Seime – siūlymas greitosios darbuotojams pensiją mokėti nuo 55-erių

Seimo narys, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas siūlo greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojams, sulaukusiems 55 metų amžiaus ir turintiems ne mažesnį kaip 25 metų darbo sistemoje stažą, mokėti valstybines pensijas, taip pat našlių ir našlaičių pensijas jų šeimos nariams.

Greitoji medicinos pagalba<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 9:54 AM

Parlamentaras ketina rinkti šį pasiūlymą palaikančių Seimo narių parašus.

T. Tomilinas atkreipė dėmesį į Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen parengtą projektą, kuriuo siūloma uždrausti įžeisti GMP darbuotojus. Seimo nario manymu, visos iniciatyvos, gerinančios GMP darbuotojų darbo sąlygas, yra geros, tačiau konkrečiai ši – labiau simbolinė, niekaip iš esmės nekeičianti darbuotojų kasdienybės.

„Adekvatus žmogus ir taip nesiims įžeidinėti į pagalbą atvykusių medikų, o neadekvačiam įstatymai nerūpi. Mano galva, reikia susitelkti į motyvacines priemones, socialines garantijas, orų atlygį. Visuomenės pagarba profesijai padidės, kai valstybė pirmoji ims rodyti pagarbą“, – sako T. Tomilinas.

Pasak jo, praktikoje GMP darbuotojai de facto atlieka specialiųjų tarnybų darbą: jie kviečiami tik įvykus nelaimei, automobiliai turi pirmenybę eisme, jiems draudžiama streikuoti, darbas yra ypač atsakingas ir kelia stresą, reikalingas maksimalus operatyvumas ir kompetencija.

Deja, atliekant specialiųjų tarnybų pareigas šiems darbuotojams, anot parlamentaro, nepriklauso kitiems pareigūnams – policininkams, ugniagesiams, kariams – taikomos socialinės garantijos.

„Keletas pastarųjų įvykių, susijusių su GMP medikų užpuolimu, sužeidimu ir net mirtimi, tik paryškino jau seniai egzistuojančias, sistemines problemas“, – sako parlamentaras. Anot T. Tomilino, GMP darbuotojai patiria sunkiai pamatuojamą stresą, kai nuo jų veiksmų greičio ir tikslumo priklauso paciento gyvybė, jie nuolat susiduria su neblaiviais, agresyviais asmenimis, dirba daug fizinių ir psichologinių jėgų reikalaujantį darbą.

„Visais atžvilgiais savo atsakingumu ir svarba jų darbas nesiskiria nuo kitų pareigūnų atliekamo darbo, tačiau socialinės garantijos, taigi – ir socialinis saugumas darbe gerokai skiriasi. Mano manymu, tai neteisinga ir būtina ištaisyti“, – teigia parlamentaras T.Tomilinas.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį ketina pateikti Seimui Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pataisas, kuriomis siūlys nustatyti administracinę atsakomybę už viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbės ir orumo pažeminimą.

Seimo vadovė siūlo už tai numatyti baudą nuo 50 iki 300 eurų. Jei Seimas pritartų, tokios baudos bus galima susilaukti už „viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbės ir orumo pažeminimą, reiškiamą raštu, žodžiu, gestais, įžeidžiančiu, įžūliu, provokuojančiu ar kitokiu elgesiu“.

Tokių administracinių nusižengimų tyrimą atliktų ir administracinių nusižengimų protokolus surašytų policijos pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.