Medikus ant kojų sukėlė nauja paslaptinga liga: pažeidžia gyvybiškai svarbų organą, apie susirgimą išduoda akys

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) reiškia susirūpinimą dėl „nežinomos kilmės“ susirgimų hepatitu, kurie pastarosiomis savaitėmis buvo diagnozuoti beveik 200 vaikų, daugiausia Jungtinėje Karalystėje. Hepatitu susirgusiems vaikams pasireiškė pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai. Labiausiai specifinis kepenų ligos požymys – pageltę akių baltymai.

Ekspertai sako, kad vaikų susirgimai hepatitu tebekelia daug neaiškumų.<br>lrytas.lt koliažas
Ekspertai sako, kad vaikų susirgimai hepatitu tebekelia daug neaiškumų.<br>lrytas.lt koliažas
Tarp vaikų fiksuojami sunkūs hepatito atvejai.<br>123rf nuotr.
Tarp vaikų fiksuojami sunkūs hepatito atvejai.<br>123rf nuotr.
Tarp vaikų fiksuojami sunkūs hepatito atvejai.<br>123rf nuotr.
Tarp vaikų fiksuojami sunkūs hepatito atvejai.<br>123rf nuotr.
Profesorius Vytautas Usonis<br>R.Neverbicko nuotr.
Profesorius Vytautas Usonis<br>R.Neverbicko nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 6:55 PM, atnaujinta May 10, 2022, 11:17 AM

Lrytas.lt kalbinti ekspertai sako, kad liga tebekelia nemažai neaiškumų, o medikų bendruomenės susirūpinimą sukėlė ne tik „mįslingos“ hepatito priežastys, bet ir tai, kad vaikai serga itin sunkiai, daliai jų net prireikia kepenų transplantacijos.

Tuo metu Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) nurodo, kad neaiškios kilmės hepatito atvejų Lietuvoje nefiksuota, o šalies sveikatos priežiūros įstaigos informuotos apie galimą ligos pavojų.

Ekspertai pabrėžia, hepatitas – gydytojams jau pažįstamas susirgimas, Lietuvos medikai yra pasirengę nustatyti ir gydyti jį.

Kodėl serga tik vaikai?

Viena iš versijų teigia, kad sunkų kepenų uždegimą (hepatitą) sukelia F41 atmainos adenovirusas.

Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Usonis paaiškino, kad kepenų uždegimą sukelti gali ne tik hepatito virusai, bet ir kitos infekcijos, tarp jų – adenovirusinės.

„Adenovirusai kaip galima ligos sukėlėjų grupė yra žinoma. Bet nerimą kelia labai sunki ligos eiga. Jungtinė Karalystė, kur susirgimų turbūt daugiausia, praneša apie sunkias ligos formas, kai reikia net kepenų transplantacijos. Šitiems virusams tai nėra įprasta“, – lrytas.lt pasakojo V.Usonis.

Pranešama, kad galimai nauja liga paveikia tik vaikus, daugiausia jaunesnius nei 10 metų. Pabrėžiama, kad jokių ankstesnių su hepatitu sietinų sveikatos problemų jie neturėjo.

Paklaustas, kodėl susirgimas gali būti pavojingas tik vaikams, V.Usonis nurodė dvi priežastis: suaugusiųjų imunizaciją ir vaikų organizmo ypatumus.

„Klasikinis pavyzdys – hepatitas A. Juo taip pat dažniausiai sirgdavo vaikai. Priežastis ta, kad hepatito A virusas buvo labai paplitęs, vaikai užsikrėsdavo ir persirgdavo. Todėl paaugliai ir suaugę žmonės jau turėdavo imunitetą.

Kita galima priežastis galėtų būti vaiko organizmo, jo imuninės sistemos ypatumai“, – nurodė profesorius ir pridūrė, kad kol kas galima kalbėti tik apie bendrus dėsningumus, nes apie šiuo metu fiksuojamos ligos priežastis žinoma dar palyginti nedaug.

NVSC trečiadienio rytą lrytas.lt informavo, kad neaiškios kilmės hepatito atvejų Lietuvoje, tarp vaikų nuo 0 iki 17 metų, nebuvo registruota.

NVSC taip pat nurodė, kad, siekiant padidinti šalies sveikatos priežiūros įstaigų budrumą, jos buvo informuotos apie veiksmų seką, siekiant užtikrinti savalaikes priemones, jeigu šalyje būtų įtariamas toks atvejis. Tai padaryta remiantis tarptautinių organizacijų rekomendacijomis.

Liga jau pažįstama

V.Usonis nuramino, kad virusinio hepatito diagnostika medikams nėra jokia naujiena, tam pasiruošę ir Lietuvos gydytojai.

