Tėvai kaltina gimnaziją apnuodijus dukrą, direktorė žada netylėti ir kreiptis į teismą

Blogai pasijutusi Vilniaus savivaldybės Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos šeštokė Akvilė (redakcijai pavardė žinoma, – red.) atsidūrė reanimacijoje. Tėvai pirštu beda į mokyklos administraciją. Esą, ji, rizikuodama mokinių sveikata, verčia vaikus dezinfekuoti klases. Tuo tarpu gimnazijos direktorė jai metamus kaltinimus neigia ir žada kreiptis į teismą dėl šmeižto.

Blogai pasijutusi Vilniaus savivaldybės Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos šeštokė atsidūrė reanimacijoje.<br> Lrytas.lt koliažas
Blogai pasijutusi Vilniaus savivaldybės Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos šeštokė atsidūrė reanimacijoje.<br> Lrytas.lt koliažas
 Vilniaus savivaldybės Grigiškių gimnazijos direktorė Asta Turskienė<br>Stop kadro nuotr.
 Vilniaus savivaldybės Grigiškių gimnazijos direktorė Asta Turskienė<br>Stop kadro nuotr.
Blogai pasijutusi Vilniaus savivaldybės Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos šeštokė atsidūrė reanimacijoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Blogai pasijutusi Vilniaus savivaldybės Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos šeštokė atsidūrė reanimacijoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Eimantas Šaulitis

Oct 24, 2020, 5:07 PM, atnaujinta Oct 25, 2020, 7:23 AM

Privertė gydytojus išpūsti akis

„Akvilė staiga pasijuto blogai po to, kai dezinfekavo visus suolus. Atvažiavau pasiimti iš pamokų, o namie jai vis blogėjo. Vakare mano vaikas atsidūrė reanimacijoje su apsinuodijimu“, – klasės tėvų susirašinėjimo grupėje susirūpinimą išreiškė mergaitės motina.

„Visi gydytojai, kurie apžiūrėjo Akvilę, tiesiog išpūsdavo akis, kai išgirsdavo, kad vaikai patys dezinfekuoja suolus“, – pastebėjo ji.

Portalas lrytas.lt pakalbino toje pačioje gimnazijoje besimokančio moksleivio tėvą Andrej Kažuro. Vyras patvirtino, kad budintys moksleiviai dezinfekuoja stalus.

„Pagal viską dezinfekuoti turėjo pasamdyta įmonė. Matyt, pinigėlius „plauna“, pasakė vaikams tai daryti. Mano vaikas nedezinfekavo. Aš jam uždraudžiau ir jis atsisako, o kiti tėvai nežino savo teisių“, – teigė vyriškis.

A.Kažuro kreipėsi į Lietuvos profesinės saugos lygos atstovą Zenoną Andrulėną. Šis internetinėje erdvėje pasidalino keliais įrašais apie susiklosčiusią padėtį ir iškėlė gimnazijos direktorės Astos Turskienės atsakomybės klausimą.

Socialiniame tinkle „Facebook“ sureagavo ir keletas tėvų.

„Yra paskirti budintys mokiniai, kurie prižiūri klasės tvarką ir kas dvi pamokas gauna skuduriukus, dezinfekcinio skysčio buteliukus ir eina valyti suolus! Kiti mokiniai yra išvaromi iš klasės. Budintys vaikai tikrai nėra aprūpinti jokiomis pirštinėmis ar respiratoriais, kad būtų apsaugoti nuo apsinuodijimo. Ši tvarka, kiek šnekėjau su savo vaikais, yra taikoma nuo 5 klasės ir vyresniems vaikams. Bet aš manau, kad visi vaikai yra per maži dezinfekuoti klases“, – socialiniame tinkle rašė viena mama.

Apsinuodijimo nenustatė

Tuo tarpu ugdymo įstaigos vadovė yra pasipiktinusi ir teigė neatmetanti galimybės kreiptis į teismą, jei ši „šmeižto kampanija“ nesibaigs. Ji pateikė kitokią įvykių versiją.

