Koronavirusui plintant Kinijoje, į karantiną uždaryta beveik 30 mln. žmonių

Antradienį beveik 30 milijonų žmonių visoje Kinijoje buvo uždaryti į karantiną, dėl daugėjančių užsikrėtimo atvejų nuo pandemijos pradžios nematytu mastu į miestų gatves grįžo masiniai testai ir specialiais kostiumais vilkintys sveikatos apsaugos pareigūnai.

Koronavirusas Kinijoje.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 15, 2022, 9:47 AM

Kinija antradienį pranešė apie 5 280 naujų COVID-19 atvejų, daugiau nei dvigubai daugiau nei praėjusią dieną, nes labai užkrečiama omikron atmaina išplito visoje šalyje, kuri tvirtai laikosi „nulinio COVID“ strategijos. Panašu, kad toks požiūris, pagrįstas griežtais lokalizuotais karantinais ir dvejiems metams beveik atkirtęs Kiniją nuo išorinio pasaulio, taikomas ir omikron atmainai plintant bendruomenėse.

Mažiausiai 13 miestų visoje šalyje antradienį buvo visiškai uždaryti, o daugelyje kitų miestų paskelbtas dalinis karantinas. Nacionalinės sveikatos komisijos duomenimis, labiausiai nukentėjo šiaurės rytinė Džilino provincija, kurioje antradienį užfiksuota daugiau nei 3 tūkst. naujų atvejų. Kelių ten esančių miestų, įskaitant provincijos sostinę Čangčuną, kurioje gyvena 9 mln. žmonių, gyventojams taikomas įsakymas likti namuose.

Šendženas – pietinis technologijų centras, kuriame gyvena 17,5 milijono žmonių, jau tris dienas uždarytas, nedirba daugelis gamyklų, prekybos centrų lentynos ištuštėjusios. Didžiausiame Kinijos mieste Šanchajuje karantinas galioja tinklelio principu, o tai mažai kuo skiriasi nuo viso miesto uždarymo.

Antradienis buvo šeštoji diena iš eilės, kai antroje pagal dydį pasaulio ekonomikoje užregistruota daugiau nei tūkstantis naujų atvejų. Ekspertai prognozuoja, kad, virusui plintant, ekonomikos augimas sulėtės. „Naujausias COVID protrūkis ir atnaujinti ribojimai, ypač Šendženo uždarymas, apsunkins vartojimą ir artimiausiu metu sukels tiekimo sutrikimus“, – pranešime sakė Tommy Wu iš „Oxford Economics“. Jis pridūrė, kad Kinijai bus „iššūkis“ pasiekti oficialų bendrojo vidaus produkto augimo tikslą – buvo tikimasi, kad šiemet BVP augs 5,5 procento.

Dešimtys vidaus skrydžių Pekino ir Šanchajaus oro uostuose antradienio rytą buvo atšaukti, rodo skrydžių sekimo duomenys. Pasak atstovo spaudai, protrūkis „Volkswagen“ grupės gamyklose Džilino provincijos Čangčuno mieste taip pat paskatino tris gamyklas pirmadienį užsidaryti mažiausiai trims dienoms. Įvairūs kiti miestai, įskaitant Šanchajų, uždarė tam tikrus rajonus ir pastatus, nes valdžia stengiasi sumažinti kasdienio gyvenimo trikdžius.

Aukščiausias Kinijos medicinos ekspertas Zhang Wenhongas iškėlė perspektyvą susidūrus su omikron atmaina švelninti „nulinio COVID“ strategiją. Tačiau jis perspėjo, kad trumpuoju laikotarpiu neįmanoma sušvelninti masinio testavimo ir karantinų. Sveikatos apsaugos pareigūnai taip pat teigia, kad ribojimai gali būti griežtinami.

Džilino gubernatorius pirmadienio vakarą per nepaprastąjį posėdį pažadėjo dėti visas pastangas, kad „per savaitę bendruomenė pasiektų nulinį COVID“, pranešė valstybinė žiniasklaida. Džilino, esančio prie sienos su Šiaurės Korėja, gyventojams pirmadienį buvo uždrausta keliauti provincijoje ir iš jos išvykti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.