„Gal gydytojai kiek primiršo hepatitus. Praeityje mes taip pat turėjome labai daug susirgimų, Santaros klinikų Vaikų ligoninėje visas virusinių hepatitų skyrius su 40 lovų buvo.

Dabar to nėra, bet, nekalbant apie šitų susirgimų kilmę, hepatito diagnostika sudėtinga, yra taikomi tiek biocheminiai tyrimai, tiek klinikinė diagnostika. Lietuvos gydytojai tikrai tam pasiruošę, buvo rengiami ir studijų metais bei gydytojų tobulinimosi kursuose“, – sakė V.Usonis.

Jis pabrėžė, kad iki šiol nėra tvirtų įrodymų, kas sukelia sunkius vaikų susirgimus hepatitu.

Pasak profesoriaus, net ir tuo atveju, jei paaiškėtų, kad sunkios kepenų ligos atvejus sukelia adenovirusas, gydytojai klinicistai praktinės naudos iš to beveik neturėtų.

„Specifinio gydymo, kuris būtų nukreiptas prieš virusą, nėra. Su bakterijomis – kitaip. Svarbu sužinoti, kokia bakterija sukelia ligą, kad būtų galima tinkamai parinkti antibiotiką. Su virusais taip nėra, taikomas tik simptominis gydymas“, – paaiškino V.Usonis.

Tačiau ligos sukėlėjo nustatymas, pasak jo, itin svarbus būtų epidemiologine prasme.

„Tai, kad šita liga yra JAV, Junginėje Karalystėje, kitose šalyse, rodo, kad tam tikras susirūpinimas yra reikalingas. Tas dėmesys ir yra skiriamas. Europos ligų kontrolės centras, britų Nacionalinė sveikatos tarnyba, JAV Atlantos ligų kontrolės centras – šitos institucijos atidžiai seka situaciją, daro visus įmanomus tyrimus ir labai glaudžiai bendradarbiauja. Tai teikia vilčių, kad suvaldysime šitos ligos plitimą“, – vylėsi V.Usonis.

Rizikos faktoriai – neaiškūs

„Europos ligų kontrolės centras sukūrė naują protokolą neaiškios kilmės hepatito atvejų tarp vaikų registracijai. Tai reikalinga, kad būtų galima greičiau identifikutoti ir bandyti išsiaiškinti susirgimų priežastis“, – lrytas.lt sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas.

Žinoma, kad tik daliai adenovirusu užsikrėtusių vaikų išsivysto hepatitas. Profesorius paaiškino, kad vis dar ieškoma ne tik sunkių susirgimų hepatitu priežasčių, bet ir bandoma nustatyti bendrus rizikos veiksnius, kurie gali nulemti ligos išsivystymą.

„Kai visos šalys operatyviai raportuos apie atvejus, jei jų bus, atitikamai bus galima atsakyti į tuos klausimus“, – pridūrė S.Čaplinskas.

Hepatito ligos protrūkį Alabamoje ištyręs Jungtinių Valstijų ligų kontrolės ir prevencijos centrai penktadienį paskelbė, kad sirgusiems vaikams nustatytas vienas bendras patogenas – F41 atmainos adenovirusas.

Adenovirusai plinta oro lašeliniu būdu, per glaudų kontaktą, kosint ar čiaudint ir per užkrėstus paviršius.

„Labai svarbu yra higiena, rankų plovimas ir paviršių valymas. Tokiu būdu yra užtveriamas viruso plitimo kelias“, – sakė S.Čaplinskas.

Profesorius paaiškino, kad žmogų susargdinti gali 5 adenovirusų tipai (naujausias iš jų – COVID-19), nors žinoma kur kas daugiau šios infekcijos variantų.

„Dar nėra aišku, ar mes čia susidūrėme su adenovirusu kažkiek pakitusiu, ar visai kitu virusu, kur adenovirusas gali vaikams būti tik papildomas faktorius, kuris apsunkina ligą“, – pabrėžė profesorius.

Mirė jau 4 vaikai

Anot ekspertų, paprastai hepatitas vaikams praeina bei simptomų ar tik su nežymiais simptomais. Tuo tarpu daugeliui dabar susirgusių vaikų, PSO duomenimis, nustatytas labai padidėjęs kepenų fermento kiekis bei gelta.

Kol kas žinoma apie mažiausiai 4 vaikų mirties nuo šios neaiškios kilmės hepatito atvejus.

Dauguma susirgimų fiksuota Jungtinėje Karalystėje, bet ligos atvejai nustatyta ir JAV, Norvegijoje, Rumunijoje, iš viso bent 12 Vakarų valstybių.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai nurodo, kad A, B, C tipo hepatito virusai, COVID-19 infekcija, autoimuninis hepatitas ir Vilsono liga nėra niekaip susiję su fiksuotais sunkiais hepatito atvejais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.