Vaistinės gali ištuštėti: jau įmanoma receptinius vaistus įsigyti internetu, bet svarbi viena išimtis

Eilės vaistinėse netrukus turėtų sumažėti. Nuo šiol internetu galima įsigyti ir receptinius vaistus, medicinos pagalbos priemones. Vaistai bus pristatomi į namus arba į artimiausią vaistinę.

Vaistinė.<br>D.Umbraso nuotr.
Vaistinė.<br>D.Umbraso nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>D.Umbraso nuotr.
Vaistinė.<br>D.Umbraso nuotr.
Vaistinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Liudmila Petrakova

2022-07-13 07:21

Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas pastebi, kad receptinių vaistų paklausa – milžiniška. „Per mėnesį Lietuvoje yra išrašoma gerokai nei 1 mln. receptų tai yra tikrai didelis kiekis. Tikimės, kad didelė dalis šių receptų bus įsigyjama per nuotolinę prekybą“, – sakė A.Pečkauskas.

Internete – ne visi vaistai

Įsigyti receptinių, kompensuojamų vaistų galima prisijungus prie e.sveikatos, kur sistema pateiks skirtingų vaistinių tinklų pasiūlymus su kainomis. Išsirinkus medikamentą, pacientas nukreipiamas į pasirinktos vaistinės internetinę parduotuvę.

Tiesa, ne visus vaistus bus galima įsidėti į internetinę krepšelį. Medikamentai, skirti malšinti stipriam skausmui, ir toliau bus prieinami tik vaistinėse.

„Išimtys yra taikomos narkotiniams ir psichotropiniams preparatams. Natūralu, kad šie medikamentai yra atskiros, griežtos kontrolės būdu tiek skiriami, tiek naudojami ir čia yra dar vieno saugumo lygmens reikalaujantis žingsnis, tai vis tik šie vaistai bus įsigyjami vaistinėse“, – paaiškino A.Pečkauskas.

Asmenims, kuriems internetu naudotis gali būti sudėtinga, pagalbos galės prašyti artimųjų ir jiems perduoti įgaliojimus.

„Vyresnio amžiaus žmonės tikrai gali susirasti asmenį, kuriuo pasitiki. Artimam šeimos nariui, ar kaimynui suteikti įgaliojimą. Tas asmuo galės padėti įsigyti vaistus šiuo konkrečiu atveju“, – patarė Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė.

Vaistininkai pasiruošę didesniam srautui

Per pirmąją sistemos veikimo valandą receptinius vaistus įsigijo 2 žmonės. Lietuvos vaistinių asociacija sako, kad poreikis įsigyti receptinius vaistus internetu itin išryškėjo per pandemiją.

„Šito projekto laukė ne tik vaistinės, bet ir pacientai. Tą pastebėjome pandemijos laikotarpiu, kai žmonės skambindavo į vaistinę, klausdavo, ką daryti, nes neturi galimybės išeiti iš namų, atvykti į vaistinę“, – teigė Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Šiuo metu prie platformos yra prisijungusios vaistinės „Camelia“ ir „Eurovaistinė“. Artimiausiomis savaitėmis prie jos turėtų prisijungti „Gintarinė“, „Norfos“, „Benu“ vaistinės, tikimasi, kad vėliau prisijungs ir mažesnės. Vaistinių atstovai sako, kad yra pasiruošę aptarnauti didesnius klientų, perkančių internetu, srautus.

„Internetinėje vaistinėje dirba kiti farmacininkai. Tad esame pasiruošę priimti didesnį klientų srautą, konsultuoti ir teikti paslaugą internetu, nes tai jau darėmė ir iki šiol, parduodami nereceptinius vaistus“, – sakė „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

Lietuvoje nuo 2016 metų nuotoliniu būdu buvo parduodami tik nereceptiniai medikamentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.