Mokslininkai nupiešė vaizdą, kaip atrodys COVID-19 pandemijos pabaiga

Naivu būtų tikėtis, kad koronavirusas artimiausiu metu apskritai išnyks. Tačiau ekspertai prognozuoja, kad ateis diena, kai COVID-19 nebevadinsime pandemija. Tuomet ligos plitimas bus lengviau kontroliuojamas, ligoninės nebus perpildytos. Spėjama, kad koronavirusas virusas ateityje taps sezonine liga, šia prasme bus panašus į gripą, rašo CNN.

Koronavirusas<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas<br>Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas<br>Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas<br>123rf nuotr.
Koronavirusas<br>123rf nuotr.
Koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 8:15 PM, atnaujinta Nov 11, 2021, 9:25 PM

Tiesa, dar neaišku, kada ir kokiu būdu tai įvyks.

„Neturime įrankių objektyviai pamatuoti, kas yra epidemija arba pandemija“, – sako Mičigano universiteto epidemiologijos profesorius Arnoldas Monto.

„Vertinimas nėra pagrįstas taisyklėmis. Įprastai tai paremta tuo, kokių priemonių tenka imtis, norint sukontroliuoti protrūkį“, – paaiškino profesorius.

„Šis atvejis ypatingas tuo, kad mūsų turimos vakcinos yra gerokai efektyvesnės, nei įprasta“, – pridėjo A.Monto.

Pasak jo, vakcinų veiksmingumas yra geroji žinia. Blogoji – viruso sugebėjimas keistis ir vystytis.

Niekas negali užtikrintai pasakyti, kokia bus koronaviruso pandemijos ateitis, nes koronaviruso variantų, tokių kaip Delta, atsiradimas jau keitė bet kokias galimas sėkmės kovoje prieš pandemiją prognozes.

„Pasikeitus viruso perdavimo ypatybėms, atsiradus naujiems jo variantams, dabar matome daug lengvesnį ir spartesnį infekcijos plitimą visame pasaulyje. Dėl to paskelbti pandemijos pabaigą tampa sunkiau“, – sakė A.Monto. Pasak jo, kol tebėra viruso mažiau paliestų kampelių, tol kyla naujų užkrato bangų grėsmė.

Kita COVID-19 fazė

A.Monto ir kitų sveikatos ekspertų įsitikinimu, ateityje pasaulis COVID-19 ligą sukeliančios infekcijos plitimą galės stebėti panašiai, kaip dabar stebimas sezoninis gripas.

„Nežinia, ar matysime tokį sezoninį modelį su SARS-CoV-2, bet galime prisiminti, kad dauguma mūsų kvėpavimo takų virusų ilgainiui tampa sezonine problema“, – sakė A.Monto. Pasak jo, tai tik vienas iš galimų koronaviruso „elgesio“ scenarijų. Tačiau COVID-19 gali pasiekti endeminę fazę.

Endeminė liga vadinama toks susirgimas, kurio nuolatinė cirkuliacija pastebima, tačiau liga sunkiai nesusargdina grėsmingai daug žmonių, kaip tai būdinga pandeminėms ligoms.

Dar 2020 m. pradžioje, kai Pasaulio sveikatos organizacijos pareigūnai pateikė prognozę, kad naujasis koronavirusas gali tapti dar vienu endeminiu virusu, kuris niekada visiškai neišnyks.

JAV virusologas Anthony Fauci praėjusią savaitę aiškino, kad po pandemijos fazės seka lėtėjimo fazė, po jos – kontrolės, o galiausiai, jeigu pasiseka, ir visiško ligos išnaikinimo fazė.

„Tikimės, kad ligos išplitimas pasieks tokį lygį, jog, nors ji nebus visiškai pašalinta, tačiau infekcija nebeturės didelės įtakos visuomenės sveikatai ar mūsų gyvenimo būdui“, – sakė A.Fauci.

Pasak jo, aukšti vakcinacijos rodikliai visame pasaulyje galiausiai leistų tikėtis, kad bus pasiektas taškas, kai koronavirusas bus „nustumtas į antrą planą“.

