Profesorius paaiškino, kodėl lietuviai užgulė ligonines: vienas pamirštas virusas ypač pavojingas vaikams

Ūmios kvėpavimo takų ligos šiomis dienomis pakerta dažną. Medikai ir epidemiologai teigia, kad sergamumas gripu ir kitomis peršalimo ligomis šiemet į viršų šovė neįprastai anksti. Tiesa, užkrečiamųjų ligų ekspertas, profesorius Saulius Čaplinskas sako, kad taip nutiko ne todėl, kad virusai šiemet kitokie. Priežastis kita – per pandemijos laikotarpį nusilpo žmonių imunitetas.

S.Čaplinskas sako, kad sergamumas peršalimo ligomis išaugo, nes nusilpo gyventojų imunitetas.<br>lrytas.lt koliažas
S.Čaplinskas sako, kad sergamumas peršalimo ligomis išaugo, nes nusilpo gyventojų imunitetas.<br>lrytas.lt koliažas
Vaikų ligoninė<br>Kauno klinikų nuotr.
Vaikų ligoninė<br>Kauno klinikų nuotr.
Saulius Čaplinskas<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Čaplinskas<br>T.Bauro nuotr.
Vaikų ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
Vaikų ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 7:39 PM, atnaujinta Dec 9, 2022, 7:28 AM

„Visi mes nebuvome susidūrę su gripu, o tie, kurie nėra pasiskiepiję, ypač rizikuoja susirgti ir patekti į ligoninę (...) Galų gale, emocinė būsena, ilgas buvimas namuose susilpnino mūsų imunitetą“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ sakė S.Čaplinskas.

– Profesoriau, žmones į ligos patalą guldo šiam metų laikui įprastas gripas? Ar tai naujos jo atmainos?

– Šiuo metu visoje Europoje ir Šiaurės Amerikoje gyventojus susargdina tipinės kvėpavimo takų ligos, kurios plinta šio sezono metu. Tai yra gripas, respiracinis sincitinis virusas (RSV), taip pat niekur nedingo koronavirusas.

Bet būtų gerai žinoti, kur kokia liga plinta, dėl ko žmonės daugiau serga Jurbarke ar Kėdainiuose. Atitinkamai skiriasi izoliacijos laikas ir gydymo galimybės. Bet pagal simptomus šitas ligas atskirti nėra lengva.

RSV plinta visą šaltąjį laikotarpį – nuo rudens iki pavasario. Šis virusas ypač pavojingas mažiems vaikams iki 4 metų. Jei kalbėsime apie gripą, pavojus kyla gerai žinomoms rizikos grupėms. Tai yra senjorai, nėščiosios, turintys lėtinių ligų.

Dabar atsitiko tas, kas buvo prognozuota. Atlaisvinti pandeminiai ribojimai, o prieš tai buvusius dvejus metus žmonės mažai judėjo, bendravo, virusais nepasidalino. Todėl turime mažus vaikus, kurie nebuvo susidūrę su RSV. Jie plūsta į ligonines. Visi mes nebuvome susidūrę su gripu, o tie, kurie nėra pasiskiepiję, ypač rizikuoja susirgti ir patekti į ligoninę.

Kalbant apie koronavirusą, reikia atsiminti, kad imunitetas susiformuoja tik tam tikram laikui. Pakartotinis užsikrėtimas galimas, tai dabar vyksta.

– Šiuo metu dominuojantis gripas skiriasi nuo to, su kuriuo susidurdavome prieš pandemiją?

– Gripas yra gripas. Visoje Europoje dabar plinta dvi jo atmainos: A ir B. Situacija priklausys nuo to paties žmogaus, jo lėtinių ligų, elgesio.

Padėtį komplikuoja tai, kad visoje Europoje gripo sezonas prasidėjo neįprastai anksti. Pasaulio sveikatos organizacija jau lapkričio 17 d. paskelbė, kad Europoje prasideda gripo pandemija.

