Koronaviruso niekaip nepažabojantis miestas griebėsi radikalios priemonės: netikėtai iškilo žalios tvoros

Su Šanchajaus niekaip neapleidžiančiu COVID-19 protrūkiu kovojanti miesto valdžia ėmėsi naujų, dar griežtesnių priemonių. Jau kelias savaites beveik visiškai uždaryto Kinijos didmiesčio gatvėse išdygo tvoros, kurių tikslas – dar labiau apriboti gyventojų judėjimą.

Šanchajuje prie namų išdygo žalios tvoros.<br>„Twitter“ soc. tinklo nuotr. koliažas
Šanchajuje prie namų išdygo žalios tvoros.<br>„Twitter“ soc. tinklo nuotr. koliažas
Šanchajuje prie namų išdygo žalios tvoros.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Šanchajuje prie namų išdygo žalios tvoros.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Masinis COVID-19 testavimas Pekine.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Masinis COVID-19 testavimas Pekine.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>Scanpix/AP nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>Scanpix/AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 25, 2022, 10:08 PM

Žalios spalvos užtvaros be jokio įspėjimo atsirado prie pastatų, kurių gyventojams dėl COVID-19 ligos draudžiama išeiti iš namų.

Jau keletą savaičių 25 milijonai Šanchajaus gyventojų gyvena griežto karantino sąlygomis, o vietos valdžiai niekaip nepavyksta suvaldyti iki šiol didžiausio COVID-19 protrūkio, kuris kilo išplitus omikron atmainai.

Kinija, vykdydama „nulinio COVID“ strategiją, įvedė karantinus, masinius testavimus ir kelionių apribojimus, kad užkirstų kelią infekcijai.

Tvoros iškilo be paaiškinimo

Pastarosiomis dienomis šalies socialinėje žiniasklaidoje išplito vaizdai, kuriuose darbuotojai su baltais kostiumais užsandarina įėjimus į miesto gyvenamuosius kvartalus ir uždaro gatves žaliomis tvoromis.

Daugelis tvorų, kurios yra maždaug dviejų metrų aukščio, buvo įrengtos aplink pastatus, priskirtus „uždarytoms zonoms“, kur bent vienam asmeniui nustatyta COVID-19 liga.

Visiems „uždarytos zonos“ gyventojams draudžiama kelti koją už savo namų, nepaisant to, ar jiems nustatytas užsikrėtimas koronavirusu, ar ne.

Gyventojams iš pradžių nebuvo paaiškinta, koodėl statomos žaliosios tvoros.

Balandžio 23 d. vienos vietos valdžios institucijos interniniame puslapyje išplatintas pranešimas, kuriame teigiama, kad kai kuriose miesto zonose įvedamas „griežtas karantinas“.

BBC praneša negalėjusi patikrinti internete išplitusių nuotraukų, kuriose matomos žalios tvoros autentiškumo, bet susisiekė su Šanchajuje gyvenančiu užsieniečiu, kuris patvirtino, kad išėjimą iš jo paties gyvenamo namų komplekso užtvėrė žalios tvoros.

Gyventojas, kuris prašė neskelbti savo tapatybės, sakė, kad pagrindiniai jo namų komplekso vartai buvo surakinti grandinėmis prieš tris savaites, kai, jo manymu, vieno iš jo kaimynų koronaviruso testo rezultatas buvo teigiamas.

Tačiau ketvirtadienį be jokio įspėjimo atsirado nauja užtvara.

„Niekas negali išeiti“, – sakė jis. „Jaučiuosi bejėgis. Nežinai, kada baigsis karantinas“, – BBC sakė Šanchajaus gyventojas.

„Teritorija aptverta, o jei kiltų gaisras? Nemanau, kad kas nors turintis bent kiek sveiko proto gali užplombuoti žmonių namus“, – sakė jis.

Skundai dėl maisto trūkumo

Kol vieni Šanchajaus pareigūnai rūpinosi tvorų įrengimu, kiti bandė sustabdyti internete populiaraus vaizdo įrašo plitimą, kuriame pabrėžiamas miesto uždarymo poveikis jo gyventojams.

Šešių minučių trukmės vaizdo medžiagos montaže yra oficialiai nepatvirtintų garso įrašų, kuriuose vietos gyventojai kritikuoja maisto atsargų trūkumą, skundžiasi savo sveikatos būkle.

„Nieko nevalgėme jau kelias dienas“, – sako maldaujantis balsas iš įrašo.

Vieša Vyriausybės politikos kritika Kinijoje – retas reiškinys. Tačiau per pastarąsias kelias savaites socialiniuose tinkluose pasirodė ne vienas Šacnchajaus gyventojų skundas valdžios veiksmais.

Kai kurie griežto karantino sąlygomis gyvenantys kinai skundžiasi, kad jiems sunku gauti maisto atsargų ir jie buvo priversti laukti, kol Vyriausybė aprūpins būtiniauniais produktais: mėsa, daržovėmis ir kiaušiniais.

Kitos neseniai mieste pradėtos taikyti priemonės – elektroninės signalizacijos įtaisymas ant durų, kad koronavirusu užsikrėtę asmenys neišeitų, ir priverstinė gyventojų evakuacija, kad būtų galima dezinfekuoti namus.

Šanchajaus pareigūnai taip pat nurodė visus užsikrėtusius pacientus ir jų artimus kontaktus perkelti į Vyriausybės valdomą centralizuotą karantinacijos vietą.

Sekmadienį miestas pranešė apie 39 mirtis nuo koronaviruso – Šanchajaus rekordą, be to, daugiau nei 21 tūkst. naujų infekcijos atvejų.

Priešingai nei daugelis kitų valstbių, Kinija laikosi „nulinio COVID“ strategijos, siekdama, jog koronavirusas šalyje visiškai necirkuliuotų.

Nors pandemijos pradžioje pareigūnams pavyko išlaikyti santykinai žemą užsikrėtimų lygį, išplitus itin užkrečiamai omikron atmainai buvo imtasi itin griežto karantino priemonių.

Pekine – stiprus susirūpinimas

Augant atvejų skaičiui Kinijos sostinėje, visi miesto gyventojai bus ištestuoti dėl COVID-19 ligos.

Nepaisant vyriausybės patikinimo, kad maisto pakanka, prie prekybos centrų ir parduotuvių nusidriekė ilgos eilės.

Pekino sveikatos apsaugos pareigūnai nurodė, kad per pastarąją parą iki pirmadienio 16 val. buvo nustatyti dar 29 užsikrėtimo atvejai.

Vietos gyventojai ruošiasi galimam karantinui, nes baiminamasi, kad juos gali ištikti Šanchajaus likimas.

Remiantis miesto ligų prevencijos komandos pranešimu, visiems 3,5 milijono gyventojų Čaojange, daugiausiai gyventojų turinčiame Pekino rajone, bus atliekami trys masinio tyrimo etapai.

Šios naujienos paskatino gyventojus suskubti apsirūpinti būtiniausiomis atsargomis, o vietos žiniasklaidoje pasirodė vaizdai, kuriuose matyti, kad prekybos centrų lentynos ištuštėjusios, o prie kasų driekiasi eilės.

Didieji Pekino prekybos centrai taip pat pratęsė savo darbo valandas, kad patenkintų išaugusį paklausą.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.