Vaistai nuo COVID-19 Lietuvoje jau registruoti, bet vaistinių lentynose jų niekas neranda: siūlo gydytis arbatomis ir sirupais

Augant COVID-19 užsikrėtimų skaičiui, į vaistinės plūsta ligos simptomus pajutę lietuviai. Į pirkinių krepšelį keliauja antigenų testai, veido kaukės, respiratoriai, pulsoksimetrai, skirti sekti deguonies lygį kraujyje.

Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
vaistininkė Giedrė Tautkevičienė
vaistininkė Giedrė Tautkevičienė
vaistas<br>T.Bauro nuotr.
vaistas<br>T.Bauro nuotr.
Vaistai<br>Pexels nuotr.
Vaistai<br>Pexels nuotr.
Vaistinė,receptai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistinė,receptai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistinė<br>D.Umbraso nuotr.
Vaistinė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-07-23 21:02

Amerikiečiai ir britai, patenkantys į rizikos grupę, vaistinėse gali įsigyti receptinių medikamentų, kurių tikslas apsaugoti nuo sunkios ligos išsivystymo, rašo užsienio žiniasklaida. Lietuviai gi prieš koronaviruso simptomus kovoja tais pačiais būdais, kaip gripo ar peršalimo atveju.

Domisi, ar nepritrūks veido kaukių

Vaistininkai pastebi, kad dalis gyventojų dar turi sukaupę veido kaukių atsargas ir pamena pandemijos pradžią, kai apsaugos priemonių trūko.

„Turiu vieną klientę, kuri vis užeina paklausti, ar kaukių ir respiratorių tikrai turime užtektinai, ar gal jai jau laikas pradėti kaupti atsargas. Nors pati pripažįsta, kad kaukių ir respiratorių dar turi, bet nori aprūpinti vaikus ir anūkus“, – pasakojo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė.

Ji ragino užsidėti medicininę kaukę, jei aplinkui žmonės ima būriuotis, kyla abejonių dėl atsparumo ligoms.

„Jei matote, kad vaistinėje daug žmonių, o imuninė sistema yra nusilpusi – kaukė tikrai yra naudinga apsaugos priemonė“, – patikino G.Tautkevičienė.

Vaistininkai pastebi, kad klientai į vaistinę ne visada užeina dėvėdami veido kaukę, bet jų perka ne vieną ir ne dvi.

„Vienkartinės medicininės kaukės dažniausiai įsigyjamos dėžutėmis“, – pastebėjo BENU vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovė Rita Šelekaitė-Ivaškevičienė.

Ji patikino, kad nors ir stebimas pardavimų ūgtelėjimas, antigenų testų bei medicininių kaukių trūkumas rinkoje nejaučiamas.

„Esame pasiruošę galimam šių priemonių pirkimo bumui, tad stebime rodiklius ir prireikus, kiekius padidinsime“, – pridūrė R.Šelekaitė-Ivaškevičienė.

Vaistas yra, bet jo įsigyti nepavyksta

Europos vaistų agentūra (EVA) jau yra patvirtinusi vieną vaistą, kuris gali būti skiriamas pacientams, besigydantiems ambulatoriškai. Tai Paxlovid 150 mg + 100 mg plėvele dengtos tabletės – antivirusinis vaistas, vartojamas gydyti suaugusius asmenis, kai nereikia papildomo deguonies ir kyla didesnė sunkios COVID-19 ligos formos išsivystymo rizika.

Su gydytojo receptu šis vaistas parduodamas Jungtinės Karalystės ir JAV vaistinėse, bet Lietuvoje tokios galimybės nėra, nors Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) patvirtino, kad žalia šviesa tam uždegta.

Vaistinių atstovai paaiškino, kad šio vaisto Lietuvoje nėra, nes tokios galimybės tiekėjas dar nepaskelbė.

Tiesa, tai nereiškia, kad specifiniai vaistai prieš COVID-19 ligą mūsų šalyje nėra naudojami.