„Mes, kai pamatėme, kad ji skundžiasi galvos skausmais, bloga sveikata, iškvietėme mamą, ji iš pradžių nesutiko atvažiuoti. Pasakėme, kad kviesime greitąją. Tada mama atvažiavo, bet ir tai neatėjo jos pasiimti pagal esamą tvarką. Paprašė palydėti mergaitę iki gatvės ir greitąją pagalbą, turbūt, tik vakare išsikvietė. Kitą dieną sužinojome, kad galbūt yra apsinuodijimas. Po to paaiškėjo, kad jokio apsinuodijimo nėra.

Mergaitė pakankamai ilgai gulėjo ligoninėje, nes jai darė įvairius tyrimus. Mes mamos prašėme pateikti pažymą, nes mergaitės nėra mokykloje, o ji iš ligoninės išleista. Vakar kreipėmės į policijos komisariatą. Jie sakė: pažymą turi. Nėra jokio apsinuodijimo“, – situaciją naujienų portalui paaiškino A.Turskienė.

Direktorė patikino, kad, vykdant paviršių dezinfekciją, laikomasi nustatytos tvarkos.

„Patalpas du kartus per dieną dezinfekuoja valytojos. Yra tvarkos, Nacionalinio Visuomenės Sveikatos centro rekomendacijos. Visų jų laikomės. Savanorystės pagrindais klasėje paskiriami budintys mokiniai.

Jeigu budintys vaikai valo stalus, tai ne su dezinfekciniu skysčiu, o su tokiu muiluotu (skudurėliu – aut.). Vaikai tik padeda mokytojai: atidaro langus, prižiūri, kad į klasę neitų kiti mokiniai, patalpa būtų vėdinama“, – sakė A.Turskienė.

Portalo lrytas.lt redakciją pasiekė dokumentai, kurie patvirtino, kad VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos Pediatrijos centro Vaikų neurologijos skyriaus stacionaro epikrizėje dėl minėtos mergaitės sveikatos būklės nėra nustatyta, kad jos sveikatos sutrikimui įtakos turėjo kokios nors cheminės medžiagos ar dezinfekavimo priemonės.

Gydytoja: tikimybė įkvėpti žalingų medžiagų – minimali

Vilniaus universiteto vaikų ligoninės vaikų intensyviosios terapijos ir anesteziologijos centro vedėja doc. dr. Virginija Žilinskaitė papasakojo, kokie pirmieji apsinuodijimo dezinfekciniu skysčiui simptomai.

„Manyčiau, kad būtų dirginimas kvėpavimo takų, kosulys, gal ir kokia sloga atsirastų. Galėtų pasireikšti ir galvos svaigimas ar silpnumas. Bet visi šie dalykai turėtų būti, kai cheminės medžiagos patenka į kraujotaką. O tam jų koncentracija turėtų būti iš tikrųjų didelė“, – patikino gydytoja.

Pasak specialistės, dezinfekuotoje aplinkoje cheminės medžiagos labai greitai išsisklaido, o buityje naudojami dezinfekantai nėra labai didelės koncentracijos.

„Jie atitinka higienines normas, negali būti labai nuodingi“, – pažymėjo V. Žilinskaitė.

Gydytoja taip pat nuramino, kad dezinfekciniu skysčiu sudrėkinti skudurėliai ar popieriniai rankšluosčiai grėsmės sveikatai nekelia.

„Tai yra jau sugertas skystis. Jis neturėtų labai stipriai sklisti į aplinką. Tos šluostės dezinfekuoja tik paviršius, tikimybė įkvėpti žalingų medžiagų yra minimali“, – paaiškino medikė.

 Ji neatmetė galimybės, kad dezinfekantai galėjo sukelti alerginę odos reakciją.

„Dabartinei dezinfekantai galli turėti įvairių priedų, bet čia labai svarbus individualus žmogus. Vienų oda jautresnė –  būna, kad oda net į paprasčiausius skalbiklius sureaguoja.

Vis dėlto, dezinfekantai, kuriuos naudojame dabar, yra labai mažai alergizuojantys, gali pasireikšti tik pavieniams žmonėms. Tuomet reikia naudoti papildomas odos apsaugas“, – pažymėjo V. Žilinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.