Sparčiai plintanti COVID-19 atmaina išsiduoda netikėtu simptomu: užsikrėtę jį pajunta naktį

Europoje ir pasaulyje sparčiai plintanti omikron subatmaina BA.5 gali sukelti anksčiau nepastebėtus COVID-19 ligos simptomus. Panašu, kad vienas naujųjų infekcijos požymių – naktinis prakaitavimas, rašo „The Independent“.

Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Kaukė, koronavirusas, Palanga<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kaukė, koronavirusas, Palanga<br>G.Bitvinsko nuotr.
koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
koronavirusas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
koronavirusas<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
koronavirusas<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
miegas<br>Pexels nuotr.
miegas<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 12, 2022, 6:28 AM, atnaujinta Jul 12, 2022, 6:08 PM

Epidemiologai pastebi, kad omikron subvariantas BA.5 jau lėmė naują užsikrėtimų bangą daugelyje Europos valstybių, įskaitant Jungtinę Karalystę, Ispaniją, Portugaliją ir Prancūziją. Manoma, kad dėl šios omikron versijos susirgimų daugėja ir Lietuvoje.

Mokslininkai jau pastebėjo, kad omikron BA.5 subvariantas geba žmones užkrėsti pakartotinai vos po kelių savaičių nuo ankstesnio persirgimo.

Imunologai taip pat mano, kad mutavęs koronavirusas gali skirtis savo simptomais.

„Vienas papildomas BA.5 simptomas, kurį pastebėjau dar šįryt, yra naktinis prakaitavimas“, – vienai Airijos radijo stočiai praėjusią savaitę sakė Dublino universiteto profesorius Luke'as O'Neillas

„Argi tai ne keista?“ – pridėjo jis.

Praėjusių metų pabaigoje pasirodžiusi omikron atmaina greitai nukonkuravo ankstesnius koronaviruso variantus. Mokslininkai pastebi, kad ši atmaina toliau kinta, atsiranda užkrečiamesnės COVID-19 versijos, tačiau mutacijos nėra tokios žymios, kad tai būtų vadinama naujomis koronaviruso atmainomis.

„Liga šiek tiek skiriasi, nes virusas mutavo“, – ketvirtadienį teigė profesorius L.O'Neillas.

Jo teigimu, naujo simptomo – naktinio prakaitavimo – pasireiškimas gali būti susijęs su tuo, kaip imuninė sistema reaguoja į pakitusį virusą.

„Tačiau labai svarbu, kad jei esate paskiepytas ir gavote sustiprinančiąją vakcinos dozę, išvengsite sunkios ligos eigos – tai žinia, kurią reikia nuolat priminti žmonėms“, – sakė L.O'Neillas.

Omikron BA.5 subvariantas pirmą kartą buvo aptiktas vasarį Pietų Afrikos respublikoje. Mėnesiu anksčiau toje pačioje šalyje nustatyta ir BA.4 subatmaina. Šie du omikron potipiai pastarosiomis savaitėmis lemia vis ryškenį sergamumo koronaviruso augimą.

COVID-19 atvejų Jungtinėje Karalystėje padaugėjo beveik 20 proc., per savaitę savaitę užsikrėtė apie 2,7 mln. gyventojų.

Rekomenduoja laikytis apsisaugojimo priemonių

Nėra duomenų, kad BA.4/BA.5 potipiai sukeltų sunkesnes ligos formas. Vis dėlto, kaip ir ankstesnių bangų metu, padidėjus bendram COVID-19 atvejų skaičiui, gali padaugėti ir sunkesnių ligos atvejų skaičius.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistų vertinimu, situacija šalyje šiuo metu yra stabili, tačiau ji neleidžia atsipalaiduoti ir skatina jau dabar pasirūpinti savo ir artimųjų sveikata, nelaukiant prognozuojamo sergamumo augimo.

SAM primena, kad nuo sunkios COVID-19 ligos formos efektyviausiai apsaugo vakcinos. Pasiskiepyti pirmą kartą arba gauti sustiprinančiąją vakcinos dozę galima registruojantis internetu tinklalapyje Koronastop.lt.

Taip pat svarbu laikytis bendrų COVID-19 ligos prevencijos priemonių:

– dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius, kurie priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną, viešose uždarose vietose, paslaugų teikimo uždarose vietose, renginiuose uždarose erdvėse, maldos namuose ir kitose uždarose viešose vietose, kurios yra prastai vėdinamos, taip pat kuriose yra didelis žmonių skaičius ir neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų žmonių. Asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei, rekomenduojama dėvėti veido skydelį;

– atsižvelgiant į tai, kad užsikrėtimo rizika yra didžiausia perpildytose uždarose erdvėse, labai rekomenduojama dėvėti kaukes viešajame transporte, ypatingai rytinio ir vakarinio piko metu;

– uždarose viešose erdvėse pagal galimybę laikytis saugaus (ne mažesnio nei 2 metrų) atstumo nuo aplinkinių;

– kruopščiai plauti rankas muilu po apsilankymo uždarose viešose vietose, prekybos vietose, po važiavimo viešuoju transportu ir pan. Jei nusiplauti rankų galimybės nėra, naudoti rankų antiseptikus;

– neliesti neplautomis rankomis akių, nosies, burnos;

– kosėti, čiaudėti į servetėlę arba sulenktą alkūnę;

– vengti fizinio kontakto (apkabinimo, rankų paspaudimų ir pan.) su asmenimis, kurie turi didesnę riziką sirgti COVID-19 liga sunkiai, ypač jeigu jie nėra vakcinuoti;

– kuo dažniau, vėdinti gyvenamąsias patalpas, pvz., plačiai 10 min. atverti langus arba keletą minučių padaryti patalpose skersvėjį, ypač rekomenduojama išvėdinti patalpas po didesnių susibūrimų, pvz., jei turėjote svečių.

Pajutus ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymius (kosulį, karščiavimą, galvos skausmą, pykinimą, dusulį ir pan.) būtina likti namuose, neiti į darbą ar ugdymo įstaigą, į kitas žmonių susibūrimo vietas, kreiptis konsultacijos į savo šeimos gydytoją. Jei yra galimybė, kol yra simptomai, rekomenduojama būti atskiroje patalpoje nuo kitų šeimos narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.