Ar melsvas šlapimas yra normalus? Štai ką apie jūsų sveikatą atskleidžia jo spalva

Šlapimas natūraliai yra gelsvas. Kai vartojate pakankamai skysčių, šlapimas bus šviesiai geltonos spalvos, skaidrus. Jei jūsų organizmas dehidratuoja, pastebėsite, kad šlapimas tampa gintaro spalvos ar net šviesiai rusvas. Įvairūs jūsų valgomo maisto ar vartojamų vaistų pigmentai gali būti pernešami per virškinamąjį traktą ir pakeisti šlapimo spalvą. Tačiau kartais šlapimo spalva gali byloti ir apie tam tikrą sveikatos būklę, į kurią reikia atkreipti dėmesį. Galbūt metas pasikonsultuoti su gydytoju?

Jei jūsų organizmas dehidratuoja, pastebėsite, kad šlapimas tampa gintaro spalvos ar net šviesiai rusvas<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Jei jūsų organizmas dehidratuoja, pastebėsite, kad šlapimas tampa gintaro spalvos ar net šviesiai rusvas<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2021, 9:00 AM

Skaidrus šlapimas

Visiškai skaidrus šlapimas rodo, kad geriate daugiau vandens nei rekomenduojama paros norma.

Nors hidratacija yra geras dalykas, geriant per daug vandens, jūs taip pat galite išplauti organizmui būtinus elektrolitus. Šlapimas, kuris kartais atrodo skaidrus, nėra priežastis panikuoti, tačiau visada skaidrus šlapimas gali rodyti, kad reikia sumažinti vandens kiekį, kurį išgeriate per parą.

Visiškai skaidrus šlapimas taip pat gali rodyti kepenų sutrikimus, tokius kaip cirozė ar hepatitas. Jei nevartojate daug vandens ir šlapimas išlieka skaidrus, turėtumėte kreiptis į gydytoją.

Nuo gelsvos iki gintaro spalvos

„Tipiška“ šlapimo spalva varijuoja nuo šviesiai geltonos iki gintaro spalvos. Vadinamasis urochrominis pigmentas arba urobilinas, natūraliai esantis jūsų šlapime, nudažo šlapimą gelsvai.

Urochromą gamina jūsų kūnas, skaidydamas hemoglobiną – baltymą, kuris perneša deguonį į raudonuosius kraujo kūnelius. Daugeliu atvejų šlapimo spalva priklausys nuo to, kaip šis pigmentas bus praskiestas, t.y., kiek vandens suvartosite.

Jei kraujyje yra daug B grupės vitaminų, šlapimas gali atrodyti neoninės geltonos spalvos.

Raudonos arba rožinės spalvos

Šlapimas gali atrodyti raudonas arba rausvas, jei valgėte vaisių ar daržovių, turinčių natūraliai rausvos ar rausvai raudonos spalvos pigmentų, pavyzdžiui: burokėlių, rabarbarų, mėlynių. Nors raudonas arba rausvas šlapimas gali atsirasti dėl to, ką neseniai valgėte, kartais yra ir kitų priežasčių.

Kai kurios sveikatos problemos gali sukelti kraujo atsiradimą šlapime, tai yra simptomas, vadinamas hematurija. Tai gali lemti padidėjusi prostata, inkstų akmenys, navikai šlapimo pūslėje ir inkstuose. Pasitarkite su gydytoju, jis skirs reikiamus tyrimus ir padės išsiaiškinti hematurijos priežastis.

Oranžinė spalva

Jei šlapimas atrodo oranžinis, tai taip pat gali būti dehidratacijos simptomas.

Jei oranžinis šlapimas pastebimas kartu su šviesios spalvos išmatomis, tai gali byloti, kad tulžis patenka į kraują dėl tulžies latakų ar kepenų problemų.

Suaugusiųjų gelta taip pat gali nulemti oranžinį šlapimą.

Mėlyna arba žalia spalva

Mėlynas arba žalias šlapimas gali atsirasti dėl maistinių dažų. Tai taip pat jame gali būti dažų, naudojamų atliekant medicininius inkstų ar šlapimo pūslės tyrimus.

Dėl gamtoje dažnai aptinkamos žaliamėlės pseudomonos sukeltos bakterinės infekcijos šlapimas taip pat gali tapti mėlynas, žalias ar net violetinės spalvos.

Apskritai mėlynas šlapimas yra retas atvejis ir dažniausiai bus nulemtas mitybos.

Tamsiai rudos spalvos

Daugeliu atvejų tamsiai rudas šlapimas rodo dehidrataciją. Tamsiai rudas šlapimas taip pat gali būti šalutinis kai kurių vaistų, įskaitant metronidazolą ir chlorokviną, poveikis.

Valgant daug rabarbarų ar alavijo, šlapimas taip pat gali tapti tamsiai rudas.

Būklė, vadinama porfirija, gali sukelti natūralių cheminių medžiagų kaupimąsi jūsų kraujyje ir o tai nulems rudos spalvos šlapimą.

Tamsiai rudas šlapimas taip pat gali būti kepenų ligos rodiklis, nes jį gali nulemti tulžis, patekusi į šlapimą.

Drumzlinas šlapimas

Drumzlinas šlapimas gali būti šlapimo takų infekcijos, vadinamojo cistito, požymis. Šlapimo takų infekcija yra paplitusi ir nemaloni būklė, kurią per gyvenimą tenka patirti daugeliui žmonių, ypač daug moterų. Dažniausiai šią ligą sukelia E. Coli bakterija, kuri paprastai aptinkama žarnyne. Ji gali užkrėsti šlapimo takus, kai į šlaplę iš išmatų patenka bakterijų. Staphylococcus saprophyticus yra dar viena bakterija, kuri ypač dažnai šlapimo takų infekciją sukelia jaunesnėms moterims. Tačiau kartais ją gali sukelti ir kitos bakterijos.

Drumstas šlapimas taip pat gali būti kai kurių lėtinių ligų ir inkstų ligų simptomas. Kai kuriais atvejais drumzlinas šlapimas yra dar vienas dehidratacijos požymių.

Drumstas šlapimas su putomis vadinamas pneumaturija. Tai gali būti rimtų sveikatos sutrikimų, įskaitant Krono ligą ar divertikulitą, simptomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.