Paaiškėjo daugiau duomenų apie naujas COVID-19 mutacijas: kas mokslininkams kelia blogą nuojautą?

Pastebima, kad Jungtinėje Karalystėje (JK), kaip ir dalyje kitų Vakarų Europos valstybių, daugėja naujų COVID-19 atvejų. Epidemiologai įspėja, kad tik laiko klausimas, kada nauja koronaviruso banga apims visą žemyną.

koronavirusas<br>G.Bitvinsko nuotr.
koronavirusas<br>G.Bitvinsko nuotr.
koronavirusas<br>123rf iliustr.
koronavirusas<br>123rf iliustr.
koronavirusas<br>M.Patašiaus nuotr.
koronavirusas<br>M.Patašiaus nuotr.
koronavirusas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
koronavirusas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas<br>M.Patašiaus nuotr.
koronavirusas<br>M.Patašiaus nuotr.
koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
koronavirusas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 21, 2022, 8:33 AM

Naujų omikron atmainos subvariantų BA.4 ir BA.5 išplitimas paaiškina britų salyne kylantį sergamumą. Deja, bet nerimą kelia duomenys, rodantys, jog naujieji omikron subvariantai geba bent iš dalies apeitį imunitetą, susidariusį po vakcinacijos arba persirgimo ankstesnėmis atmainomis. Todėl BA.4 ir BA.5 yra užkrečiamesnės nei kitos koronaviruso formos.

Be to, yra požymių, rodančių, kad naujieji subvariantai paveikia plaučius. Pirminis omikron variantas tuo nepasižymėjo ir būtent dėl šios priežasties kėlė mažesnį pavojų, kad liga išsivystys viršutinių kvėpavimo takų komplikacijomis.

Nepaisant to, pirminiai duomenys iš JK ligoninių nuteikia optimistiškai. Šalyje daugėja COVID-19 atvejų, bet hospitalizacijų ir mirčių augimas neženklus, o kai kur ir toliau stebimas jų mažėjimas. „Tai gali reikšti, kad užkrečiamesnių BA.4 ir BA.5 variantų sukeliama liga yra daug mažiau pavojinga“, – sako Pietų Floridos universiteto Pasaulinio infekcinių ligų tyrimų centro epidemiologas Edwinas Michaelas.

Tendencijos, žinoma, gali pasikeisti, tačiau mirčių skaičiaus mažėjimas yra džiuginantis ženklas. Panašu, kad užsikrėtimais ir vakcinomis sukurtas visuotinis imunitetas gali atsilaikyti prieš naujus iššūkius.

Mutavęs spyglio baltymas

JK jau kelis mėnesius buvo fiksuotas naujų COVID-19 atvejų mažėjimas. Omikron bangos pikas šioje šalyje buvo pasiektas kovo viduryje, kai buvo nustatytas paros atvejų rekordas – 89 tūkst. užsikrėtimų. Mirčių pikas buvo pasiektas dar po mėnesio, kai koronavirusas per parą pareikalavo 330 JK gyventojų gyvybių.

Birželio pradžioje jau atrodė, kad infekcija išsikvepia ir laukia nerūpestinga vasara, tačiau tuomet pasirodė BA.4 ir BA.5 subvariantai. Tai pirminės omikron atmainos „atžalos“. Abu subvariantai pasižymi 3 spyglio baltymo mutacijomis.

Ericas Bortzas, Aliaskos-Ankoridžo universiteto virusologas ir visuomenės sveikatos ekspertas, apibūdino BA.4 ir BA.5 kaip „imunologiškai kitoniškas sublinijas“. Kitaip tariant, su žmogaus organizme esančiais antikūnais jos sąveikauja stebėtinai naujais būdais.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras dar gegužės viduryje BA.4 ir BA.5 pavadino „susirūpinimą keliančiais variantais“. Po dviejų savaičių du nauji subvariantai pradėjo pastebimai plisti JK.

