Gydytojas toks, kad prie širdies dėk, o baudžia kaip nusikaltėlį: padėti ligoniams per atostogas nevalia?

Gerais norais kelias į pragarą grįstas. Pasirodo, kad bėdos prispaustam pacientui per savo atostogas pagelbėjęs šeimos gydytojas gali sulaukti problemų. Poilsio laiku receptų išrašinėti nevalia. Ir Hipokrato priesaikos priminti nereikia – atostogos šventas reikalas. O ką gydytojui daryti, jei įkyrūs pacientai neatstoja?

Poliklinikoje<br>M.Patašiaus nuotr.
Poliklinikoje<br>M.Patašiaus nuotr.
Poliklinikoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Poliklinikoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Julius Kalibatas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Julius Kalibatas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Poliklinikoje<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinikoje<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinikoje<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Poliklinikoje<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Poliklinikoje<br>Gedimino Bartu
Poliklinikoje<br>Gedimino Bartu
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-09-10 20:04

Zarasuose iš darbo atleistas šeimos gydytojas, per atostogas pacientams išrašinėjęs vaistus, į darbą visgi grįš, šią savaitę pranešė LRT televizija.

Medikai sako, kad šis atvejis apnuogino dramatišką padėtį šalies rajonuose. Gydytojui išėjus atostogų, kolegos visų jo pacientų periimti nepajėgia.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovų pozicija aiški. Pagalba pacientams per atostogas – darbo tvarkos pažeidimas. Tiesa, tokių atvejų esą nedaug. Šiemet teritorinės ligonių kasos „pričiupo“ tik tris nusižengėlius gydytojus. Bet ar tai nėra tik ledkalnio viršūnė?

Reiklūs pacientai išsiprašo

„Periferijos miestuose, tokiuose kaip Zarasai, trūksta šeimos gydytojų ir vienam iškritus iš rikiuotės – išėjus atostogų arba susirgus – kitiems medikams tenkantis pacientų srautas ženkliai išauga“, – lrytas.lt sakė Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos narė gyd. Toma Kundrotė.

Ji pabrėžė, kad idealiu atveju gydytojas, kaip ir bet koks kitas žmogus, atostogų metu turėtų atitrūkti nuo darbų.

„Bet tai ne visada pavyksta. Iš savo patirties žinau, kad per atostogas žmonės vis tiek kreipiasi. Tad gydytojo darbas, kaip važiavimas dviračiu – kartą išmokai ir naudojiesi, kai tik prireikia“, – pastebėjo T.Kundrotė.

„Žmogus gydytoją telefonu „pagauti“ gali ir per atostogas. Jei pacientas yra reiklus, jis, matyt, sugeba net ir besiilsintį mediką priversti parašyti receptą.

Ne kiekvienas ir gydytojas moka griežtą „ne“ pasakyti, kartais atrodo geriau nesipykti su pacientu. Bala nematė, parašysiu receptą. Bet, manau, nereikėtų tokių dalykų daryti“, – teigė šeimos gydytoja.

Kas čia blogo?

Visiems aišku, kad medikas receptą atostogų metu išrašo ne dėl to, kad dirbti jam be proto patinka. Tad kodėl kimbama prie geradarių?

„Pažeidimu laikytina todėl, kad atostogų metu bet kurios srities darbuotojas nevykdo savo funkcijų. Pagal Darbo kodekso atostogų apibrėžimą, kasmetinės atostogos yra laisvas nuo darbo laikas, suteikiamas darbuotojui pailsėti ir darbingumui susigrąžinti, mokant jam atostoginius. Taigi per atostogas darbuotojas turi pailsėti ir atkurti darbingumą“, – nurodoma lrytas.lt atsiųstame VLK komentare.

Jei jų šeimos gydytojas atostogauja, pacientai turėtų kreiptis į kitus gydymo įstaigoje dirbančius ir pavaduojančius gydytojus.

Gydytojų trūkumas – vis didesnis

Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidentas, prof. habil.dr. Julius Kalibatas taip pat pastebi, kad didžiųjų miestų poliklinikos dar geba perskirstyti atostogų išėjusio gydytojo krūvį kolegoms, bet mažesniuose miestuose tokiu atveju atsiveria baisi skylė.

„Situacija tokia, kad yra tik keli gydytojai. Vienas medikas atkrinta – kitam tenka dvigubai daugiau pacientų.

Rajonų įstaigų vadovai nuolat paskambina, klausia ar iš Vilniaus nenorėtų kas nors atvažiuoti dirbti“, – lrytas.lt pasakojo J.Kalibatas.

Tačiau, pasak jo, net ir didesnės algos ar nemokamas būstas gydytojų į provinciją neprivilioja, nes sąlygos jaunai šeimai dažnai pasirodo geresnės didmiestyje. Tad mažųjų poliklinikų medikai atsiduria akligatvyje.

„Pacientui sunku paaiškinti, kad nėra nei vieno gydytojo. Išrašinėti receptus per atostogas teisiškai nėra teisinga, bet iš žmogiškos pusės gydytojai kartais privalo taip pasielgti“, – sakė J.Kalibatas.

Pasak jo, pacientai neturėtų trukdyti mediko jo atostogų metu. Nereikėtų pamiršti, kad gydytojai taip pat žmonės.

„Hipokrato priesaika yra labai gražu, bet ir gydytojui reikia išsimiegoti, pavalgyti, jis taip pat turi šeimą, kurią retkarčiais reikia išvežti atostogų. Dėrėtų tai suprasti“, – pastebėjo J.Kalibatas.

Jis priminė, kad įstatymais nustatyta, jog pirminė sveikatos priežiūra turi būti teikiama visą parą. Todėl poliklinikos sudaro sutartis su ligoninėmis, kad jų nedarbo metu pacientus priimtų kitos gydymo įstaigos.

J.Kalibato teigimu, šeimos gydytojų trūkumo problema artimiausiu metu išspręsta nebus. Paskaičiuota, kad 2030 m. Lietuvoje trūks maždaug 200 šeimos gydytojų. Specialistų paimti nėra iš kur, nes nuo abitūros iki tapimo pilnateisiu šeimos gydytoju – 10 metų mokslo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.