Pranoko net liūdniausias prognozes: skelbia, kad omikron atmaina jau dominuoja Lietuvoje Jauniausias užsikrėtęs – 2 metų vaikas

Omikron labai greitai išplito Lietuvoje ir jau tapo dominuojančia, socialiniame tinkle „Facebook“ skelbia Statistikos departamento duomenų analitikai.

koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-01-05 16:20, atnaujinta 2022-01-05 17:14

Lrytas.lt primena, kad dar praėjusią savaitę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė prognozavo, jog naujoji koronaviruso atmaina omikron Lietuvoje dominuojančia taps sausio viduryje.

„Sausio viduryje – tikrai. Tiksliai taip negaliu pasakyti, kad sausio 15 dieną bus dominuojanti, bet sausį bus visą Lietuvą padengusi tikrai“, – BNS pirmadienį sakė D. Razmuvienė, paklausta, kada naujoji koronaviruso atmaina taps dominuojančia Lietuvoje.

Tačiau trečiadienio popietę išplatintame įraše teigiama, jog šiuo metu beveik visuose teigiamą PGR tyrimo atsakymą turinčiuose mėginiuose, kurie yra tikrinami papildomu specialiuoju kiekybiniu PGR (qPCR metodu), leidžiančiu preliminariai nustatyti viruso atmainą, yra įtariamas omikron variantas.

„Pagal šį metodą, Kalėdų laikotarpiu paplitimas greičiausiai buvo mažiau nei 10 proc., o šiuo metu paplitimas tikėtina viršija 90 proc. Nors šis metodas nėra skirtas galutinai patvirtinti viruso atmainai, tačiau mūsų skaičiavimais jo rezultatai šiuo metu turi gerai sutapti su patikimais sekoskaitos rezultatais, kurie dėl sudėtingo proceso atsilieka apie porą savaičių nuo ėminio paėmimo datos“, – teigia Statistikos departamento atstovai.

Nurodoma, kad preliminariuoju atmainos nustatymo metodu šiuo metu yra ištiriama apie trečdalis visų teigiamų mėginių, tad ši statistika yra reprezentatyvi Lietuvos dinamikai.

Nustatyti 128 omikron atvejai

Savo ruožtu NVSC trečiadienio pavakarę pranešė, kad pagal naujausius laboratorijų pateiktus duomenis, Lietuvoje šiuo metu iš viso patvirtinti 128 omikron atvejai, o epidemiologinių tyrimų duomenys rodo, kad įvežtinių atvejų dalis išlieka mažesnė (27 proc.) lyginant su atvejais, kurie nesiejami su kelionėmis į užsienį.

Didžioji dalis visų patvirtintų omikron atvejų yra nustatyti Vilniaus apskrityje, kiti pavieniai atvejai pasiskirstę beveik po visas apskritis. Sergančiųjų amžiaus vidurkis yra 31 metai, jauniausiam asmeniui 2 m., vyriausiam – 77 m. Beveik visi susirgusieji (90 proc.) nurodė, kad jautė COVID-19 būdingus simptomus, tačiau nė vienas šiuo metu nėra gydomas ligoninėje. Tarp susirgusiųjų – ir paskiepyti, ir neskiepyti asmenys.

Visi asmenys, kurie turėjo sąlytį su šiais susirgusiais asmenimis, izoliuojasi pagal sugriežtintas taisykles, t. y. jiems negali būti trumpinamas izoliacijos terminas. Be to, po kontakto su sergančiuoju, kuriam įtariama arba patvirtinta omikron atmaina, izoliuotis turi ir pasiskiepiję ar persirgę asmenys.

Kaip suprasti laboratorinius metodus?

Statistikos departamento specialistai taip pat paaiškino, kaip nepasimesti tarp trijų laboratorinių metodų – diagnostinio PGR, kiekybinio PGR ir sekoskaitos tyrimo.

Teigiamas diagnostinio PGR tyrimo, galinčio aptikti virusą mėginyje, rezultatas parodo, kad asmuo yra užsikrėtęs SARS-CoV-2 virusu.

Jeigu atliekant specialųjį kiekybinį PGR tyrimą, galintį aptikti dominančias viruso mutacijas, nustatoma S baltymo delecija, vadinasi įtariama omikron atmaina, nes šios delecijos neturi Ddelta atmaina, o ji iki šios sudarė beveik 100 proc. atvejų.

Jei šios delecijos nenustatoma, atvejui įtariama delta atmaina.

Tuo metu sudėtingas ir lėtas, bet patikimas sekoskaitos tyrimas padeda užtikrintai nustatyti viruso atmaina.

Apie pirmąjį omikron atmainos atvejį Lietuvoje paskelbta tik gruodžio viduryje. 

Pastarosiomis dienomis Lietuvoje ženkliai padaugėjo naujų COVID-19 ligos atvejų. D.Razmuvienė antradienį aiškino, kad tai omikron atmainos paplitimo šalyje pasekmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.