Lietuvoje – dar 3953 nauji koronaviruso atvejai, išaugo mirusių nepasiskiepijusių skaičius

Padaugėjus norinčių pasitikrinti gerokai išaugo ir užsikrėtimų koronavirusu skaičius. Valdžios koridoriuose atsargiai užsimenant, kad karantino tikimybė išlieka, statistika kelia vis didesnį nerimą. Šią savaitę Lietuva pasiekė ir antirekordą – trečiadienį užfiksuota net 4635 atvejų. Nuo šios datos naujų atvejų skaičius ir toliau sukasi ties 4 tūkstančių riba.

Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 15, 2022, 9:19 AM, atnaujinta Jan 15, 2022, 11:39 AM

Praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 3953 nauji užsikrėtimai koronavirusu. Iš viso Lietuvoje iki šiol COVID-19 nustatytas 564 039 žmonėms. Šiuo metu serga – 29 940.

Statistikos departamento duomenimis, per penktadienį mirė 18 asmenų. Iš jų – 16 nepaskisiepiję. Iš viso koronavirusas jau nusinešė 7643 gyvybes.

Praėjusią parą 1372 žmonės buvo paskiepyti pirmąja vakcinos nuo COVID-19 doze, iš viso buvo paskiepyta 14,6 tūkst. žmonių.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1046 COVID-19 sergantys pacientai – kiek mažiau nei prieš parą, 89 iš jų – reanimacijoje.

Šalyje praėjusią parą atlikta apie 17,5 tūkst. molekulinių (PGR) ir 4,5 tūkst. antigeno tyrimų dėl įtariamo koronaviruso.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų toliau auga ir siekia 1512,6 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis kiek augo ir siekia 18,9 procento.

Ligoninės ir mirtys

Praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 142 žmonės.

52 pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, deguonis papildomai tiekiamas 889 žmonėms.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys anksčiau yra sakęs, kad griežtos pandemijos valdymo priemonės būtų pradedamos taikyti tuo atveju, jeigu šalies gydymo įstaigose būtų užimta 240 reanimacijos lovų.

Nuo COVID-19 praėjusią parą mirė šeši žmonės, kuriems buvo nuo 80 iki 89 metų, taip pat po keturis 60-69 ir 90-99 metų žmones. Trims mirusiesiems buvo nuo 70 iki 79 metų, dar vienam – tarp 50 ir 59 metų.

Pilnai paskiepyti buvo du iš jų – 70-79 ir 90-99 metų žmonės.

Iš 7643 žmonių, iki šiol mirusių nuo COVID-19, pilnai paskiepyti buvo 694. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama 14,4 tūkst. mirčių.

Vakcinacija

Iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta apie 1,93 mln. žmonių. Pilnai vakcinuota – 1,04 mln. gyventojų, dar 809 tūkst. pilnai paskiepytųjų yra gavę ir sustiprinančiąją vakcinos dozę.

Tarp pilnai paskiepytųjų Statistikos departamentas neįtraukia sustiprinančiąją dozę gavusių žmonių, jie skaičiuojami atskirai.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepo dozę yra gavę 69,2 proc. gyventojų.

Neskaičiuojant gruodį pradėtos skiepyti jauniausios vaikų grupės, kur paskiepyta 4,2 proc. vaikų, mažiausiai pasiskiepijusiųjų yra tarp 12–15 metų vaikų – 37,7 procento.

Vyriausių šalies gyventojų, kuriems per 80 metų, paskiepyta 72,2 procento.

Iš viso Lietuvoje iki šiol gauta apie 6,39 mln. vakcinų dozių, skiepyti sunaudota 4,32 mln. iš jų. 

Šiuo metu koronavirusu tebeserga 29,9 tūkst. žmonių – mažiau, lyginant su ankstesne para.

Pakeitė saviizoliacijos taisykles

Iš užsienio atvykstantiems nepasiskiepijusiems ir nepersirgusiems keliautojams trumpinama izoliacija – ji truks nebe dešimt, o septynias dienas, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Kaip ir anksčiau, prieš kelionę jiems reikės atlikti tyrimą dėl COVID-19 ligos.

Ši tvarka įsigalios nuo pirmadienio kartu su paveiktų paveiktų šalių sąrašu, kuris per savaitę nepakito.

Taip pat nuo pirmadienio rekomenduojamas PGR tyrimas atvykstantiems iš raudonos, geltonos arba pilkos zonos šalių nebus atliekamas mobiliuose punktuose ir jam nebus registruojama Karštąja linija 1808.

Iš šios zonos atvykstantiems keliautojams bus rekomenduojama ne vėliau kaip trečią dieną po atvykimo savo lėšomis atlikti PGR tyrimą arba greitąjį antigeno testą. Gyventojai turėtų patys pasirinkti tyrimus atliekančią gydymo įstaigą arba laboratoriją ir joje registruotis.

Asmenimis, turėjusiais sąlytį, kuriems taikoma su kelionėmis susiję reikalavimai, nuo šios bus laikomi asmenys, grįžę ar atvykę iš šalių, įtrauktų į COVID-19 ligos paveiktų šalių sąrašą, arba keliavę per paveiktas šalis dešimt dienų iki atvykimo į Lietuvą, išskyrus keliavimą oro transportu, kai neišeinama iš oro uosto tranzito zonos.

Iki šiol minėtas terminas buvo 14 dienų.

Atlieka tyrimą dėl suklastotų įrašų apie COVID-19 skiepą

Už suklastotą įrašą apie skiepą nuo COVID-19 Vilkaviškyje galbūt buvo imamas 300 eurų užmokestis, penktadienį pranešė ikiteisminį tyrimą pradėjusi prokuratūra.

Įtarimai dėl dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo fiktyviai skiepijant nuo koronavirusinės infekcijos pareikšti penkiems asmenims.

Pasak prokuratūros, dvi įtariamosios – vienos Vilkaviškio sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojos. Jos įtariamos veikusios bendrininkų grupėje bei siekiant pasipelnyti.

Kitos trys moterys, veikusios kaip tarpininkės, yra ne medicinos darbuotojos.

Įtarimų jos sulaukė po atliktų kratų ir kitų procesinių veiksmų.

Ketvirtadienį įvairiose vietose atlikus aštuonias kratas rasta „juodoji“ buhalterija, lapeliai su juose užrašytais asmenų anketiniais duomenimis bei apie 15 tūkst. eurų, teigiama pranešime. Tolesnio ikiteisminio tyrimo metu bus nustatinėjama šių piniginių lėšų kilmė.

Šį ikiteisminį tyrimą atlieka Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus tyrėjai, tyrimui vadovauja ir jį organizuoja

Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Pareigūnų turimais duomenims, trys moterys iš žmonių, kurie nenorėjo būti paskiepyti, tačiau siekė gauti fiktyvius įrašus e.sveikatos sistemoje bei galimybių pasus, galbūt surinkdavo būtinus asmens duomenis bei pinigus – po 300 eurų nuo asmens.

Vėliau šiuos duomenis bei dalį kaip kyšį gautos sumos šios tarpininkės, kaip įtariama, perduodavo vienai sveikatos priežiūros įstaigos gydytojai.

Ji užtikrindavo, kad kita šios įstaigos darbuotoja duomenis neteisėtai suvestų į e.sveikatos duomenų bazę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.