– Pajaučia žmogus kosulį, temperatūrą, slogą. Ar svarbu išsiaiškinti jis serga gripu, ar COVID-19?

– Būtų gerai atskirti šitas ligas, jas stebėti. Dabar nėra žinoma, kurioje teritorijoje, koks virusas labiau plinta. Žinant ligą, būtų paprasčiau pritaikyti specifinį gydymą. Susirgimo pasekmės gali būti vienodai blogos, kuri liga tai bebūtų. Tik RSV mažiau pavojingi suaugusiems.

– Kaip pagal simptomus atskirti tai gripas, ar COVID-19?

– Apsigauti labai lengva, nes simptomai panašūs. Paprasčiau sakant, jei vakar buvote vakarėlyje, o šiandien susirgote, greičiausiai tai bus gripas, nes šitos ligos simptomai išsivysto greitai.

Jei simptomai nėra tokie ryškūs – kosulys, sloga, skauda gerklę ir galvą, bet nėra aukštos temperatūros, galbūt nėra būtinybės kreiptis į gydytoją. Bet jei simptomai negerėja kelias dienas iš eilės, reikėtų susisiekti su gydytoju.

O sergantys maži vaikai, puikiai suprantama, kelia susirūpinimą ir tėvams, ir medikams. Todėl vaikai dabar ir užplūdo gydymo įstaigas.

– Pastaruoju metu šiek tiek daugėja koronaviruo atvejų. Ką sako skaičiai?

– Matome užsikrėtimų augimą. Kita vertus, testavimo apimtys yra ryškiai sumažėjusios. Aišku, kad užsikrėtusių žmonių ir bus daugiau, nei nustatoma.

Didesnį susirūpinimą kelia, kaip toliau mutuos omikron atmaina. Nėra garantijos, kad neatsiras, kad patogeniškesnis viruso variantas, kuris gali sukelti sunkesnę klinikinę eigą.

Nuo pat pandemijos pradžios buvo sakoma, kad net ta „piktesne“ Uhano atmaina užsikėtę žmonės 80 proc. sirgs nesunkiai, bet rizikos grupių asmenys sirgs sunkiai, deja, kažkas neišgyvens.

Reiktų prisiminti, kad koronavirusu gali užsikrėsti vieną, du kartus per metus, nežiūrint esi pasiskiepijęs ar ne. Reikalinga prisiminti elementarias apsaugos taisykles.

– Ką tyrimai sako apie pakartotinius susirgimus COVID-19? Jie būna sunkesni ar lengvesni?

– Dauguma žmonių galvoja, kad jei jie kartą persirgo ar skiepijosi, tai garantuotai sirgs lengviau. Tikėtina, kad daugumai taip ir nutiks. Bet nebūtinai.

JAV atlikti tyrimai rodo, kad daliai žmonių antras arba trečias susirgimas sukelia dar sunkesnes klinikines išeitis, įskaitant ir pokovidinį sindromą. Gali paūmėti įvairios lėtinės ligomis, kuriomis žmogus jau sirgo, išsivystyti naujos.

Pavyzdys, daugėja diabeto atvejų. Tai taip pat yra persirgimo koronavirusu pasekmė.

– Jau minėjote, kad koronavirusas dar gali kisti. Ar esame pasiruošę jo mutacijoms?

– Norėtųsi, kad būtume pasiruošę geriau. Vyliuosi, kad COVID-19 pamokos išmoktos ir dabar, kai esame ant gripo epidemijos slenksčio, nebus skubama taip beatodairiškai uždarinėti ugdymo įstaigas.

Gelbėdami vieną žmonių grupių, pakenkiame kitiems. Šia prasme vaikams ribojimų laikotarpiu buvo padaryta didelė žala. Dabar, kai ugdymo įstaigose plinta peršalimo ligos, reikėtų prisiminti tradicines vėdinimo ir bendros higienos taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.