Lietuvoje nustatyti dar 2493 užkrato atvejai, mirė 17 žmonių

Lietuvoje koronavirusas (COVID-19) sudėti ginklų nežada: naujų užsikrėtimų skaičius primena praėjusį rudenį, daugėja ir aukų, ypač tarp nesiskiepijusių. Epidemiologai įspėja, kad dabartinė situacija reikalauja dar didesnio susikaupimo ir primena svarbiausią taisyklę, nes tik taip galime išvengti didesnio viruso plitimo.

 Koronavirusas Lietuvoje.<br>Respublikinės Klaipėdos ligoninės nuotr.
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>Respublikinės Klaipėdos ligoninės nuotr.
Vaikų sergamumas.
Vaikų sergamumas.
Lovų užimtumas. 
Lovų užimtumas. 
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>Respublikinės Klaipėdos ligoninės nuotr.
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>Respublikinės Klaipėdos ligoninės nuotr.
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Koronavirusas Lietuvoje.
 Koronavirusas Lietuvoje.
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>Respublikinės Klaipėdos ligoninės nuotr.
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>Respublikinės Klaipėdos ligoninės nuotr.
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>lrytas.lt ir NVSC iliustr. koliažas
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>lrytas.lt ir NVSC iliustr. koliažas
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Oct 13, 2021, 9:21 AM, atnaujinta Oct 13, 2021, 9:52 AM

Praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 2493 nauji koronaviruso atvejai, nuo COVID-19 mirė dar 17 žmonių, pasveiko 1571 asmuo, trečiadienį skelbia Statistikos departamentas.

Tarp mirusiųjų nuo COVID-19 buvo nepaskiepyta arba paskiepyta nepilnai 12 žmonių.

Praėjusią parą 2073 žmonės paskiepyti pirmąja vakcinos doze. Iš viso per parą paskiepyti 5493 žmonės.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1488 COVID-19 sergantys žmonės – keliomis dešimtimis daugiau nei ankstesnę parą, 144 iš jų – reanimacijoje.

Šalyje praėjusią parą atlikta 16,5 tūkst. molekulinių (PGR) ir 8,8 tūkst. antigeno tyrimų dėl įtariamo koronaviruso.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų toliau kyla ir pasiekė 998,5 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis ūgtelėjo iki 10,8 procento.

Nuo COVID-19 ligos iki šiol iš viso Lietuvoje mirė 5308 žmonės.

Ligoninės ir mirtys

Praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 195 žmonės – beveik pusšimčiu daugiau nei ankstesnę parą.

90 pacientų taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, deguonis papildomai tiekiamas 1,2 tūkst. žmonių.

Per pandemijos piką šių metų sausį pacientų skaičius ligoninėse buvo pasiekęs 2,6 tūkst., dėl to teko reguliariai mažinti kitų medicinos paslaugų prieinamumą.

Per praėjusią parą daugiausiai mirčių fiksuota 80–89 metų amžiaus grupėje – šešios. Keturi žmonės mirė 60–69 amžiaus grupėje, po tris mirtis fiksuota 90–99 ir 70–79 metų amžiaus grupėse. Vienam mirusiajam buvo nuo 50 iki 59-erių metų.

Pilnai paskiepyti iš jų buvo penki: du žmonės 80–89 ir po vieną 90–99, 60–69 ir 50–59 metų amžiaus grupėse.

Iš 5308 asmenų, mirusių nuo COVID-19, pilnai paskiepyti buvo

Nuo COVID-19 ligos iki šiol iš viso Lietuvoje mirė 5282 žmonės, iš jų pilnai paskiepyti buvo 177. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama 10,3 tūkst. mirčių.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo beveik 358 tūkst. žmonių, iš jų tebeserga 23 tūkstančiai – beveik tūkstančiu daugiau nei ankstesnę parą.

Vakcinacija

Iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta 1 mln. 770 tūkst. žmonių, pilnai vakcinuota – beveik 1 mln. 638 tūkstančiai.

Sustiprinančią skiepo dozę praėjusią parą gavo 1571 žmogus, iš viso iki šiol pakartotinai paskiepyta 41,9 tūkst. žmonių.

Lietuvoje bent vieną skiepo dozę yra gavę 63,3 proc. gyventojų.

Mažiausia pasiskiepijusiųjų dalis yra tarp 12–15 metų vaikų – 29,3 proc. Tarp vyriausių šalies gyventojų, kuriems per 80 metų, pasiskiepiję 65,8 procento.

