Dėl vaistų trūkumo Lietuvoje – galvos skausmas: įspėja, kad ateityje bus tik blogiau

Jau kelias savaites Lietuvoje stebimas kai kurių vaistų trūkumas. Gyventojai dalinasi istorijomis, kad neradę reikiamų medikamentų ne tik apkeliavo kelias vaistines, bet ir vyko į kitą miestą. Vaistininkai ir medikai ramina lietuvius – esą trūkstant vienų vaistų, juos galima pakeisti kitais.

Vaistinė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistinė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rolanda Lipnevičiūtė
Rolanda Lipnevičiūtė
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė
Vaistinė
Vaistinė,receptai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistinė,receptai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistai<br>M.Astrausko nuotr.
Vaistai<br>M.Astrausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Klaudija Gudaitytė

2022-11-29 07:36

Tačiau vaistų gamintojai įžvelgia platesnę problemą – dėl griežto vaistų kainodaros reguliavimo ir planuojamų farmacijos įstatymo pakitimų Lietuvai gauti vaistų gali tapti dar sunkiau.

Išrašo naują receptą

Šeškinės poliklinikoje prie šeimos gydytojo kabineto – ne vienas lūkuriuojantis pacientas. Praėjusią savaitę šalyje pritrūkus kai kurių vaistų, pacientai į gydytojus dėl recepto kreipiasi ir po kelis kartus.

„Žmogus ateina be eilės, nes nėra užsirašęs. Šeimos gydytojas jam turi išrašyti naują receptą ir dar pagalvoti ar tą vaistą tikrai yra kuo pakeisti. Tai neplaninis pacientas, kas sukelia daug nepatogų šeimos gydytojui. Problemų, žinoma, kyla ir pačiam pacientui“, – paaiškino Vilniaus Šeškinės poliklinikos Šeimos medicinos ir vidaus ligų skyriaus vedėja Natalija Šervytienė.

Vaistininkai pripažįsta, kad jau kelias savaites gyventojams sunkiau rasti vaikų antibiotikų ar paracetamolio.

„Vaikiški antibiotikai, tai yra amosiciklinas, kurio dažnai ieško gyventojai, arba taip pat yra ir nereceptinių vaistų, pavyzdžiui, paracetamolio sirupas, kurio irgi kurį laiką vaistinėje neturėjome“, – pasakojo „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

„Kelias savaites egzistavo paracetamolio suspensijos trūkumas, tačiau, kiek žinome, jau atvažiuoja siunta į Lietuvą. Šios savaitės pabaigoje, matyt, jau galėsime jo įsigyti visose vaistinėse“, – nuramino „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

Kur glūdi problemos šaknys?

Vaistų gamintojų asociacijos direktorė Rasa Bričkienė sako, kad kasdien šalyje fiksuojama iki 15-os vaistinių preparatų sutrikimų. Su vaistų trūkumu susiduria ne tik Lietuva, bet ir visa Europa. Anot Rasos Bričkienės, priežasčių, kodėl trūksta kai kurių vaistų, yra kelios.

„Pirmoji tai yra COVID-19 krizė ir karas Ukrainoje. Šie padariniai sutrikdė tiekimo grandines. Taip pat turime didelę infliaciją – padidėjo logistikos, žaliavų, pagalbinių ir veikliųjų medžiagų, pakavimo medžiagų kainos“, – aiškino R.Bričkienė.

Vaistininkų teigimu, susidūrus su reikiamų vaistų trūkumu, geriausia kreiptis į savo gydytoją ar vaistininką ir ieškoti alternatyvų.

„Jeigu situacija vyksta darbo dienos metu, tai vaistinėje galime susisiekti su gydytoju ir paprašyti, kad receptas būtų pakeistas ir išrašytas tam vaistui, kuris šiuo metu yra vaistinėje“, – išeitį pasiūlė R.Lipnevičiūtė.

Bėda gali kartotis

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) atstovai ramina, kad gyventojai, kuriems priklauso kompensuojamieji vaistai, jų trūkumo tikrai nepajaus.

„Kiekvienu konkrečiu atveju, ypač jeigu kalbame apie kompensuojamuosius vaistus, apie sutrikimą yra informuojama Valstybinė ligonių kasa, kuri priima sprendimus dėl vaistų kompensavimo. Tam, jog pacientai nejaustų vaistų tiekimo sutrikimo pasekmių Lietuvos rinkoje gali būti tiekiami ir vardiniai vaistiniai preparatai, taip pat vaistai užsienio pakuotėmis“, – patikino VVKT atstovė Aistė Tautvydienė.

Vaistų gamintojai savo ruožtu įspėja, kad gyventojams prie medikamentų tiekimo sutrikimų gali tekti priprasti.

„Lietuvoje esantis ypač griežtas vaistų kainodaros reguliavimas, ypač kompensuojamųjų vaistų, ir šiuo metu ketinami priimti farmacijos įstatymo pakeitimai, kurie dar labiau sugriežtins vaistų kainodarą, kelia didelį susirūpinimą gamintojams. Lietuva tampa nepatraukli valstybė ir vaistų gamybos eilėje tenka laukti labai ilgai.

Vaistininkai nurodo, kad situacija stabilizuoti pavyks artimiausiu metu – dalis vaistų į prekybą turėtų grįžti iki gruodžio pradžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.