai pagrįstais įrodymais. Atvirosios operacijos pacientą daug ilgesniam laikui eliminuoja iš normalaus gyvenimo: ilgiau trunka pooperacinis gydymas, susiduriama su didesniu komplikacijų pavojumi, žmogus ilgiau nedalyvauja darbo rinkoje ir socialiniame gyvenime. Dėl šių priežasčių onkologiniai pacientai susiduria su įvairiomis problemomis: gali suprastėti finansinė paciento padėtis, padidėti socialinė atskirtis.

Būtent todėl, remiantis gerosiomis ES šalių praktikomis, Santaros klinikose keliamas tikslas kaip alternatyvą atviro pjūvio operacijoms gerokai dažniau taikyti laparoskopines technikas. Tokios procedūros ne tik yra pigesnės, tačiau ir kelia mažesnę pooperacinių komplikacijų riziką. Pasak Santaros klinikų Pilvo chirurgijos centro Abdominalinės chirurgijos gydytojo dr. Donato Danio, „tai lemia greitesnį pooperacinį sveikimą, mažesnį komplikacijų dažnį, trumpesnį hospitalizacijos laiką ir greitesnį paciento grįžimą prie įprastinės veiklos“.

Pavyzdžiui, gydant ginekologines vėžio atmainas, vidutinis hospitalizacijos laikotarpis sumažėja nuo 14 dienų (taikant atviro pjūvio chirurgines operacijas) iki 2-3 dienų (taikant minimaliai invazines vėžio gydymo procedūras). Pacientų išgyvenamumas gerėja ir po kolorektalinių operacijų, jei operacijos atliktos kvalifikuotai ir pagal onkologinius principus šalinamas navikas su gretimai esančiais audiniais – tai patvirtina ir Santaros klinikų Pilvo chirurgijos centro abdominalinės chirurgijos gydytojas dr. Donatas Danys.

Santaros klinikų urologijos centre laparoskopinė technika vis dažniau taikoma prostatos, inkstų, šlapimo pūslės ir viršutinių šlapimo takų urotelio karcinomai gydyti. Pasak Santaros klinikų urologijos skyriaus vedėjo dr. Alberto Čekausko, „prostatos vėžio operacijas atliekant su 3D laparoskopine įranga užtikrinamas geresnis operacinio lauko matomumas, tikslesnis anatominių struktūrų identifikavimas, sąlygojantis geresnius šlapimo laikymo bei lytinės funkcijos atsistatymo rezultatus“. Pasak dr. Alberto Čekausko, „atsiradusios technologijos įgalins minimaliai invazines technologijas taikyti labiau pažengusio inkstų vėžio gydymui, taip sumažinant pacientų hospitalizacijos laiką bei pagreitinant jų grįžimą prie įprastinės veiklos“.

ES finansuojamo projekto rėmuose taip pat numatytos ir kitos – minkštosios – priemonės onkologinių pacientų gyvenimo kokybei pagerinti. Pavyzdžiui, siekiama užtikrinti, kad pacientai nesijaustų bejėgiai ir visuomet turėtų platų išorinės paramos tinklą. Šiam tikslui pasiekti numatyta didinti nevyriausybinių organizacijų vaidmenį teikiant pacientams reikiamas psichologines, informacines bei teisines konsultacijas. Be to, Santaros klinikų gydytojai, glaudžiai bendradarbiaudami su Gardino universitetinės ligoninės specialistais, noriai dalijasi savo patirtimi apie minimaliai invazinių procedūrų taikymą ir naudą pacientui.

Pasak Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro Ginekologijos skyriaus vedėjo-gydytojo akušerio-ginekologo dr. Viliaus Rudaičio, „projektas taip pat labai svarbus edukuojant medicinos krypties studentus, rengiant gydytojus akušerius-ginekologus, urologus jų tolesnei praktikai“.

Projektas įgyvendinamas pagal 2014-2020 metų Europos kaimynystės priemonės Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programą.

Pagrindinis projekto paramos gavėjas: Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos

Paramos gavėjas: Gardino universitetinė ligoninė

Planuojama bendra projekto vertė: 1 544 229,30 Eur

Projekto finansavimo šaltiniai: ES parama – 1 389 806,37 Eur, paramos gavėjų lėšos – 154 422,93 Eur

Projekto įgyvendinimo laikotarpis: 2019 03 01 – 2021 02 28.

Šį straipsnį iš dalies finansavo Europos Sąjunga. Už jo turinį atsako tik Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos ir jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad straipsnis atspindi Europos Sąjungos poziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.