Neįgalumas ir technologijos: ką jau turime, o ko vis dar trūksta?

Lietuvoje su negalia gyvenantys žmonės sudaro apie 8 % Lietuvos gyventojų skaičiaus. Palyginimui – toks skaičius yra apie pusė visų Vilniaus miesto gyventojų. Nenuostabu, jog visiems šiems su neįgalumu gyvenantiems žmonėms, kasdien pasitarnauja technologiniai įrenginiai bei sprendimai, kurie palengvina kasdienines veiklas.

G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Viltė Adomaitytė

2022-06-07 11:02

Apie neįgaliesiems skirtas technologines galimybes Lietuvoje bei užsienyje – socialinės iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ rubrikos „Patarimai“ laida. „Žmogaus negalia ir technologijos. Kur reikia tobulėti?“.

Išmanieji įrenginiai sukuria didesnį turinio ir vietų prieinamumą, leidžia orientuotis erdvėje, pažinti tam tikras meno formas. Su tuo sutinka ir „Skirtingos Spalvos“ rubrikos „Patarimai“ svečias, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos aplinkos prieinamumo specialistas Andžėjus Ravanas. Paprastas to pavyzdys – jo išmanusis telefonas. „Tai – pusė mano gyvenimo“, – teigia jis. Anot A. Ravano, telefone jis naudojasi sodros, el. bankininkystės, navigacijos ar kitomis paslaugomis, palengvinančiomis jo kasdienybę. Nors jis gyvena nematydamas, kišenėje esantis telefonas jam suteikia savarankiškumą ir nepriklausomybę nuo kitų žmonių.

Antroji laidos viešnia – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patarėja Lauryna Filatovaitė, kuri dalijosi jau Lietuvoje matomomis technologinėmis tendencijomis. Viena vertus, moderniosios technologijos suteikia galimybę gyventi ilgiau, tačiau kyla klausimas dėl prailgėjusio gyvenimo kokybės. L. Filatovaitė taip pat paneigė gajų stereotipą, jog verslams neapsimoka investuoti į neįgaliesiems pritaikytų erdvių įrengimą. Jos teigimu – tokie sprendimai suteikia privalumų ne tik verslui bei neįgaliesiems, bet ir visiems kitiems gyventojams.

Pokalbį moderavęs „Skirtingos Spalvos“ įkūrėjas Dalius Stankevičius svečių teiravosi ir apie galimą kritiką. Andžėjus Ravanas pasidžiaugė, jog Lietuvos situacija yra pakankamai pažangi: lyginant su kitomis Vakarų šalimis, Lietuva neatsilieka.

Vis tik, viešojo transporto sistemų standartizavimą jis įvardija kaip vieną iš būtinybių bei pateikė kitų konkrečių tobulėjimo pavyzdžių. A. Ravanas taip pat palygino skaitmeninę ir fizinę Lietuvos erdves, išskirdamas technologinio sektoriaus pažangumą. „Visgi turėčiau pripažinti, kad Lietuvoje skaitmeninė erdvė yra labiau pažengusi nei fizinės aplinkos prieinamumas“, – teigia specialistas.

Socialinė iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ primena, kad daugiau informacijos apie artėjančius socialinius renginius, laidas ir labdaringas kampanijas galite sužinoti skirtingosspalvos.lt. Prisidėti prie šios iniciatyvos veiklos taip pat galite įsigydami rankų darbo marškinėlius, kurie simbolizuoja palaikymą sergančiųjų bendruomenėms bei atspindi iniciatyvos herojų istorijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?