Kodėl vasarą sumažėja kraujo donorų? NKC vadovas atskleidė, kokių priemonių imasi jiems prikviesti

Kiekvienais metais, atšylus orams, kraujo donorų sumažėja, o ši vasara – ne išimtis, teigia Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktorius Daumantas Gutauskas.

D.Gutauskas sako, kad vasarą kraujo donorai būna mažiau aktyvūs.<br>lrytas.lt koliažas
D.Gutauskas sako, kad vasarą kraujo donorai būna mažiau aktyvūs.<br>lrytas.lt koliažas
Kraujo donorystė<br>M.Patašiaus nuotr.
Kraujo donorystė<br>M.Patašiaus nuotr.
Kraujo donorystė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kraujo donorystė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kraujo donorystė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kraujo donorystė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kraujo donorystė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kraujo donorystė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kraujo donorystė<br>D.Umbraso nuotr.
Kraujo donorystė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 14, 2022, 1:06 PM

„Būna dienų, kai tam tikros grupės kraujo pritrūkstame. Tuomet pagal sąrašą skambiname savo donorams ir kviečiame juos atvykti. Natūralu, kad vasarą žmonės daugiau atostogauja, išvažiuoja ir kraujo donorystė jiems mažiau rūpi. Tai visiškai suprantama. Analogiški dėsningumai matomi ir kitose šalyse“, – lrytas.lt D.Gutauskas.

Medicina pakaitalo kraujui nėra sukūrusi, o Lietuvos medikai sudėtingoms operacijoms ir pacientų gydymui kasmet sunaudoja tūkstančius litrų kraujo. Skaičiuojama, kad vienas kraujo donoras gali išgelbėti tris gyvybes.

Birželio 14-ąją minima Pasaulinė kraujo donorų diena. NKC direktorius papasakojo, ko šia proga sulauks itin aktyvūs kraujo donorai bei atskleidė apie Baltijos šalyse dar nematytą naujovę – specialiai kraujo donorystei skirtus autobusus.

Startuos donorystės turas per Lietuvą

D.Gutauskas pasakojo, kad jau šį penktadienį ruošiamas kraujo donorų pagerbimo renginys ir koncertas, kuriame specialūs atminimo ženkleliai bus įteikti donorams žymūnams ir nusipelniusiems donorams, kurie kaują neatlygintinai dovonojo atitinkamai bent 20 arba bent 30 kartų.

Tuo metu bent 40 kartų kraujo neatlygintinai dovanoję ir ne mažiau kaip 10 metų aktyviai dalyvavusiam nemokamos donorystės veikloje.

Tuo pačiu startuos ir šios vasaros NKC turas po Lietuvą. Penktadienį donorai bus laukiami nuo 10 val. ryto V.Kudirkos aikštėje, Vilniuje įsikursiančioje palapinėje. Planuojama, kad NKC palapinė iki rugpjūčio apkeliaus visus 5 didžiuosius Lietuvos miestus.

NKC vadovas sakė, kad kraujo donorystė šalyje palengva grįžta į priešpandeminį lygį.

„Per pandemiją stebėjome 10 proc. kritimą, o dabar donorystė jau atsigauna. Kvietėme žmonės nepamiršti mūsų ir turime jau 4 proc. donorystės augimą. Manau, kad kitais metais turėtume sugrįžti į priepandeminį lygį“, – vylėsi D.Gutauskas.

Nebeužduoda donorus diskriminuojančio klausimo

Nuo gegužės 1 d. įgyvendinti pokyčiai kraujo donorystės srityje. Donoro klausimyne nebeliko homoseksualius žmones diskriminuojančio klausimo apie jų seksualinę orientaciją. Įsigaliojus naujovėms, klausimyne teiraujamasi tik apie nesaugius lytinius santykius per pastarąjį pusmetį, nedarant skirties pagal seksualinę orientaciją.

„Klausimas buvo diskrimanicinis. Klausimą apie vyro lytinius su kitu vyru pakeitėme į pritaikomą visiems: „ar turėjote nesaugių lytinių santykių?“ Tai remiasi į 4 mėnesių periodą. Jeigu atsakymas teigiams, tuomet gydytojas užduoda papildomų klausimų“, – paaiškino D.Gutauskas.

Taip pat imtas taikyti trumpesnis – keturių mėnesių – terminas norintiems paaukoti kraujo po tatuiruotės atlikimo.

D.Gutauskas paaiškino, kad ankstesniems terminams ir klausimų formuluotėms trūko logikos.

„Viskas susiveda į recipiento saugumą bei ŽIV ir hepatitų inkubacinį periodą. Tuos 4 mėnesius net su geriausia aparatūra galime nepastebėti infekcinių ligų. Bet nėra prasmės donorystę atidėlioti ilgesniam laikui, nes po 4 mėnesių liga jau matytųsi“, – paaiškino NKC vadovas.

Tikimasi, kad šie pokyčiai paskatins daugiau gyventojų tapti kraujo donorais ir padės išgelbėti dar daugiau gyvybių.

Specialūs autobusai – nuo kitų metų

NKC taip pat planuoja įsigyti autobusus su specialia įranga, kuri bus naudojama kraujo donorystės procesui organizuoti atvykstant kuo arčiau žmonių.

„Tai bus mobilūs kraujo rinkimo taškai ir važinėjančios laboratorijos. Tokie autobusai keliaus per Lietuvą ir kvies žmones dovanoti kraujo.

Sąlygos bus ženkliai geresnės nei pripučiamose palapinėse. Įtakos nebeturės orai, nes vasarą autobusai bus kondicionuojami, žiemą – šildomi. Donorai turės poilsio vietas, o kolektyvui bus žymiai maloniau dirbti“, – privalumus vardijo D.Gutauskas.

NKC direktoriaus teigimu, autobusai bus perkami už sutaupytas lėšas, kurių atsirado išskaidrinus viešųjų pirkimų procedūras bei atviru ir konkurencingu būdu realizuojant kraujo plazmą. Per praėjusius metus NKC pavyko uždirbti daugiau nei 2 mln. Eurų grynojo pelno.

„Pavyko sukaupti lėšų ir dabar jas nukreipsime neatlygintinos donorystės skatinimui bei donorų aplinkos gerinimui“, – dėstė D.Gutaukas.

Šiuo metu konkursas autobusams įsigyti paskelbtas nėra, tebevykdoma rinkos apklausa, bet NKC vadovas tikisi, jog specialios transporo priemonės bus įsigytos dar šių metų pabaigoje.

NKC duomenimis, Lietuvoje kas mėnesį donorai padovanoja vidutiniškai 2,35 tūkst. litrų kraujo. 2021 m. Lietuvoje atlikta daugiau nei 64 tūkst. donacijų, kurių metų surinkta beveik 29 tūkst. litrų kraujo. Iš vieno donoro paaukoto kraujo galima suteikti pagalbą trims pacientams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.