Nors JAV sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamentas praėjusį mėnesį dar kartą nusprendė, kad dėl COVID-19 Jungtinėse Valstijose vis dar egzistuoja ekstremalioji visuomenės sveikatos padėtis, federaliniai sveikatos pareigūnai jau galvoja, kaip reikėtų nuspręsti, kad pandemija baigėsi ir kaip stebėti koronavirusą, kai jis galimai tap endemine liga.

Kaip atrodo endeminė fazė?

Tam, kad nuo pandeminės viruso fazės būtų pereita prie endeminęs, didžioji dalis visuomenės turi įgtyi imunitetą prieš koronavirusą, CNN sakė Bostono koledžo pediatras ir epidemiologas daktaras Philipas Landriganas.

Pasak jo, daliai žmonių vis dar atsisakant skiepytis, o kai kuriems ir nešioti veido kaukes, perėjimas gali užtrukti ilgiau.

Šiuo metu apie 58 proc. visų JAV gyventojų yra visiškai paskiepyti nuo COVID-19.

„Dėl persirgimo arba skiepų pagalba imunitetą įgijusių žmonių turėtų būti daugiau nei 80 proc., galbūt net viršyti 90 proc. gyventojų“, – sakė 15 metų JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centre (angl. „Centers for Disease Control and Prevention“, arba CDC) dirbęs Ph.Landriganas.

Pavyzdžiui, norėdami suvaldyti tymų viruso plitimą tarp JAV gyventojų, „imuniteto lygis turėjo viršyti daugiau nei 95 proc. ir net tada turėjome pavienių protrūkių. Tokie protrūkiai paprastai nutinka, kai vienoje vietoje turime nepasiskiepijusių žmonių grupę ir koks nors atvykėlis atneša infekciją. Tuomet staiga turime iš karto 20 tymų ligos atvejų viename miestelyje“, – pasakojo Ph.Landriganas.

„Tačiau tai ne epidemija. Tai protrūkis, kai infekcija plačiau nepaplinta, išlieka vienoje nedidelėje uždaroje grupėje“, – paaiškino epidemiologas. Kol kas CDC teigia, kad norint suvaldyti dabartinį viruso plitimą, turi būti atliktas nemažas darbas. Pasak jų, iki endeminės koronaviruso fazės dar turi būti nueitas ilgas kelias.

„Mes daug galvojame apie tai, kaip atrodys endeminė fazė ir kokius duomenis apie viruso plitimą reikės rinkti tuomet. Žinoma, šiuo metu renkame informaciją apie ligos atvejus, hospitalizacijas ir mirtis“, – sakė CDC direktorė dr. Rochelle Walensky.

„Klausiame: kokie rodikliai tiksliausiai atspindės situaciją ateityje? Tikriausiai naudosime panašius įrankius, kaip ir gripo stebėsenoje“, – pridūrė ji.

Tikėtinas ateities paveikslas

CDC bendradarbiauja su laboratorijomis, ligoninėmis ir sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, sekdama gripo atvejus, nustato kokie gripo virusai cirkuliuoja ir įvertina šių virusų galimą poveikį hospitalizacijų ir mirčių skaičiui.

Manoma, kad korovirusui tapus endeminiu, patogenui stebėti būtų galima naudoti panašią stebėsenos ir žalos rizikos valdymo sistemą.

„Su ligos atvejais galėtume tvarkytis taip pat, kaip dabar su sezoniniu gripu... kur mes galime apytikriai nuspėti, kiek ligos atvejų bus ateinantį gripo sezoną. To dėka galime tinkamai pasiruošti, būti užtikrinti, kad turėsime pakankamai medikų ir gydymo priemonių“, – paaiškino infekcinių ligų specialistas daktaras Stephenas Parodi.

Jis pridūrė, kad COVID-19 atveju ši situacija dar toli gražu nėra pasiekta – sveikatos priežiūros sistemai tenka tvarkytis su sunkių pacientų apgultimi ir perdegimo grėsme.

S.Parodi teigimu, koronavirusas endemine infekcija tapti galėtų 2022 m. Tačiau tik tose pasaulio dalyse, kur bus įgytas didesnis imunitetas. Kitose vietovėse pandemija gali tęstis ilgiau.

Tačiau specialistai perspėja, kad koronavirusas dar gali nustebinti. Net gripas kartais pridaro nenumatytų problemų, nors su juo gyvename jau ilgus metus, o koronaviruso patogenas dar palyginti naujas.

Parengta pagal CNN

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.