Iš viso Lietuvoje iki šiol gauta apie 5,3 mln. vakcinos dozių, skiepijimui sunaudota beveik 3,3 mln. dozių. Nepanaudota šiuo metu yra apie 2 mln. dozių.

Protrūkių kreivė pavojingai kyla

Praėjusios savaitės pabaigoje, kaip rodo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologinių tyrimų metu surinkti duomenys, fiksuota trečdaliu daugiau aktyvių koronavirusinės infekcijos (COVID-19 ligos) protrūkių nei paskutiniąją rugsėjo savaitę. Protrūkių kreivės kilimas stebimas dvylika savaičių iš eilės.

Pasak NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos, laikinai vykdančios direktoriaus funkcijas, Giedrės Aleksienės, dabartinė epidemiologinė situacija reikalauja dar didesnio susikaupimo.

„Svarbiausia taisyklė, kuria visi privalome vadovautis – likti namuose, jei blogai jaučiamės ir visai nesvarbu, esame pasiskiepiję ar ne. Tik taip galime išvengti didesnio viruso plitimo. Tai labai svarbu suprasti ir didesnių kolektyvių vadovams, nes atėjus į darbą vienokius ar kitokius simptomus jaučiančiam darbuotojui, žala gali būti itin rimta, įsiplieskusio protrūkio suvaldymui gali tekti stabdyti ir veiklą. Tokių pavyzdžių praėjusį rudenį turėjome ne vieną. Tad „lik namuose, jei nesveikuoji“ politika vienareikšmiškai turėtų būti prioritetas, jei nėra galimybės taikyti nuotolinio darbo“, – sako G. Aleksienė, primindama, jog pagrindiniai simptomai, būdingi delta koronaviruso atmainai, yra galvos skausmas, gerklės perštėjimas, sloga ir karščiavimas.

Savo ruožtu, gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė primena, kad esminės COVID-19 ligos prevencijos priemonės išlieka tos pačios, o pati pagrindinė – skiepai.

„Nors su virusu gyvename jau tikrai ilgai, pastaruoju metu atrodo, kad šiek tiek primiršome, kaip saugotis. Taisyklingas kaukių dėvėjimas, rankų higiena, atstumų laikymasis, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketas yra pagrindinės taisyklės, kurių turime laikytis, siekdami apsisaugoti patys ir apsaugoti kitus. Taip pat rekomenduoju svariai sumažinti kontaktus, vengti nebūtinų apsilankymų vietose, kur susitinkama su žmonėmis, su kuriais įprastai nebendraujama, na ir, žinoma, pasiskiepyti. Laukti tikrai nebėra ko, nes tokia loterija, manant, kad galbūt išvengsi ligos, paprastai tariant, tiesiog primena rusišką ruletę“, – pabrėžia D. Razmuvienė.

Netrukus skiepys sustiprinančiąja doze nuo COVID-19

Sustiprinančiąja doze nuo COVID-19 visi gyventojai bus skiepijami artimiausiu metu, sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovas Lukas Galkus.

Anot jo, tai bus daroma sulaukus Europos vaistų agentūros ir Lietuvos ekspertų tarybos patarimo revakcinuoti visus pilnamečius. Pasak SAM atstovo, remiantis ekspertų rekomendacijomis, nuo COVID-19 galima skiepyti kartu su vakcina nuo gripo.

Šiuo metu sustiprinančią dozę gali gauti 65-erių ir vyresni, socialinės globos ir sveikatos įstaigų darbuotojai, kuriems praėjo daugiau nei pusmetis nuo pasiskiepijimo pagal pilną vakcinacijos programą.

L. Galkus patvirtino, kad šiuo metu sustiprinančiąja doze jau pasiskiepijo apie 39 tūkst. gyventojų.

Paaugliai imunitetą tikriausiai įgis „sunkiuoju būdu“

Išliekant žemiems paauglių skiepijimosi nuo koronaviruso rodikliams, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad imunitetą ši visuomenės grupė tikriausiai įgis persirgdama COVID-19.

„Imunizacija tokiu atveju veikiausiai įvyks sunkiuoju būdu per užsikrėtimus, kadangi dabar maždaug trečdalis kiekvieną dieną nustatomų naujų atvejų yra vaikai ir paaugliai iki 18 metų“, – žurnalistams Seime antradienį sakė I. Šimonytė.

I. Šimonytė pabrėžė, kad sprendimą dėl vaikų ir paauglių skiepijimo priima jų tėvai.

12-15 metų vaikai yra mažiausiai besiskiepijanti amžiaus grupė Lietuvoje, vakciną tarp jų gavo 29,2 procentai.

16-24 metų amžiaus grupėje paskiepyti 66,7 procentai asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.