„Kiti registruoti vaistiniai preparatai skirti COVID-19 ligai gydyti turi būti suvartojami gydymo įstaigoje, dėl to, kad būtina stebėti ir kontroliuoti paciento būklę jei kartais pasireikštų sunkios alerginės reakcijos, įskaitant anafilaksiją arba turi būti skiriami esant kritinei būklei – kai atliekama dirbtinė plaučių ventiliacija (pvz.: RoActemra)“, – paaiškino VVKT.

Tarnyba atkreipė dėmesį, jog EVA vertinimui yra pateikta paraiška registruoti kitą antivirusinį vaistą Lagevrio. Jis būtų skirtas ambulatoriškai besigydantiems pacientams, kuriems diagnozuota COVID-19 liga.

Tačiau kol šis vaistas nebus registruotas, jo tiekimas yra negalimas.

„Lietuva šiuo metu dalyvauja Europos Komisijos organizuojamuose pirkimuose dėl vaistinių preparatų Paxlovid ir Lagevrio. Vaisto Paxlovid pirkimas yra sutarties tarp šalių derinimo stadijoje, o dėl vaisto Lagevrio laukiama centrinės registracijos“, – paaiškino VVKT.

Pataria vartoti daug skysčių

Vaistininkai tikina, kad vaistų specialiai nuo koronaviruso žmonės nė neprašo, pasiteirauja tik vienas kitas.

Atsižvelgdami į simptomatiką, jie rekomenduoja taip pat įsigyti ir priemonių nuo peršalimo, slogos, vaistų nuo gerklės skausmo ar/ir kosulio, taip pat vaistų temperatūrai mažinti.

Rimčiau apsirgę pasirūpina net receptiniais vaistais.

„Pastebime, kad sunkesne infekcijos forma sergantys pacientai ar jų artimieji dažnai pateikia receptus nespecifiniams vaistams įsigyti. Kad palengvintų kliento simptomus ir paspartintų gijimo procesus, vaistininkai pasiūlo elektrolitų tirpalus, kurie praverčia esant gausiam prakaitavimui, kada yra temperatūros.

Taip pat žmonėms primename apie imuninės sistemos aktyvinimui reikalingus vitaminus bei mineralus: vitaminus C, D, cinką. Raginame gerti daug skysčių, laikytis visavertės mitybos principų, ilsėtis“, – sakė BENU vaistinės atstovė.

G.Tautkevičienė pabrėžia, kad labai svarbus pakankamas skysčių vartojimas. Ji siūlo gerti žolelių arbatas.

„Liepų žiedų ar aviečių lapų arbatos skatina prakaitavimą mažina temperatūrą, šeivamedžio, erškėčių vaisių – imuninei sistemai pastiprinti, islandinės kerpenos ir šalavijų prie viršutinių kvėpavimo takų simptomų (sausam kosuliui ir gerklės skausmui), jei kosulys karkalingas, einantis iš giliau – čiobrelių, raudonėlio, debesylo.

Žinoma, reikia ir nepamiršti ramunėlės, pasižyminčios priešuždegiminėmis, priešvirusinėmis ir antibakterinėmis savybėmis. Arbatų spektras tikrai yra gausus“, – pastebi „Gintarinės vaistininės“ vaistininkė.

Jei kamuoja sausas erzinantis kosulys, ji pataria įvairias pastiles, augalinius sirupus su pušimi, kurie mažina bronchų spazmus, todėl retėja kosulio priepuoliai.

„Augalinės medžiagos taip pat mažina uždegiminį procesą, palengvina atsikosėjimą. Karkalingam kosuliui rekomenduojami preparatai, kurie skystina sekretą bronchuose ir lengvina atsikosėjimą.

Galvos skausmui mažinti tinka tiek paracetamolis, ibuprofenas, dexketoprofenas, naproxen. Tarp paracetamolio ir kitų vaistų nuo skausmo vartojimo būtų gerai išlaikyti bent 3–4 val. intervalą“, – patarė G.Tautkevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.