Kortelė, kuri gelbėja gyvybes

Donoro kortelė – tai žmogaus nesavanaudiškumo ir gerumo simbolinė išraiška. Pagal Lietuvos įstatymus Donoro kortelė yra teisinis dokumentas, kurį įsigijęs žmogus išreiškia sutikimą tapti organų donoru bei po savo mirties tinkamus organus ar audinius padovanoti gydymo laukiančiam asmeniui, taip suteikiant jam galimybę atgauti gyvenimo kokybę.

Organų donoro kortelė<br>Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr.
Organų donoro kortelė<br>Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr.
Organo transplantacijos akimirka.<br>Kauno klinikų nuotr.
Organo transplantacijos akimirka.<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 10:50 AM

Kodėl donorystė svarbi?

Transplantacija yra vienas didžiausių mūsų laikų medicinos laimėjimų. Žmogaus organui susirgus ir pilnai neatliekant savo funkcijos, dažnu atveju vienintele viltimi pasveikti tampa organo transplantacija.

Ligoninėje yra atliekamas išsamus recipiento įvertinimas ir, jei asmuo yra tinkamas transplantacijai – jis įtraukiamas į nacionalinį transplantacijos laukiančiųjų sąrašą, o tuomet prasideda laukimas.

Atsiradus donoriniam organui, iš karto yra pradedama ieškoti tinkamo recipiento. Pagrindiniai kriterijai: kraujo grupė, kūno sudėjimas, atstumas iki donoro bei laukimo trukmė.

Žinoma, pasakyti kiek tiksliai žmogui reikės laukti transplantacijos – neįmanoma. Kai kurie žmonės laukia kelias dienas ar mėnesius, kiti – kelerius metus, o dar kiti tinkamo organo taip ir nesulaukia.

Organų donorystė gelbsti ne vieną

Vienas organų donoras potencialiai gali suteikti viltį pasveikti arba pagerinti sveikatą net septyniems žmonėms. Remiantis naujausiais Nacionalinio transplantacijos biuro (NTB) duomenimis, šiuo metu organų ir audinių transplantacijos laukia 311 žmonių: 65 laukia inksto, 1 – kasos ir inksto komplekso, 38 – širdies, 6 – plaučių, 5 – širdies ir plaučių komplekso, 43 – kepenų, 153 – ragenų transplantacijos, iš jų – 5 vaikai.

Kai kuriems žmonėms organo transplantacija reiškia galimybę išsilaisvinti iš gydymo procedūrų, o kitiems – tai vienintelė viltis toliau gyventi. Tuo tarpu ragenų transplantacija suteikia galimybę vėl matyti pasaulį.

Donorystė suteikia viltį pasveikti, džiaugtis gyvenimu, keliauti bei praleisti daugiau laiko su artimais ir brangiais žmonėmis. Be to, statistika rodo, kad artimiesiems yra lengviau susitaikyti su artimojo mirtimi žinant, kad kažkam tai suteikė galimybę gyventi.

Užsiregistruoti tapti donoru – tai paprastas būdas padaryti gerą darbą ir padėti žmonėms, kuriems tos pagalbos labai reikia.

Kortelė – itin svarbaus pasirinkimo simbolis

Nors Donoro kortelė yra kilnaus pasirinkimo simbolis – pats žmogaus sprendimas po mirties padovanoti savo organus donorystei yra be galo svarbus, nes, pagal organų donorystę Lietuvoje reglamentuojančius įstatymus, įsigijus Donoro kortelę žmogaus pasirinkimas yra neginčijamas. Tačiau kadangi organų donorystė yra labai jautri sritis, tam, kad ji niekam nesukeltų neigiamų emocijų – medikai prašo ir artimųjų pritarimo. Žinoma, žinant, kad artimasis turėjo Donoro kortelę – pasirinkimas yra daug lengvesnis.

Kadangi galutinį sprendimą vis dėlto turės priimti būtent artimieji – apie savo pasirinkimą yra labai svarbu su jais pasikalbėti, išreikšti savo valią, papasakoti apie savo apsisprendimą tapti organų donoru.

Pagal NTB statistinius duomenis, 2021 m. 26,6 proc. žmonių nesutiko padovanoti artimojo organų donorystei. Tad jei jūs turite ar planuojate įsigyti Donoro kortelę, skirkite laiko savo artimiesiems ir papasakokite jiems apie savo pasirinkimą.

Kalbėdami apie savo norą tapti donoru ne tik padidinsite tikimybę suteikti pagalbą sergančiajam, bet tuo pačiu ir padėsite skleisti informaciją apie organų donorystės svarbą.

Kaip galima įsigyti donoro kortelę?

– Donoro kortelę galima įsigyti internetu, prisijungus per elektroninius valdžios vartus ir patvirtinus savo tapatybę. Prisijungę prie elektroninių valdžios vartų spustelkite „Pradžia“ ir į paieškos lauką įveskite „donorystė“. Tai padarę pamatysite nuorodą: „Sutikimo/nesutikimo tapti organų/audinių donoru po mirties teikimas/atsisakymas“. Užpildykite sutikimą ir nurodykite, ar norite paaukoti visus organus ar audinius, ar tik tam tikrus.

– Taip pat pasirašyti galima per NTB pagrindinį internetinį puslapį https://ntb.lt , kur taip pat reikės identifikacijos.

– Sutikimą galima pasirašyti kreipiantis į bet kurią asmens sveikatos priežiūros įstaigą ar NTB.

– Kortelę taip pat galima įsigyti donorystę viešinančiose akcijose, kuriose dalyvauja arba kurias organizuoja NTB.

– Taip pat sutikimus dėl Donoro kortelės pasirašyti galima ir vastinėse: „Camelia“, „Eurovaistinė“, „Gintarinė vaistinė“.

Daugelyje Europos šalių Donoro kortelės įsigyti nereikia

Šiuo metu Lietuvoje veikia informuoto sutikimo donorystės modelis, t. y. kuomet norintieji po mirties paaukoti savo organus sergantiems žmonėms, užpildo prašymą ir gauna donoro kortelę, o žmogaus mirties atveju prašoma ir artimųjų sutikimo. Tokio tipo organų donorystės modelis yra taikomas 8-iose Europos valstybėse, tarp jų ir Lietuvoje. Didžiojoje dalyje Europos valstybių taikomas numanomo sutikimo organų donorystės modelis. Tokio modelio atveju, žmogus laikomas pritariančiu organų donorystei, jeigu nėra raštu pareiškęs kitaip.

Nepaisant to, kad pagal numanomojo sutikimo donorystės modelį kiekvienas žmogus yra potencialus donoras, jeigu neišreiškė tam prieštaravimo, galutinį sprendimą priima mirusiojo artimieji.

Daugiau informacijos apie donorystę, Donoro kortelę ir transplantaciją rasite NTB internetiniame puslapyje https://ntb.lrv.lt/ .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?