Naujojoje Zelandijoje mirė „Pfizer“ vakcina nuo COVID-19 paskiepyta moteris

Naujoji Zelandija pranešė apie pirmąją mirtį šalyje, kuri, kaip manoma, susijusi su „Pfizer“ vakcina nuo COVID-19.

Naujoji Zelandija pranešė apie pirmąją mirtį šalyje, kuri, kaip manoma, susijusi su „Pfizer“ vakcina nuo COVID-19.<br>Scanpix/imago images/Xinhua asociatyvinė nuotr.
Naujoji Zelandija pranešė apie pirmąją mirtį šalyje, kuri, kaip manoma, susijusi su „Pfizer“ vakcina nuo COVID-19.<br>Scanpix/imago images/Xinhua asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2021, 1:07 PM

Nepriklausoma vakcinų saugumo stebėsenos taryba teigė, kad moters mirtis „greičiausiai“ įvyko dėl miokardito ar širdies raumens uždegimo.

Taryba taip pat pažymėjo, kad yra ir kitų medicininių problemų, kurios galėjo „paveikti rezultatus po vakcinacijos“.

Europos vaistų reguliavimo tarnybos teigia, kad miokarditas yra „labai retas“ šalutinis poveikis ir kad vakcinos nauda yra didesnė už riziką.

Oficiali mirties priežastis kol kas nenustatyta.

Tačiau nepriklausoma COVID-19 skiepų saugos stebėsenos taryba teigė, kad miokarditą „greičiausiai sukėlė skiepai“.

„Tai pirmas atvejis Naujojoje Zelandijoje, kai mirtis po skiepijimo buvo susieta su „Pfizer“ vakcina nuo COVID-19. Nors Nepageidaujamų reakcijų stebėjimo centras gavo kitų pranešimų apie asmenų mirtis po vakcinacijos, nė vienas iš šių atvejų nėra siejamas su skiepais“, – sakoma pranešime.

Moters mirtis bus toliau tiriama, galutinis sprendimas dėl pacientės mirties priežasties dar nėra priimtas. Pareigūnai neskelbia daugiau detalių, įskaitant moters amžių.

Europos vaistų agentūra (EVA) įvardijo miokarditą kaip „labai retą“ šalutinį poveikį, kurį sukelia „Pfizer“ ir „Moderna“ pagamintos vakcinos nuo COVID-19. Pastebima, kad šis šalutinis poveikis buvo dažnesnis jaunesniems vyrams.

EVA paragino žmones ir toliau skiepytis, nes vakcinos padeda užkirsti kelią COVID-19 infekcijos plitimui, sumažina užsikrėtimo riziką.

Miokardito simptomai: skausmas krūtinės srityje, dusulys ir nenormalus širdies plakimas.

Ekspertai ragina visus, patiriančius šiuos simptomus per kelias dienas po skiepijimo, nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Pirmadienį Naujosios Zelandijos pareigūnai pareiškė, kad jie „lieka užtikrinti dėl „Pfizer“ vakcinos naudojimo Naujojoje Zelandijoje“.

Remiantis Johno Hopkinso universiteto duomenimis, šalyje iki šiol buvo užregistruoti 3465 COVID-19 atvejai ir 26 mirties atvejai.

Naujoji Zelandija pandemijos pradžioje pasižymėjo efektyviu koronaviruso plitimo sustabdymu, tačiau skiepijimas joje ilgą laiką vykdytas vangiai ir suaktyvėjo tik paskutiniuoju metu.

Šalyje panaudota daugiau nei trys milijonai vakcinos dozių, o 23 proc. gyventojų yra visiškai paskiepyti.

Parengta pagal BBC

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.