Nepadeda ir tai, kad šalis, kaip ir absoliuti dauguma kitų valstybių, panaikino beveik visus prieš COVID-19 taikytus suvaržymus. Apribojimai leisdavo stabilizuoti sergamumą koronavirusu, tačiau buvo itin nepopuliarūs visuomenėje bei padarė nemenką ekonominę žalą.

BA.4 ir BA.5 įtaka tolesnei pandemijos eigai lieka mįsle. Viena vertus, dėl spyglio baltymo mutacijų jos yra užkrečiamesnės net už rekordiškai spartų infekcijos plitimą nulėmusią pirminę omikron atmainą. Tačiau tai nereiškia, kad mutavęs virusas ims šienauti gyvybes. Nepaisant neįprastų savybių, gali būti, kad BA.4 ir BA.5 iš tikrųjų nėra pavojingesnis už ankstesnius subvariantus.

Ką reikštų blogiausias scenarijus?

E.Bortzas išskyrė galimybę, kad BA.4 ir BA.5 yra „pakankamai atsparios, jog galėtų užkrėsti po persirgimo ar vakcinacijos imunitetą įgijusius asmenis, tačiau tuo pačiu jos nepakankamai stiprios, kad visiškai įveiktų imuninę apsaugą.“

Žinoma, imunitetas įvairiose bendruomenėse, šalyse skiriasi. Tačiau Europoje, skirtingai nei nemažoje Azijos dalyje, daugelis gyventojų turi specifinę apsaugą prie koronavirusą.

Dešimtys milijonų JK gyventojų yra persirgę koronavirusu, o 87 proc. populiacijos pilnai pasiskiepjo. 68 proc. šalies gyventojų gavo dar ir sustiprinančiąją vakcinos dozę. Žinoma, antikūnai gali neapsaugoti nuo užsikrėtimo, bet jie gelbsti gyvybes, nes dažniausiai apsaugo žmogų nuo sunkios ligos eigos.

Būsimos koronaviruso bangos mastas priklausys nuo šių antikūnų ilgaamžiškumo, nes imunitetas – nesvarbu ar jis įgytas persergant, ar skiepijantis – su laiku blėsta. Tačiau sunku nuspėti, kaip greitai tai vyksta.

Tikėtina, kad visuotinis imunitetas išliko ir BA.4 bei BA.5 subvariantai lems vos poros savaičių trukmės atvejų pakilimą, bet neturės ženklios įtakos mirštamumui nuo COVID-19 ligos. Tai geriausias įmanomas variantas, ypač turint omenyje, kad nei politikai, nei visuomenė nėra linkę grįžti prie pandeminių suvaržymų.

„Jeigu aukštesni sergamumo rodikliai neatsispindės mirčių statistikoje, tikriausiai galėsime gyventi kartu su virusu“, – sako E.Michaelas.

Blogiausas įmanomas scenarijus – BA.4 ir BA.5 imunitetą geba įveikti sėkmingiau, nei mokslininkai mano dabar. Jeigu ligoninėse ims daugėti dėl COVID-19 gydomų pacientų, tai bus ženklas, jog naujieji subvariantai pralaužė visuotinį imunitetą.

Deja, bet tai reikštų ir išaugusį mirštamumą nuo koronavirusinės infekcijos.

Tai būtų bloga žinia visam pasauliui, nes BA.4 ir BA.5 subvariantai netrukus įsitvirtins ne tik Europoje, bet ir kituose žemynuose. Taip jau buvo ne kartą – užkrečiamiausia atmaina neišvengiamai įsivyrauja visur.

Tačiau vakcinacijos rodikliai daugelyje šalių yra prastesni nei JK. Pavyzdžiui, 67 proc. amerikiečių pilnai pasiskiepijo nuo koronaviruso, sustiprinančiąją dozę gavo vos daugiau nei trečdalis gyventojų.

Lietuvoje – situacija panaši. Mažiausiai vieną skiepo dozę yra gavę 69,9 proc. gyventojų, o pakartotinai vakcinavosi 33,4 proc., rodo Statistikos departamento duomenys.

Parengta pagal „The Daily Beast“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.