PSO: COVID-19 pandemija „toli gražu nesibaigia“

Naujos COVID-19 atvejų bangos rodo, kad pandemija „toli gražu nesibaigia“, antradienį perspėjo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas.

Koronavirusas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2022, 6:32 PM

„Naujos viruso bangos vėl rodo, kad COVID-19 toli gražu nesibaigė“, – per spaudos konferenciją sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas ir pridūrė: „Kai virusas mus puola, turime jį atremti“.

T. A. Ghebreyesusas sakė nerimaujantis, kad atvejų skaičius ir toliau didėja ir tai toliau didina spaudimą sveikatos priežiūros sistemoms ir darbuotojams.

„Virusas plinta nevaldomai, šalys neefektyviai valdo susirgimo naštą pagal savo galimybes tiek kalbant apie hospitalizavimą dėl ūmių atvejų, tiek apie didėjantį skaičių žmonių, kurių būklė persirgus COVID išlieka bloga, tai dažnai vadinama ilguoju COVID“, – sakė jis.

„Didėjant COVID-19 perdavimo ir hospitalizacijų skaičiui, vyriausybės (...) turi taikyti išbandytas ir patikrintas priemones, tokias kaip kaukės, geresnė ventiliacija ir testai bei gydymo protokolai“, – tvirtino T. A. Ghebreyesusas.

Per PSO nepaprastųjų situacijų komiteto susitikimą vaizdo ryšiu penktadienį PSO ekstremalių situacijų direktorius Michaelas Ryanas sakė, kad pasaulyje COVID atvejų, apie kuriuos pranešta PSO, per pastarąsias dvi savaites padaugėjo 30 proc., tai daugiausia lėmė omikron subatmainos BA.4, BA.5 bei visuomenės sveikatos bei socialinių priemonių panaikinimas.

M. Ryanas teigė, kad naujausi testavimo politikos pakeitimai trukdo nustatyti atvejus ir stebėti viruso evoliuciją. Staigiai sumažėjęs testavima „trukdo įvertinti šiuo metu cirkuliuojančias ir atsirandančias viruso atmainas“.

Komitetas teigė, kad viruso evoliucijos trajektorija ir atsirandančių atmainų charakteristikos tebėra „neaiškios ir nenuspėjamos“, nes nesant priemonių, skirtų sumažinti plitimą, didėja „naujų, labiau prisitaikiusių atmainų, turinčių skirtingą užkrečiamumo, perdavimo ir imuninio atsparumo laipsnį, tikimybė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.