Dalis vilniečių gali nemokamai atsiimti kalio jodido tabletes: gyventojų prašo nedelsti

Naujai sostinėje gyvenamąją vietą deklaravusieji nuo antradienio gali atsiimti kalio jodido tabletes.

kalio jodidas<br>Vilniaus miesto savivaldybės iliustr.
kalio jodidas<br>Vilniaus miesto savivaldybės iliustr.
kalio jodidas<br>A.Srėbalienės nuotr.
kalio jodidas<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-18 09:54

Apie tai pranešė Vilniaus savivaldybė, gavusi 85,8 tūkst. kalio jodido tablečių papildymą.

Jas atsiimti galės nuo 2021-ųjų sausio 1 dienos iki šių metų liepos 31 dienos savo gyvenamąją vietą Vilniaus mieste deklaravę gyventojai. Tarp jų – ir ukrainiečiai, nurodytu laikotarpiu deklaravę savo gyvenamąją vietą Vilniuje.

Elektroninius receptus centralizuotai išrašė „Centro poliklinika“, todėl kreiptis į gydymo įstaigą nereikia, belieka nueiti į vieną iš sąraše esančių didžiųjų sostinės vaistinių, parodyti asmens tapatybės dokumentą ir nemokamai atsiimti tabletes.

Receptas galios 30 kalendorinių dienų, todėl gyventojų prašoma nedelsti.

Naujos siuntos kalio jodido tablečių galiojimo laikas – iki 2025 metų kovo 31-osios. Kalio jodidą centralizuotai perka Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir paskirsto savivaldybėms.

Vilniečiai kalio jodido tabletėmis aprūpinti prieš paleidžiant Astravo atominę elektrinę – prevencinės priemonės skirtos iki 100 kilometrų atstumu nuo jos gyvenantiems žmonėms.

Kiti receptai nebus atnaujinami

Asmenims, kurie deklaravo gyvenamąją vietą Vilniaus mieste iki 2020-ųjų pabaigos ir neatsiėmė kalio jodido tablečių pagal anksčiau išrašytą receptą, šiuo metu receptai nebus atnaujinami.

Savivaldybė nurodo, kad toks sprendimas priimtas, nes jiems buvo sudarytos sąlygos „net devynis mėnesius atsiimti tabletes“. Papildomi receptai buvo išrašyti šių metų kovą.

„Raginame naujai gyvenamąją vietą deklaravusius gyventojus nedelsti ir atsiimti vaistinėse kalio jodidą. Atsakingai žiūrėkime į savo saugumą ir pasinaudokime proga kalio jodidą gauti nemokamai“ – pranešime sakė Vilniaus miesto savivaldybės Civilinės saugos skyriaus vedėjas Modestas Rudys.

Kalio jodido tabletės apsaugo skydliaukę nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio. Šias tabletes reikia vartoti tik po specialaus SAM pranešimo. Laiku suvartojus kalio jodido, skydliaukė prisotinama stabiliuoju jodu ir taip apsaugoma nuo įkvėpto radioaktyviojo jodo kaupimosi joje ir sukeliamos žalos.

Branduolinės avarijos atveju skydliaukės neapsaugo jokie kiti jodo preparatai – nei spiritiniai jodo tirpalai ar jodo purškalai, skirti burnos gleivinei gydyti, nei maisto papildai su jodu.

Vilniaus rajone gyvenamąją vietą deklaravę gyventojai dėl kalio jodido tablečių atsiėmimo tvarkos turi kreiptis į Vilniaus rajono savivaldybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.